Pistache cake

Gepost: 21 maart 2025 Laatst bewerkt: 24 maart 2025
Pistache cake

Het is echt ontzettend makkelijk om zelf een lekkere pistache cake te bakken. Met dit recept zet je deze heerlijke groene cake met pistachenoten en een witte chocolade ganache in een handomdraai op tafel!

Pistache cake maken

In mijn gedachten had de perfecte pistache cake een prachtige zachtgroene kleur. In realiteit was de kleur iets subtieler, maar sommige pistachenoten zijn nu eenmaal groener dan andere. Het helpt ook om de velletjes van de pistachenoten eraf te halen door ze te blancheren, echter vond ik dit teveel gedoe. Dan maar een iets minder groene cake, die wel overduidelijk naar die heerlijke pistachenoten smaakt.

Cake met pistachenoten en een witte chocolade ganache

Er zijn verschillende smaken die goed samengaan met pistachenoten. Ik moet daarbij direct denken aan deze drie ingrediënten:

  • Citroen
  • Frambozen
  • Witte chocolade

Eén van deze elementen wilde ik graag terug laten komen in het glazuur van de pistachecake. Dit werd een romige witte chocolade ganache om de bovenkant van de cake mee af te werken. Hierop blijven de grof gehakte pistachenoten mooi plakken. Je kunt er voor kiezen om dit alsnog af te werken met verse (of gevriesdroogde) frambozen.

BAKTIP: Om een cake met pistachenoten te maken, maal je de pistachenoten tot een fijn meel. Ik gebruik hiervoor een blender of foodprocessor. Als je de pistachenoten te lang maalt, dan komen de vetten uit de noten vrij en dan ontstaat er uiteindelijk een pistachepasta. Dat is in dit recept niet de bedoeling. 

Pistache cake met witte chocolade ganache

Plakje pistache cake

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Recepten met pistachenoten

Elke keer dat ik aan de bak ga met pistachenoten denk ik: hier moet ik echt vaker mee bakken! Ik heb direct enkele recepten aan mijn baklijst toegevoegd, maar gelukkig staan er ook al een aantal erg lekkere recepten met pistachenoten op Laura’s Bakery. Welk recept mis jij nog?

Pistache cake bewaren

De pistache cake zelf is heel goed te bewaren, maar zodra de witte chocolade ganache er aan toegevoegd wordt geldt het bewaaradvies van de ganache.

Hoe lang blijft pistache cake goed?

De pistache cake zelf kan tot 5 dagen buiten de koelkast bewaard worden. Met de ganache erop moet de cake in de koelkast bewaard worden. Verpak de cake goed luchtdicht. Zeker in de koelkast is dit van belang, omdat de cake anders uitdroogt.

Kan je pistache cake invriezen?

Luchtdicht verpakt kan de cake drie maanden in de vriezer worden bewaard.

Pistache cakebeslag maken
Meel van pistachenoten
Cake met pistachenoten maken

Tips voor de lekkerste pistache cake

Kunnen de pistachenoten vervangen worden?

Dit kan zeker, bijvoorbeeld door amandelen of zelfrijzend bakmeel. In totaal gebruik je 200 gram zelfrijzend bakmeel en in het geval van amandelen, 100 gram amandelmeel en 100 gram zelfrijzend bakmeel.

Kan ik de witte chocolade ganache vervangen?

Ja! Er zijn veel lekkere toppings voor deze cake te bedenken. Wie geen genoeg kan krijgen van pistache, kan deze lekkere pistache crème van Dille & Kamille als topping gebruiken. Dit smeer je simpelweg over de bovenkant van de cake, en klaar ben je. Andere lekkere opties zijn:

Kan ik ook pistache cupcakes bakken met dit recept?

Met dit beslag kun je 12 pistache cupcakes bakken. Gebruik hiervoor een cupcake of muffin bakvorm en plaats hier eventueel papieren of siliconen vormpjes in zodat de cupcakes de vorm behouden. Bak de pistache cupcakes in 20 minuten gaar, op de temperatuur zoals in het recept vermeld.

Kan ik ook bloem gebruiken in plaats van zelfrijzend bakmeel?

Zelfrijzend bakmeel is simpelweg bloem + bakpoeder, in de juiste verhouding. Dit kan je op deze manier prima door elkaar vervangen. Om zelfrijzend bakmeel te vervangen houd je hiervoor de volgende verhouding aan:

500 gram bloem + 15 gram (1 zakje) bakpoeder

Pistache cake bewaren

Goed verpakt is de cake (zonder de ganache topping) ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Pistache cake

 

Pistache cake recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Pistache cake recept

Een overheerlijke pistache cake met als topping een romig laagje witte chocolade ganache. Daar zegt toch niemand nee tegen?
Porties: personen
voor een 25 cm cakevorm

Ingrediënten

Pistache cake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 gram ongezouten pistachenoten of pistachenootmeel
  • snuf zout

Decoratie

  • 150 gram witte chocolade
  • 1 klein klontje boter
  • 75 ml slagroom
  • klein handje pistachenoten grof gehakt
Direct in je mandje bij:

Benodigdheden

Instructies

Voorbereiding

  • Maal 100 gram pistachenoten tot een meel in een blender of foodprocessor. Maal niet te lang, want dan komen de vetten vrij en ontstaat er een pistachepasta.

Pistache cake maken

  • Mix de boter en witte basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook het vanille-extract toe.
  • Voeg bloem, bakpoeder en pistachenotenmeel toe. Breng op smaak met een flinke snuf zout. Mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het laatste restje meel is opgenomen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik. Spreid het beslag gelijkmatig uit met een spatel.
  • Bak de cake in ongeveer 55 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Witte chocolade ganache en decoratie

  • Hak de witte chocolade in stukjes en doe samen met het kleine klontje boter in een hittebestendige kom. Verhit een steelpan met de slagroom op middelhoog vuur.
  • Zodra de slagroom aan de randen begint te borrelen giet je de slagroom bij de chocolade. Roer met een spatel door tot alle chocolade is gesmolten. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het over de cake giet.
  • Hak ondertussen de overgebleven pistachenoten grof en strooi deze over de ganache.
Bewaren

Goed verpakt is de cake ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Wilma Put schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je gewone pistachenoten gebruiken of moet het vlies er ook af? En die koop je denk ik bij een notenshop/winkel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt gewone pistachenoten gebruiken (gepeld natuurlijk wel, maar het vliesje heb ik er niet vanaf gehaald). Ik kocht ze gewoon bij Albert Heijn, in het bakschap.

  2. Nadia schreef:

    100 gram bloem? Is dit voldoende?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, dat klopt. Je vult dat aan met het meel dat je van de pistachenoten maakt.

  3. Miranda schreef:

    De pistachenoten die je nodig hebt voor dit recept zijn neem ik aan ongezouten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, ik heb het voor de zekerheid toegevoegd.

  4. Lana dl schreef:

    Kan ik de witte basterdsuiker vervangen door normale kristalsuiker, of merk je dat later aan de cake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het prima vervangen, maar witte basterdsuiker draagt bij aan het smeuïge karakter van de cake.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept