Na vorige week het recept voor pumpkin spice met jullie gedeeld te hebben, is het tijd voor een tweede basisrecept in het pompoenthema. Ik vertel je namelijk hoe je pompoenpuree maakt. Je kunt dit op verschillende manieren maken en op smaak brengen, maar ik houd het zelf zo naturel mogelijk en breng het liever op smaak op het moment dat ik de puree nodig heb. Zo kan ik zelf bepalen of ik het gebruik voor een zoet recept of als onderdeel van een avondmaaltijd. Verder kun je de pompoen grillen en daarna tot puree malen, maar ik kies ervoor om de blokjes pompoen te koken. Supersimpel en ik heb daarom even getwijfeld of ik er een apart recept van zou maken, maar omdat het de komende tijd vaker terugkomt in recepten leek het mij geen slecht idee om het toch even uit te werken. Maakt dus maar vast wat van deze puree, je hebt het namelijk aankomend weekend al nodig voor de pumpkin pie die online komt 😉 .
BAKTIP: Pureren doe ik het liefst met een staafmixer of een foodprocessor. Ik heb beide van KitchenAid en vind deze ontzettend prettig werken met handige opzetstukken.
Hoi laura bedankt voor het recept kan je de puree ook invriezen
Jep, dat staat erbij!
Ja hoor, dat gaat prima.
Welke soort pompoen heb je gebruikt? Of ligt dat aan waar je het voor gebruikt, hartig of zoet gerecht?
Gewoon een standaard oranje pompoen (geen flespompoen). Zoet of hartig maakt niet uit, dat staat ook in het recept.
Hoi Laura, waarom geen flespompoen?
Een flespompoen kan ook gewoon, deze is iets nootachtiger van smaak en wellicht een tikkeltje minder oranje. Maar een goed rijpe flespompoen is ook diep oranje van kleur en lekker zoet.
Dag Laura,
De pompoen in de oven, is dat ook een idee?
Kan ook, doe ik zelf alleen niet.
Hallo Laura,
Ik heb de puree net gemaakt met een pompoen uit eigen tuin. De gekookte blokjes heb ik goed laten uitlekken, een beetje laten afkoelen en gepureerd maar het is nu best een dunne puree geworden.
Wat heb ik verkeerd gedaan?
Bedankt!
Groet Marieke
Soms is pompoen uit de tuin net iets wateriger, is mijn ervaring in ieder geval. Je zou kunnen proberen om de blokjes de volgende keer te stomen en niet te koken. Dat voorkomt dat de blokjes ook nog kookvocht opnemen.
Je kan de puree nog even terug in de pan doen en op middenhoog vuur wat droger koken. Wel goed blijven roeren!
Pompoenpuree maak ik liever van in de oven geroosterde pompoen, want dat voegt geen vocht toe en ik vind de pompoen ook zoeter smaken.
Laura, waarom schil je de pompoen? Dat is met deze toch niet nodig? Ik stoom de pompoen gaar. Smaken blijven dan nog puurder.
Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur. Met schil kan ook!
Jouw keuze voor fles- of gewone pompoen (in welk recept dan ook), is die afhankelijk van welke kleur je wilt dat je gerecht krijgt? Of kies je de soort pompoen op basis van de smaak die je passend vind bij het gerecht dat je gaat maken? Of eigenschap?
Ik gebruik zelf altijd afwisselend (willekeurig) bio fles- óf gewone pompoen. En de ene keer zit ik te smullen en de andere keer denk ik: mwah… Ik kan er nooit mijn vinger op leggen of ik gewoon pech heb met een smakeloze pompoen, of dat ik de verkeerde soort heb gekozen…
Flespompoen is iets meer uitgesproken qua smaak (nootachtig noemen sommigen het), de ronde oranje pompoen is eigenlijk voor elk gerecht goed bruikbaar door de zachte smaak en structuur.
Goedenavond,
ik wil graag met dit recept mini pompoen taartjes maken hoe lang moet ik ze dan in de oven bakken?
Dat durf ik niet te zeggen gezien ik dat niet heb getest.
Pompoenpuree kan je voor langer termijn bewaren in de vriezer. Maar kan dit ook in een gedestilleerde pot en dan een laag olie erop zodat er geen zuurstof bij komt? zijn nog meer opties ? Suiker?
Dat durf ik niet te zeggen omdat ik het niet heb getest!
Jammer, ik wil bewaren zonder vriezer. Bedankt in ieder geval voor je antwoord.
Als je de stukjes in de over wilt gaar bakken, hoe lang en op welke temperatuur kan je ze dan het beste garen?
Zo’n 20-30 minuten op 200 graden onder-bovenwarmte. Even met een vork testen of ze gaar genoeg zijn.
Top! Dank je
Ik zelf doe 180graden en dan 15 min. en dan prikken is het nog hard 5 a 10 min. verlengen. Ik doe dit zo omdat mijn oven raar doet. Het ligt er ook aan hoe groot de stukjes of stukken zijn. Succes!
Hallo ik wil pompoen sap ervan maken
Ik maak het met mijn babycook waar ik papjes voor mijn kindjes mee maak. Gewoon stoomfunctie en dan mixen, lekker makkelijk!
Een goed rijpe pompoen kun je ook maanden in zijn geheel bewaren. Donker, droog en liefst niet te koud.
Bij mij is dit in de kelder, maar die is niet echt droog. Dus ik smeer de ganse pompoen in met een laagje neutrale olie en leg die dan op twee plakjes zodat er ook onderaan trek onder kan.
Wat fijn dat je ook hier gewoon een recept van hebt!! Is het zout ook nodig als je de puree gaat gebruiken voor een zoet recept? Zoals je pompoen taart?
Dat is net wat je lekker vindt, het kan een tegenhanger zijn voor het zoete, maar je kunt het ook weglaten.
Wat zonde om zoveel water te gebruiken en af te gieten!! Gewoon ern bodem en de pan dicht houden lijkt mij veel gezonder!