Het is weer het seizoen van de pompoen, dus maak je klaar voor wat recepten met deze lekkere en licht zoete groente. Vandaag nog geen recept met de pompoen zelf, maar met pumpkin spice specerijen. Dat is er eentje die je weer heel goed kunt gebruiken om in al je baksels met pompoen te verwerken.

Pumpkin spice is een specerijenmengsel dat in Amerika veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld pumpkin pie. Het lijkt een beetje op ‘onze’ speculaaskruiden, maar het zit net even anders in elkaar en bevat bovendien minder soorten specerijen. Een hele fijne afwisseling dus!

Ik maakte een heel potje vol en dacht na het samenvoegen van de ingrediënten  dat ik veel te veel had gemaakt, maar ik heb het nu al in meerdere baksels verwerkt en ik gok zomaar dat het precies genoeg is voor deze herfst en winter. Want jeetje, wat is dit lekker in recepten! Ik krijg er helemaal het herfstgevoel van. Hier vind je overigens nog meer specerijmixen om mee te bakken in het najaar.

pumpkin spice specerijen 2a

Recepten met pumkin spice

Word je net zoals ik helemaal vrolijk van de smaak van herfst? Of denk je nu waar heeft deze vrouw het over? 😉 In beide gevallen zal je blij worden van de recept selectie die ik onderstaand voor je heb gemaakt. Misschien ga je voor het eerst aan de slag met het bakken met pumpkin spice specerijen, of wellicht kon je gewoon wat inspiratie ter afwisseling gebruiken op de vertrouwde pumpkin pie:

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Pumpkin spice-hazelnoot rolls

Pumpkin spice haverkoekjes

Ben jij benieuwd hoe ik mijn eigen kruiden allemaal organiseer? En dan doel ik niet alleen op mijn zelfgemaakte pumpkin spices, maar ook mijn kaneel, gingerbread kruiden, kruidnagel en ga zo maar door? Dat kan! Ik nam een video op waarin ik de organisatie van mijn bak- en kruidenlades aan jullie laat zien, omdat ik daar altijd zo ongelofelijk veel vragen naar krijg. Blijkbaar ben ik niet die enige die dol is op keuken organisatie!

 

Zelf pumpkin spice maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.84 van 12 stemmen
Recept omrekenenEnglishBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Zelf pumpkin spice maken

Pumpkin spice is ontzettend lekker om te verwerken in verschillende gerechten. In een paar minuten heb je deze pumpkin spice mix zelf gemaakt.
Porties: potje vol

Ingrediënten

  • 7 el kaneel
  • 3 el gemberpoeder
  • 1 el nootmuskaat (gemalen)
  • 5 tl kruidnagel (gemalen)
  • 5 tl piment (gemalen)
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Makkelijker kan het niet: voeg alle specerijen samen in een schaaltje en roer goed door elkaar. Doe het in een afsluitbaar potje en gebruik voor allerlei lekkere baksels!
Bewaren

Op een droge en donkere plaats. Het is heel lang houdbaar, maar kijk even op de kruidenpotjes die je hebt gebruikt voor een richtlijn (al is het vaak nog wel langer houdbaar).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Lucia Mevissen schreef:

    Hallo Laura,

    Graag zou ik glazen kruiden potjes willen kopen voor een student en op de foto zie ik een glas met een grote opening. Weet u een adres waar ik deze kan kopen?

    Wij zijn vruchteneters geworden en hebben geen fornuis meer. Het bevalt prima.
    Veel dank en groeten van Lucia.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit zijn gewoon potjes uit de supermarkt waar eerder andere producten in hebben gezeten.

  2. Alenka schreef:

    Ook heerlijk met in een latte of in warme chocolademelk

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja, dat is een perfecte combinatie.

  3. Marjolein schreef:

    Van hoeveel gram ga jij uit per eetlepel/theelepel? Ik weet nooit hoe vol ik een lepel moet doen en de theelepels die ik heb zijn aan de kleine kant… Ik heb altijd het gevoel dat ik dan maar wat aan het gokken ben!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ga niet uit van grammen van van de officiële teaspoons, dus dat vind ik lastig om te zeggen. Het meest belangrijk is dat je gelijke delen aanhoudt! Daarbij is handig om te weten dat er drie theelepels in een eetlepel gaan. Dan kun je het zelf omrekenen 🙂

    2. Lisanne schreef:

      Volgens de officiële maten die wij aan moesten houden in de apotheek is een theelepel 5 gram, een dessertlepel 8 gram en een eetlepel 15 gram.

  4. Evelien schreef:

    Hoe belangrijk is het piment? Is er een alternatief?
    Anders moet ik dat ook in mn (overvolle) kruidenkast zetten XD

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je echt pumpkin spice kruiden wilt maken dan is het een belangrijk onderdeel.

  5. Marjolein schreef:

    Bedankt voor de reacties op mijn vraag over de grammen! Ik zie nu de antwoorden pas. Daar kan ik wel wat mee!

    @Evelien: ik zou de piment wel aanschaffen. Het is een heerlijke specerij! Superlekker door (Zweedse) gehaktballetjes en stoofpotten. Het heeft iets weg van nootmuskaat, kruidnagel, peper en kaneel ineen. Het is echt één van mijn favorieten!

    1. sonja schreef:

      waar kan ik die piment bestellen

      1. Marjolein schreef:

        Het wordt gewoon in de supermarkt verkocht, zowel heel als gemalen (Geen idee of ik merken mag noemen, maar Verstegen heeft beide soorten)

  6. Simone schreef:

    Hi Laura,
    Helaas is kaneel niet voor iedereen erg lekker (al ben ik er zelf dol op!) Zou ik een alternatief kunnen gebruiken voor kaneel in de kruiden mix? Ik wil er namelijk pompoen taart mee maken. Alvast dank!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou de kaneel weg kunnen laten, maar er is niet echt een vervanger die nog niet in de mix zelf is verwerkt.

  7. Jacqueline S. schreef:

    Heerlijk, het pompoen seizoen is weer begonnen. Ga deze mix zeker gebruiken.

    Over grammen, theelepels en eetlepels: juist omdat de maten van de lepels in ieders bestekla g en zelfs in elk land – zo verschillend zijn, zijn die maten vastgesteld. Zie de reactie van Lisanne. Deze maten worden internationaal aangehouden. Dus in elk recept waar je een theelepel ziet staan, is die 5 ml en een eetlepel is altijd 15 ml. Als je vaak bakt en kookt, schaf dan een setje maatlepels aan. Op veel plekken te koop, niet duur, wel heel handig. Amerikanen gebruiken andere maten (cups), maar ook daarvan zijn maatlepels te koop.

    De ‘lepels’ in een recept zijn afgestreken lepels, dus de juiste maatlepel vullen en afstrijken met een mes.

    Ik koop mijn specerijen bij de Turkse supermarkt. Goed, grotere potten en goedkoop!

    Iedereen veel bakplezier gewenst!

  8. Grijspeerdt schreef:

    Laura,wat is dat piment exact en waar vind ik dat , aub ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Piment is een smaakvolle specerij die te vinden is in de supermarkt (daar koop ik het zelf ook altijd).

  9. lore schreef:

    is een vrij straffe mix (lees pikant) door de piment, klopt dit?
    Zal dit niet overheersen in het totaal recept voor de pompoentaart?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad! Zo hoort het en zelf vind ik het niet overheersen in de pompoentaart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept