Het perfecte poffertjes recept om zelf thuis te bakken. De ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis, dus je kunt gelijk aan de slag.

Poffertjes bakken

Ik eet ze vrijwel nooit, maar wat ben ik er gek op. Dan heb ik het natuurlijk over poffertjes. Lekker met een beetje poedersuiker en een klein klontje boter, zoals het hoort.

Thuis bakte mijn moeder in de (school)vakanties nog wel eens poffertjes waar ik vervolgens een hele berg van kon opeten tijdens de lunch. Ik kocht daarom onlangs een gietijzeren poffertjespan om ze zelf thuis ook te kunnen maken en daarom deel ik vandaag hét basisrecept voor poffertjes met jullie!

Wat is de beste poffertjespan?

Ik heb zelf een gietijzeren poffertjespan in huis, dat vind ik het prettigst werken. Ik gebruik een klont boter, deze prik ik op een vork en vet daar de plaat bij elke ronde opnieuw mee in. Je kunt ook een een bakkwast en gesmolten boter gebruiken, maar kijk dan wel goed of de kwast bestand is tegen deze hitte. Daar heb ik mijzelf een keer in vergist 😉 .

Je hebt ook elektrische poffertjespannen, voordeel is dat deze al een antiaanbaklaag hebben. Je hoeft ook niet zo snel te werken zoals dat bij een gietijzeren pan wel het geval is.

Beide zijn goede opties, het is echt maar net waar jouw persoonlijke voorkeur ligt.

Poffertjes maken

Poffertjes recepten

Ik begon met een fijn basisrecept voor poffertjes, maar ik heb in de tussentijd alweer de nodige variaties op dit recept gemaakt. Jullie zijn dat inmiddels wel van mij gewend, ik zit altijd vol inspiratie voor smaakcombinaties.

Van hartige tot zoete poffertjes, je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Vanwege de omvang zijn ze heel geschikt om aan een spies te rijgen met andere ingrediënten naar keuze. In combinatie met fruit kun je er op die manier een erg leuke traktatie voor op school van maken! In combinatie met kaas en/of ham is het juist weer een gezellige borrelhap.

Een aantal leuke voorbeelden wat je allemaal kunt maken met dit basisrecept. Naast al deze heerlijke variaties heb ik ook een recept voor glutenvrije poffertjes, die ook te gebruiken zijn in onderstaande recepten:

Toch meer zin in pannenkoeken? Gebruik dan mijn basisrecept voor pannenkoeken eens. Wanneer je de pannenkoeken in reepjes snijdt en oprolt, kan je hier ook leuke en lekkere spiesjes van maken!

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel nu!

Afbeelding

Poffertjes maken

Kun je poffertjes bakken zonder poffertjespan?

In principe kun je ze prima bakken in een koekenpan, de smaak wordt er niet minder om. Ze zullen dan natuurlijk niet de gebruikelijke vorm van poffertjes hebben en dat hoort toch ook wel echt bij de smaakbeleving als je het mij vraagt.

Waarom gebruik je geen boekweitmeel?

Ik bak inderdaad poffertjes zonder boekweitmeel, simpelweg omdat ik ze op deze manier het lekkerst vind. Op deze manier zijn de ingrediënten voor dit recept ook in elke supermarkt verkrijgbaar.

Wil jij ze graag met boekweitmeel maken? Dat kan! In deze Instagram reel laat ik je zien hoe dat moet en het recept staat in de tekst eronder.

Kan ik de poffertjes ook met gist maken?

Oorspronkelijk werden poffertjes (vroeger) met gist gemaakt, maar met bakpoeder kun je ook ontzettend lekkere poffertjes bakken! Door bakpoeder te gebruiken hoef je niet te wachten tot het beslag gerezen is, maar kan je direct aan de bak. Daarnaast merk ik bij veel thuisbakkers dat het gebruik van gist een drempel is, dus net zo makkelijk om dit te vervangen door bakpoeder. Je kunt ze dus ook prima met gist maken, maar ik deel in dit artikel een recept voor poffertjes zonder gist (met bakpoeder).

Kan ik het poffertjesbeslag bewaren?

Nee, dat zou ik niet doen (gezien de werking van het bakpoeder). Je kunt beter alle poffertjes afbakken en die de dag erna opwarmen (of invriezen) óf het beslag opnieuw maken.

Mijn poffertjes waren droog, hoe kan dat?

Het is mogelijk dat je ze te lang hebt gebakken, daar drogen poffertjes van uit. Het zou ook kunnen dat je de poffertjespan wat rijker mag invetten met roomboter.

 

Poffertjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.69 van 169 stemmen
Recept omrekenenEnglishBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Poffertjes recept

Poffertjes, wie kent deze Hollandse lekkernij niet? Met dit basisrecept maak je de lekkerste poffertjes zelf eenvoudig thuis!
Porties: porties
met een (gietijzeren) poffertjespan

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 300 ml melk
  • 2 eieren (M)

Extra nodig

  • gesmolten boter (voor invetten pan)
  • poedersuiker

Benodigdheden

Instructies

  • Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom, klop met een garde vast even door elkaar. Voeg dan de melk en de eieren toe en mix tot een glad beslag.
  • Poffertjesbeslag is wat dikker, je zou dus een spuitzak kunnen gebruiken. Ik koos zelf voor een spuitfles waarvan de opening groot genoeg is, dat werkt het prettigst.
  • Zet de poffertjespan vast op het vuur (middelhoog) zodat deze goed heet kan worden. Verwarm in een ander pannetje vervolgens een klont boter. Wanneer deze gesmolten is gebruik je een kwastje om de poffertjespan in te vetten.
  • Vul de kuiltjes voor maximaal 2/3 met beslag. Wanneer aan de bovenkant belletjes komen kun je ze met een vork of satéprikker eenvoudig omdraaien. Laten ze nog niet helemaal goed los? Wacht dan een paar tellen, als ze goed zijn kun je ze namelijk heel makkelijk keren.
  • Vet de poffertjespan voor iedere ronde poffertjes weer opnieuw in.
  • Serveer de poffertjes gelijk per ronde, of leg ze allemaal op een groot bord. Dek dit bord af met een ander bord of folie om ze warm te houden.
  • De poffertjes serveer je verder natuurlijk met wat poedersuiker en een klontje roomboter.
Tips

Begin eventueel met een halve plaat om te wennen aan de snelheid en de handigheid van het maken van de poffertjes. Je moet namelijk best flink doorwerken om te zorgen dat ze niet te donker worden.
Bewaren

Bewaar de poffertjes tot twee dagen goed afgesloten in de koelkast. Wel weer even opnieuw opwarmen bij het serveren. Je kunt poffertjes ook invriezen. Verpak ze goed luchtdicht voordat je ze invriest, liefst met een vel bakpapier tussen elke laag poffertjes zodat ze niet aan elkaar plakken. Ze blijven dan maximaal 3 maanden goed.

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

108 reacties

  1. Gala schreef:

    Welke merk poffertjespan gebeuik jij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het merk weet ik niet eigenlijk, maar hij is van gietijzer. Is van meerdere merken verkrijgbaar, maar daar zal onderling maar weinig verschil in zitten.

      1. Elke schreef:

        Geen slecht woord hier, altijd super tevreden van je recepten!??

        1. Laura's Bakery schreef:

          Fijn Elke, bedankt!

  2. Klazien schreef:

    Ik ben ook benieuwd naar het merk poffertjespan. Van collega’s hoor ik alleen welke ik niet moet kopen (omdat ze de poffertjes daarin te zwart of niet gaar worden). Maar die van jou zien er perfect gebakken uit!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb een gietijzeren poffertjespan, merk weet ik niet meer, maar volgens mij verschillen de gietijzeren pannen voor poffertjes onderling niet heel erg.

      1. Klazien schreef:

        Bedankt voor je reactie!

  3. Aurélie schreef:

    Kan ik poffertjes ook bakken zonder poffertjespan ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, anders krijg je deze vorm niet, dan worden het pannenkoeken.

      1. Fenthya schreef:

        Dat kan wel hoor. Bakken zonder poffertjespan. Het is mij gelukt. Omdat de poffertjes mix dikker is gaat het beslag ook niet uitdijen.

        1. Gigi schreef:

          Ja, dat kan zeker wel. Heb ik ook gedaan en het smaakte precies naar echte poffertjes!

    2. Rachel schreef:

      Superrecept! Heb het gecombineerd met warme kersen! Hmmm! En ik gebruik eigenlijk meer olie dan boter in de gietijzeren pan.

  4. Carla schreef:

    Heerlijk!
    Ideaal ook voor een kinderfeestje. Je kan ze van te voren bakken, koel bewaren en op het moment dat je ze nodig hebt, even in de magnetron. En praktisch elk kind lust het!
    Xus,
    Car

  5. Mirjam schreef:

    Door het beslag doe ik altijd wat kaneel. Dat is heel erg lekker!

  6. Eline schreef:

    Onze poffertjes net gebakken maar smaakte erg naar gebakken ei. Ook waren ze best compact i.p.v. lekker luchtig. Heb ik dan niet lang genoeg geklopt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Aan het kloppen zal het niet snel liggen, misschien toch net iets te weinig bakpoeder? Qua smaak zou het aan de eieren zelf kunnen liggen, ik had namelijk niet zo’n smaak.

  7. Jolanda schreef:

    Ik weet niet waar dat aan ligt, maar poffertjes onderweg bij een kraam vandaan vind ik altijd veel lekkerder dan wanneer ik ze zelf maak.
    Net of er een smaakje ontbreekt als ik ze zelf met een recept maak

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, ik vind ze zelfgemaakt juist altijd veel lekkerder 😉

    2. Susanne schreef:

      Jolanda, je kunt 2 eetlepels stroop aan het beslag toevoegen. Dan krijgt het een beetje het “kraam smaakje”

      1. Bram schreef:

        Of een be beetje vanillesuiker. Dat is ook
        Lekker.

    3. Maartje schreef:

      Hee Jolanda! In authentieke poffertjes wordt gist gebruikt waardoor ze lekker luchtig worden. Dit recept is eerder vergelijkbaar met gewoon pannenkoekenbeslag!

    4. Joop schreef:

      Komt omdat dit een basis recept is de kraam doet er altijd iets extra in zoals een beetje stroop

  8. Betty schreef:

    In poffertjes hoort toch boekweitmeel?
    Dit recept gebruik ik altijd voor pannenkoeken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb zelf nog nooit een poffertjes recept met boekweitmeel gezien, en dit recept ook nog nooit voor pannenkoeken 😉

      1. Betty schreef:

        Jolanda heeft het over het smaakje wat ontbreekt, dat is misschien de boekweitmeel.
        Terwijl de ingrediënten juist overeenkomen voor pannenkoeken, hetzij in een andere verhouding.
        Gelukkig smaken verschillen!
        Verder heb ik je boek, en ben ik enthousiast over je baksels!!

      2. Gigi schreef:

        Ja zeker wel, de oud Hollandse poffertjes hebben het altijd!

        1. Jessica schreef:

          Erg lekker! Ik vet de pan in met banksparen, dat gaat lekker snel.

  9. Daan schreef:

    Ha laura
    Je andere 2 boeken zijn super leuk en mooi!
    Maar zou je misschien eens een keer een boek willen laten maken of zelf maken?
    Maar dan van koken met hoofdgerechten lunch enz.
    Mij lijkt dat erg leuk
    Gr

    1. Laura Kieft schreef:

      Hoewel ik nog vol zit met ideetjes voor boeken, zal dit niet met (alleen) hoofdgerechten etc zijn. Dat is niet waar ik mij op focus en daar zijn anderen heel goed in 🙂 uiteraard komen er wel af en toe van dit soort recepten op het blog 😉

  10. M. Zorgdrager schreef:

    Helens waren one poffertjes erg droog hoewel we t recept netjes gevolgd hebben en normaal wel prima poffertjes maken. Ik ga op zoek nasr een ander recept

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zijn ze te lang gebakken, ze horen namelijk niet droog te zijn.

  11. Ineke schreef:

    Kan ik er ook wat vanille suiker er door doen? Dan smaken ze al wat zoeter doe ik ook altijd door de pannekoeken beslag.

    Een handige tip. Om de poffertjes om te draaien kun je het beste een lange saté prikker gebruiken. Je moet er even aan wennen maar werkt wel snel

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, kan prima.

  12. Elise schreef:

    De poffertjes zijn niet echt lekker luchtig…

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat waren ze bij mij wel, heb je het recept goed gevolgd?

  13. Mirjam schreef:

    Heerlijk gesmuld ervan net. Ik merk dat ik bij elk bakrecept dat ik zoek toch steeds bij jou recepten terecht kom. Dankjewel. Van het weekend een high tea, dus ik ga weer lekkere dingen kiezen bij je recepten.

  14. Delphine schreef:

    Ik lees in een van de commentaren “stroop”. Wat bedoelen jullie precies en waar vind ik stroop? Misschien iets Nederlands? Ik ben een Belgische…

    1. Laura Kieft schreef:

      dat is suikerstroop, hier is het ook verkrijgbaar als pannenkoekenstroop. Gewoon in de supermarkt verkrijgbaar hier.

  15. Roos schreef:

    kunnen de poffertjes oook met meel in plaats van bloem gemaakt worden?

  16. Axe schreef:

    Hi,

    Smaak was prima maar wel gort droog. Zelfs na het toevoegen van extra olie was het nauwelijks te doen. Wat kan er fout gaan? Verhouding goed gevolgd!.

    Axe

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk bak je ze dan te lang, daar droogt ieder baksel namelijk van uit.

  17. JPV schreef:

    Moet het beslag ook rijzen. Wordt niet genoemd, maar er zit wel bakpoeder in.

    1. Laura Kieft schreef:

      Iets met bakpoeder hoeft nooit te rijzen, dat gebeurt in de oven (of in dit geval de pan)

  18. Grietje schreef:

    Ik heb vandaag jouw recept gebruikt voor poffertjes. Ze waren prima gelukt, maar ze waren erg smakeloos. Ik kreeg het commentaar aan tafel dat ze liever de kant en klare van de supermarkt hadden?
    Zou wat kaneel dat probleem kunnen oplossen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Poffertjes horen vrij neutraal van smaak te zijn, maar als je ze zoeter wilt kun je meer suiker toevoegen. Kaneel is ook erg lekker.

  19. Kim schreef:

    Bij de blokker hebben ze een electrische poffertjesmaker. Hij doet het perfect en is erg snel warm.

    Laura dankjewel voor dit recept.
    Ik ben er dol op 🙂

  20. Isabelle schreef:

    Zojuist met een tefal reverso het recept uitgeprobeerd en ze waren hier een succes. Ga ze zeker vaker maken.

  21. Nina schreef:

    We hebben het nog niet gebakken maar we vraagen ons af of je inplaats bakmeel ook gewoon meel of bloem kan gebruiken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Er staat bloem in het recept.. Bedoel je het andersom?

      1. Jerry schreef:

        Dit kan ik goed gebruiken voor mijn school opdracht???

  22. Kiki schreef:

    Vandaag voor het eerst poffertjes gemaakt. Ze zijn echt superlekker

  23. J schreef:

    Kun je het beslag ook een dag bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dat zou ik niet doen (gezien de werking van het bakpoeder). Je kunt beter meer poffertjes afbakken en die de dag erna opwarmen óf het beslag opnieuw maken.

  24. Annemarie schreef:

    Dat waren prachtige poffertjes. Mooi luchtig en lekker, dank je wel voor het recept.
    Geen pak nodig zo 🙂
    Ik struikel alleen wel altijd bij recepten over een snuf, of snufje.
    Mijn snufjes waren te klein dit keer. Hoeveel mg, of theelepel doe jij erin?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog nooit gewogen, dus durf ik niet te zeggen. Het is in ieder geval minder dan 1/8e tl of een mespunt, anders zou ik dat erin zetten, maar je moet het inderdaad nog wel kunnen proeven.

  25. Lorette schreef:

    Hallo bakstertjes,
    Ik heb de “originele” poffertjespan op Amazon gevonden maar had er geen 73.- voor over, dus heb ik in een andere gietijzeren pan geinvesteerd voor 29.-
    Klaar is Kees. Nooit bakpoeder gebruikt overigens. Ik dacht dat de eieren wel voor het rijzen zouden zorgen ?

  26. Ilse schreef:

    Ik heb geen bakpoeder in huis. Kan ik de bloem dan vervangen door zelfrijzend bakmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, in dit geval kan dat!

  27. Vera schreef:

    Wij wonen in Thailand dus geen poffertjes pan te koop, maar we hebben een takoyaki maker gebruikt en ze waren perfect. Heel lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Te leuk! Poffertjes eten in Thailand, ik moet er een beetje om gniffelen 😉

  28. Sheelagh schreef:

    Leuk al die enthousiaste reacties op het poffertjes werk. Ik ben zelf een echte fan. De typische poffertjes smaak komt door voor meer dan de helft van je beslag boekweitmeel te gebruiken te gebruiken. Boekweit is ook nog eens glutenvrij, dus een prima alternatief voor gewone bloem.

    Bovendien wordt poffertjesbeslag met gist gemaakt, net als oliebollenbeslag. dan worden ze veel luchtiger en krijgen ze de echte poffertjes smaak.

    Veel succes!

  29. Renate Zoet schreef:

    Deze poffertjes zijn echt goddelijk. Maak er een nog groter feestje van met Laura’s makkelijke karamelsaus en warme appelpartjes!

  30. Martijn schreef:

    Hoi Laura. Lekker (makkelijk) recept! Ik had geen bakpoeder in huis, maar wel Griekse yoghurt en baking soda. Verder had ik wat vanillepoeder toegevoegd. Gebakken op een elektrische poffertjespan en met een satéprikker omgedraaid. Het viel goed in de smaak. Bedankt!

  31. Koen schreef:

    Hoi Laura,

    erg lekker recept. Ben alleen gewend het te maken met gist en half om half boekweitmeel. Maar leuk om erachter te komen dat het ook met bakpoeder kan.

  32. Wendy schreef:

    Vandaag op verzoek van mijn peuter jouw poffertjes gemaakt en ze waren prima! Fijn om nu ook een recept te hebben zonder suiker in het beslag. Zal het zeker nog eens vaker maken.

  33. Lisa schreef:

    Hee,
    Hoeveel poffertjes krijg je hieruit? 4 porties hoeveel poffertjes zijn dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat weet ik niet meer van 2,5 jaar geleden.

      1. Rebecca schreef:

        Ik ben ze ze nu aan het bakken.Haal er wel 60 uit dit recept.
        Mijn fijnproevers hier in huis, kunnen er geen genoeg van krijgen!
        Heerlijk!

  34. Florence Tourlamain schreef:

    Dag, klopt het dat er geen suiker in dit recept zit? Wij vinden het alle sinds lekkerder met suiker in het beslag! Wij zijn gewoon echte koks bro

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt, er hoort in principe geen suiker in te zitten. Die gaat er immers in poedersuikervorm al overheen uiteindelijk. Maar pas vooral aan naar je smaak!

  35. Zoetisgoed schreef:

    Heerlijk recept. We maken ze vaak! Recept is genoeg voor 5x de pan vullen á 19 holletjes. Maar meestal maken we wat extra want ze zijn té lekker.
    Heel gemakkelijk om boter te smelten in een pannetje om met kwastje de pan in te vetten (zie recept).. enne… de gesmolten boter daarna niet weggooien maar lekker over de poffertjes gooien samen met poedersuiker# Mjammie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wij kwamen er laatst binnen ons team achter dat we allemaal een net iets andere pan hebben, met verschillende hoeveelheden en groottes poffertjes. Maar zoals jij zegt, je kunt nooit genoeg hebben 😉

  36. Jerry schreef:

    Dit kan ik goed gebruiken voor mijn school opdracht???

  37. feliene schreef:

    hoi ik vind dit recept niet erg lekker ik dacht dat ik een lekker recept had maar dat is toch niet ik vind dit jammer want bij carnaval bakte ik dit maar niemand vand het lekker e

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te lezen Feliene!

  38. Anis schreef:

    De eerste paar poffertjes waren droog. Daarna heb ik iets meer boter in de gietijzerpan gesmeerd met een kwastje. Ze werden daarna echt lekker fluffy. İk heb er een zakje vaniliesuiker erin gedaan. De jongens hebben het met gesmolten chocholade gegeten. Heel erg bedankt voor het recept!

  39. Noor schreef:

    Hé, ik vroeg me af hoe lang het duurt om de poffertjes te maken? groetjes noor

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik houd de tijd nooit bij omdat dit per persoon verschilt. Ik zou even goed lezen en zou inschatten hoe lang je bezig denkt te zijn. In het bakken gaat in ieder geval de meeste tijd zitten bij dit recept. (het hangt ook nog af van hoe groot je poffertjespan is)

  40. Thomas schreef:

    Tip: de poffertjespan van gieteizer kun je ook bij de Welkoop kopen.

  41. Maureen schreef:

    Hoi,
    Zojuist voor het eerst poffertjes gebakken. Gebruikte volkorenmeel. Dat doe ik ook vaak bij pannenkoeken. Daar proeven we geen verschil. Bij de poffertjes was het toch droog. Volgende keer gewone bloem, satéprikker en sneller werken…gaat vast een verschil maken

  42. Rekm schreef:

    Heerlijk! Goed en makkelijk recept.

  43. Jolanda schreef:

    Ondertussen sta ik dus dit recept te maken, 3x deze hoeveelheid. En met glutenvrij bakmeel. Maar wat ben ik blij met dit recept! Heerlijk!

  44. Mieke schreef:

    Niemand “problemen” met het invetten? Ik heb al 2 verschillende bakkwasten gesmolten ? welke kwasten gebruiken jullie?
    De poffertjes zijn overigens heerlijk, had bij de eerste lichting iets te weinig bakpoeder, waardoor ze te plat. Leven en de bovenkant niet bruin werd nat omdraaien (te plat, vandaar) gauw iets meer bakpoeder erbij gedaan. De tweede lichting werd precies mooi bol en dus werd de bovenkant uiteindelijk ook mooi bruin!

    Groet!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik siliconen kwasten.

  45. het merk gietijzeren poffertjespan is een hele tijd geleverd door koopmans

  46. Car schreef:

    Sorry, ik vond er niet veel smaak aan zitten. 2e gedeelte van het beslag nog wat zout en een beetje kaneel toegevoegd, maar jammer genoeg niet de echte poffertjessmaak. Half boekweitmeel/half bloem zie je ook wel eens in een recept. Misschien dat eens een kans geven? en… natuurlijk geen poffertjes zonder klontje roomboter en poedersuiker bovenop! Yummie!

  47. Rob schreef:

    Dit zullen vast heel lekkere kleine pannenkoekjes zijn, maar poffertjes zijn het niet. Zoals hier boven al een aantal keer genoemd, poffertjes worden traditioneel gemaakt met half (tarwe)bloem en half boekweit en met gist als middel om het beslag te laten rijzen. Als je bij een poffertjeskraam staat is de geur van gist een van de eerste dingen die je opmerkt. De mensen die het hierboven hebben over het ‘missen’ van de specifieke poffertjes smaak, hebben het zeker over het missen van de gist (en ook de boekweit). Veel van de dingen die in de reakties mis gingen, komen hier door. Luchtig is nooit een probleem als je gist gebruikt, het beslag verdubbelt makkelijk als je het 40 minuten laat rusten na het mixen van de ingredienten (het beslag niet meer roeren na het rusten!). Hierboven wordt ook een paar keer suiker (of beter nog stroop) in het beslag genoemd. Dat misstaat inderdaad als je bakpoeder gebruikt, maar werkt als voedsel voor het gist, dus komt uit recepten die gist gebruiken.
    Een simpel traditioneel recept kan gevonden worden op wikibooks: https://nl.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Poffertjes
    Dus, recept zeker laten staan, maar wellicht een andere naam geven: “Laura’s lekkere kleine pannenkoekjes?”

  48. Maria schreef:

    Wij vonden de poffertjes echt superdroog en poffer-smaakloos. Qua tekstuur waren ze mooi bol, maar ook massief en niet echt luchtig. Gezien de andere reacties hieronder (welke ik helaas pas lees nu we ze hebben gemaakt, denk ik inderdaad dat gebruikte meelsoort -bloem ipv wat gebruikelijkere boekweitmeel- hier de oorzaak van is). Wel vonden we de poffertjes supermooi opbollen en echt lekker vol.
    Wel natuurlijk superleuk om weer lekker te bakken. Het is de eerste x dat ik niet echt blij wordt van 1 van je recepten en ik vond dat ik dat even moest laten weten (sorry, maar dat scheelt mij minstens 130 hele tevreden reactieformulieren tikken 😉 Dus heel erg bedankt weer voor je mooie bakinspiratie en de andere Laura’- poffer-reviewers ook bedankt! Maria

  49. Maartje schreef:

    Kan je deze poffertjes ook bakken met zelfrijzend bakmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar dan moet je de hoeveelheid bakpoeder die je nodig hebt nog wel verrekenen: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  50. Ria schreef:

    Hoe zo’n grote poffertjespan gebruik jij ? Ik wil er nog 1 kopen , heb er 1tje op internet gevonden voor 30 stuks in 1 x , 30 cm doorsnee , zou die handig zijn , of echt te groot ?? begrijp namelijk dat het maken van de poffertjes best wel even aanpoten is !!! Alvast bedankt voor het antwoord , groetjes !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat je het beste kunt bepalen hoe groot je de pan koopt aan de hand van de grootte van de porties die je wilt maken. Het is inderdaad vlug doorwerken 🙂

  51. Anne schreef:

    Leuk recept, vandaag geprobeerd. Ik gebruik een elektrische poffertjes pan. De poffertjes waren aardig goed gelukt. Iets aan de droge kant. Ik denk dat dat komt doordat ik volkoren bloem heb gebruikt.

  52. Mune schreef:

    Hey,
    Mijn poffertjes hebben geen smaak en niet de textuur van poffertjes. ik heb er ook al wat suiker bij gedaan maar ze zijn echt nieg lekker. Hooe zoou dit komen? Hoe los ik dit op?
    Groeten Mune

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om vanaf hier in te schatten waar het mis is gegaan. Heb je het recept precies gevolgd?

  53. Mihai schreef:

    How many poffertjes did you make?

    1. Laura's Bakery schreef:

      I don’t know exactly, but it was enough for 6 portions. Here you also find the recipe in English: https://www.inlaurasbakery.com/poffertjes-dutch-mini-pancakes/

  54. bamba diallo schreef:

    leuk recept

  55. Wouter schreef:

    3 sterren
    Prima poffers maar niet luchtig, redelijk droog weinig smaak. Niet bakken als je traditioneel poffertjes wilt zoals uit een kraam

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht heb je ze iets te lang gebakken? Dit is overigens het klassieke recept: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-poffertjes/

  56. Willemijn schreef:

    Ik heb een tijdje geleden een elektrische poffertjespan gekocht (het retro model). Zonde van het geld. Het ding ziet er erg leuk uit maar is volkomen waardeloos omdat het niet goed heet wordt. Het duurt uren om een portie te bakken en ze blijven bleek ondanks de toegevoegde boter in de kuiltjes. Er gaat niets boven de gietijzeren poffertjes plaat.

  57. Mune schreef:

    Hey willemijk,
    Hier exact hetzelfde

  58. Wendy schreef:

    5 sterren
    Heerlijk en makkelijk te bereiden.

  59. Fember schreef:

    5 sterren
    Ik heb een holle poffertjespan van aluminium gekocht bij de kringloop. Werkt dit hetzelfde als bij een gietijzeren pan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, zo’n holle pan is alleen geschikt voor gasfornuizen (anders bereikt de warmte de pan niet).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept