Lekker om gewoon zo te eten, maar ook heerlijk om in een taart te verwerken; ik heb het natuurlijk over pruimen! Deze pruimentaart met bladerdeeg moet je echt eens proberen. Makkelijk om te maken en je likt je vingers erbij af.
Pruimentaart met bladerdeeg
Voor mij valt deze pruimentaart met bladerdeeg in de categorie ‘ik wil zo een stukje van het scherm pakken’. Dankzij de knapperige bladerdeegbodem, de romige banketbakkersroom en de topping van pruimenpartjes is deze zoete bladerdeeg plaattaart onweerstaanbaar. Een echt succesnummer tijdens zomerse feestjes of verjaardagen.
De bladerdeegbodem heb ik nog net iets knapperiger gemaakt door de rand van een laagje suiker te voorzien. Zonder de suiker kleurt de bladerdeegbodem eveneens prachtig, dus in beide gevallen een mooi contrast met de room en de kleurrijke gebakken pruimen.
Welke pruimen heb je nodig?
Goed nieuws! In principe kun je alle soorten pruimen gebruiken om deze pruimentaart te maken. Pruimen zijn meestal vanaf het voorjaar tot het vroege najaar verkrijgbaar, maar bij elke periode hoort een ander pruimenras. Al die rassen hebben verschillende smaken en kleuren. Van groen-geel en lichtzurig, tot paars-rood en heerlijk zoet. Ze smaken stuk voor stuk lekker in combinatie met knapperig bladerdeeg en banketbakkersroom, ook als ze nog niet goed rijp zijn. Dit komt doordat je ze eerst in de oven bakt met een beetje suiker, waardoor ze lekker karamelliseren.
BAKTIP: Hoe snijd je zo’n pruimentaart met bladerdeegbodem het beste aan? Heel simpel, met een pizzasnijder!