In welke olie bak je oliebollen?
Ik gebruik zelf altijd zonnebloemolie om mijn oliebollen in te bakken. Dat gaat al jaren goed en ik zal daar dus niet snel iets in veranderen. Ik gebruik daarbij altijd een braadpan om mijn oliebollen in te bakken.
Het is bijna zover, we mogen weer oliebollen eten tijdens de jaarwisseling. Met deze variatie op mijn basisrecept maak je overheerlijke Oreo oliebollen. Stel je maar eens een lekkere oliebol voor met stukjes chocolade erdoor, heerlijk!
Ieder oliebollenrecept begint met warme melk en gist. Zorg ervoor dat je de melk niet te warm maakt, want dat kan er namelijk voor zorgen dat de gist niet meer werkt. Maar als je melk de perfecte temperatuur heeft en je beslag is klaar, dan kan het flink gaan rijzen.
Stukjes Oreo voeg je als laatst toe aan het beslag, maar wel voordat je het laat rijzen. Zo kun je de stukjes koek goed door het beslag verdelen en heeft het vrijwel geen invloed op hoe het beslag zal rijzen.
Gebruik een ijslepel om je oliebollen lekker makkelijk te kunnen scheppen. Je kunt ook twee lepels gebruiken maar een ijslepel werkt wel echt het beste. Ik dip deze ook altijd even in de hete olie voordat ik er een oliebol mee schep, dan laten ze makkelijk los.
Als je net als ik het leuk vindt om meerdere smaken oliebollen te maken, moet je even nadenken over de volgorde. Als je begint met een oliebol met bijvoorbeeld stukjes chocolade, heb je daarna geen schone olie meer om in te bakken en dat kan invloed hebben op de andere oliebollen.
Begin met de meest neutrale oliebol, in mijn geval is dat altijd een lekkere bol zonder iets erdoor. Je eindigt met de oliebol die de olie het meest kan ‘vervuilen’. Omdat chocolade smelt bijvoorbeeld. Maar ook als je hartige oliebollen maakt, wil je hiermee eindigen.
Ik gebruik zelf altijd zonnebloemolie om mijn oliebollen in te bakken. Dat gaat al jaren goed en ik zal daar dus niet snel iets in veranderen. Ik gebruik daarbij altijd een braadpan om mijn oliebollen in te bakken.
Oliebollen kun je 1-2 dagen bewaren, dan zijn ze het lekkerst. Invriezen kan ook, dan blijven ze 3 maanden goed.
Zet ze een aantal seconden in de magnetron of gebruik de oven om je oliebollen op te warmen. Ik zet ze zelf altijd 10-20 seconden in de magnetron, afhankelijk van hoeveel ik er wil opwarmen.
Nadat ik mijn basisrecept voor oliebollen met jullie heb gedeeld, heb ik de smaak te pakken gekregen. Inmiddels staan er nog veel meer lekkere oliebollen op de site:
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura,
Kan je deze ook maken in de oven? Dus het recept van de oven oliebollen aanhouden (met oreo’s uiteraard er aan toegevoegd)?
Dank voor je reactie!
Gr Esther
Ik heb het niet getest, maar dat lijkt me wel!