Lekker om gewoon zo te eten, maar ook heerlijk om in een taart te verwerken; ik heb het natuurlijk over pruimen! Deze pruimentaart met bladerdeeg moet je echt eens proberen. Makkelijk om te maken en je likt je vingers erbij af.

Pruimentaart met bladerdeeg

Voor mij valt deze pruimentaart met bladerdeeg in de categorie ‘ik wil zo een stukje van het scherm pakken’. Dankzij de knapperige bladerdeegbodem, de romige banketbakkersroom en de topping van pruimenpartjes is deze zoete bladerdeeg plaattaart onweerstaanbaar. Een echt succesnummer tijdens zomerse feestjes of verjaardagen.

De bladerdeegbodem heb ik nog net iets knapperiger gemaakt door de rand van een laagje suiker te voorzien. Zonder de suiker kleurt de bladerdeegbodem eveneens prachtig, dus in beide gevallen een mooi contrast met de room en de kleurrijke gebakken pruimen.

Welke pruimen heb je nodig?

Goed nieuws! In principe kun je alle soorten pruimen gebruiken om deze pruimentaart te maken. Pruimen zijn meestal vanaf het voorjaar tot het vroege najaar verkrijgbaar, maar bij elke periode hoort een ander pruimenras. Al die rassen hebben verschillende smaken en kleuren. Van groen-geel en lichtzurig, tot paars-rood en heerlijk zoet. Ze smaken stuk voor stuk lekker in combinatie met knapperig bladerdeeg en banketbakkersroom, ook als ze nog niet goed rijp zijn. Dit komt doordat je ze eerst in de oven bakt met een beetje suiker, waardoor ze lekker karamelliseren.

BAKTIP: Hoe snijd je zo’n pruimentaart met bladerdeegbodem het beste aan? Heel simpel, met een pizzasnijder!

Makkelijke pruimentaart

Pruimentaart bewaren

Idealiter bewaar je deze pruimentaart niet als deze eenmaal opgebouwd is, maar zorg je ervoor dat je gasten het in één middag oppeuzelen. Dat moet in principe geen probleem zijn. 😉 De losse onderdelen zijn prima voor te bereiden en te bewaren, daarover lees je onderstaand meer.

Hoelang kun je pruimentaart bewaren?

Zodra de gebakken bladerdeegbodem in contact komt met de banketbakkersroom, zal het vocht in de bodem trekken en z’n knapperigheid verliezen. Dit kun je eventueel tegengaan door de bodem te voorzien van een laagje gesmolten witte chocolade. Hierdoor kan het vocht uit de room niet in aanraking komen met de bodem. Op deze manier kun je de plaattaart een dag in de koelkast bewaren, maar de kans is groot dat de bodem alsnog wat taai wordt vanwege het vocht uit de koelkast.

Losse onderdelen bewaren

  • De gebakken bladerdeegbodem kun je 3 – 4 dagen bewaren, goed afgedekt met aluminiumfolie. Op de dag van serveren moet je het wel opnieuw knapperig bakken in de oven: in ongeveer 5 minuten op 225 graden (let op dat de suikerrand niet verbrand, liefst afdekken met aluminiumfolie).
  • Banketbakkersroom bewaar je in de koelkast, daar blijft het afgedekt 4-5 dagen goed.
  • Gebakken pruimen worden er niet mooier op als je ze bewaart, maar het kan wel. Max. 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Pruimentaart (2)
Pruimentaart (3)

Makkelijke pruimentaart maken

Eén van de fijnste elementen aan deze plaattaart met pruimen, is dat het recept ontzettend makkelijk te maken is. Terwijl je daar niks van terug proeft in het eindresultaat. Zo’n gebakken bladerdeegbodem schuif je in 5 minuten in de oven en datzelfde geldt voor de pruimen. Dat geeft in de tussentijd voldoende ruimte om de banketbakkersroom te bereiden. Vlak voor het serveren bouw je de plaattaart op, et voilà: een overheerlijke, makkelijke pruimentaart!

Bladerdeeg gebak recepten

Deze makkelijke pruimentaart is met name zo snel te maken door de bladerdeegbodem. Uiteraard ben je er wat langer mee bezig als je besluit je bladerdeeg zelf te maken, maar in alle eerlijkheid doe ik dat zeker niet altijd. Zelf gekocht bladerdeeg uit de supermarkt is ook hartstikke lekker. Daardoor bak je net iets vaker zo’n lekkere bladerdeegtaart, zoals je wel kunt zien aan de verzameling gebakjes met bladerdeeg op Laura’s Bakery:

Pruimentaart met bladerdeeg

Pruimentaart met banketbakkersroom

Pruimentaart maken

Pruimentaart met verse pruimen

Je kunt (rijpe) verse pruimen goed invriezen. Halveer ze, verwijder de pit en bewaar alle helften (bijvoorbeeld per 500 of 1000 gram verpakt in diepvrieszakken) tot drie maanden in de vriezer. Zo kun je ook buiten het pruimenseizoen nog genieten van deze bladerdeegtaart met pruimen!

Pruimen ontpitten

Het ontpitten van pruimen kan een flinke klus zijn als je regelmatig een kilo pruimen uit eigen tuin oogst. Wist je dat er allemaal handige pruimen ontpitters bestaan? Persoonlijk vind ik voor deze pruimentaart het gebruik van zo’n ontpitter niet per se nodig, maar ik ben wel erg benieuwd geworden naar het gebruik van de apparaten.

 

Pruimentaart recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Pruimentaart recept

Dit recept voor pruimentaart met bladerdeeg is lekker makkelijk om te maken, maar ronduit heerlijk om te eten!
Porties: personen

Ingrediënten

  • 1 recept banketbakkersroom
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • 750 gram pruimen
  • 3 el suiker

Instructies

Voorbereiding

  • Maak de banketbakkersroom volgens het recept.

Pruimentaart met bladerdeeg maken

  • Rol het verse bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Gebruik een scherp mes om een rand van 1,5 cm langs de randen te maken, maar zorg ervoor dat je het bladerdeeg niet helemaal doorsnijdt. Binnen de rand prik je gaatjes in het bladerdeeg, dit voorkomt dat het bol bakt.
  • Smeer de rand in met een beetje losgeklopt eigeel en strooi er wat suiker overheen zodat het extra knapperig bakt. Bak in 20 minuten gaar en goudbruin op 200°C (onder en bovenwarmte).
  • Ondertussen halveer je de pruimen, ontpit je ze en snijd elke halve pruim daarna in 4 – 6 stukjes (afhankelijk van de grootte van de pruimen). Neem een beslagkom en meng hierin de pruimen en de suiker door elkaar tot ze allemaal bedekt zijn. Leg de pruimen in een grote ovenschaal en schuif ze voor 10 minuten in de oven zodra de bodem klaar is.
  • Laat de bodem en de pruimen volledig afkoelen voordat je de taart gaat opbouwen.
  • Verdeel de banketbakkersroom over de bladerdeegbodem (maar houd de rand vrij) en schep de pruimen erop.
Tips

Als de pruimen nog niet rijp zijn, dan zullen ze een kleine 5 minuten langer in de oven nodig hebben.
Bewaren

Wil je de de pruimentaart bewaren? Bewaar de onderdelen dan het liefst los van elkaar. Eenmaal opgebouwd wordt gebakken bladerdeeg vrij snel zacht door de room. Lees hier alles over het bewaren van bladerdeeg. De geroosterde pruimen kunnen maximaal 2 dagen (luchtdicht afgesloten) in de koelkast bewaard worden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept