Eiwit over? Tips voor recepten met eiwitten!

Gepost: 27 augustus 2015 Laatst bewerkt: 18 februari 2025
Eiwit over? Tips voor recepten met eiwitten!

Heb jij regelmatig eiwit over na het bakken of koken met ei? Gooi ze niet weg, maar kijk eens in dit lijstje voor tips en recepten met overgebleven eiwitten.

Eiwit over? Niet weggooien!

Er zijn recepten waarbij je alleen eidooiers nodig hebt. Soms gaat dat om een enkel ei, maar het komt ook wel eens voor dat ik 5 eidooiers nodig heb en dus ook 5 eiwitten. Hoe dan ook zonde om weg te gooien, want hier zijn talloze andere lekkere recepten mee te maken. Onderstaand deel ik een overzicht van recepten die je kunt maken met (overgebleven) eiwitten.

Recepten met eiwitten

Er zijn ongelofelijk veel recepten met eiwitten te bedenken. Zeker in de zoete keuken zijn heerlijke recepten die om meerdere eiwitten vragen geen uitzondering. Denk maar eens aan alle vormen van meringue. Van gebakken schuimpjes en pavlova, tot Italiaans schuim voor een lemon meringue pie en een hazelnootschuimtaart. In onderstaand overzicht heb ik al deze heerlijkheden verzameld.

50X KOEKJES

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. In dit boek staan allerlei geweldige koekjesrecepten waar de nodige eiwitten en eidooiers in verwerkt worden. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Eiwitten bewaren

Als je niet direct een doel hebt voor je overgebleven eiwitten, dan wil je ze waarschijnlijk voor langere tijd bewaren. Dat kan het beste in de vriezer. Als je er snel mee aan de slag gaat, dan kun je het ook in de koelkast bewaren. Beide methodes leg ik uit.

Hoelang blijft rauw eiwit goed?

Bewaar een overgebleven rauw eiwit in een afgesloten bakje in de koelkast. Het Voedingscentrum adviseert om rauw eiwit maximaal 1 dag in de koelkast te bewaren. Het is dus zaak om snel meringues te gaan maken of het eiwit aan een lekker omelet toe te voegen. 😉

Kun je eiwitten invriezen?

Je kunt eiwitten ook prima invriezen. Een handige manier om ze in te vriezen is in een ijsblokjesvorm, dan kun je één eiwit per vakje invriezen. Handig voor als je recept straks zegt dat je vier eiwitten nodig heeft. Je laat ze even ontdooien en kunt ze daarna gebruiken. Gebruik het liefst ijsblokjesvorm die je kunt afsluiten zoals deze (hier past precies een medium eiwit in per vakje). Bewaar de ingevroren eiwitten maximaal 3 maanden in de vriezer.

Eiwit over

10x Eiwit recepten

In deze 10 recepten staat het gebruik van eiwitten centraal. Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere recepten met eiwitten te bedenken. Ben ik een hele belangrijke vergeten? Laat het dan vooral even weten in de reacties onder dit artikel.

1
Verschillende soorten meringue
Schuimpjes recept

4.78 van 35 stemmen

Een schuimpjes recept dat met deze handige tips niet kan mislukken! Dit recept volgt de klassieke Franse methode voor meringue.

Naar het recept

2
eiwitten stijfkloppen
Italiaans schuim (Italiaanse meringue) recept

4.95 van 19 stemmen

Italiaans schuim gebruik je voor een lemon meringue pies en als vulling en topping in verschillende desserts. Met dit recept maak jij het ook heel eenvoudig.

Naar het recept

3
basisrecept de perfecte pavlova
Pavlova recept

4.54 van 28 stemmen

Met dit basisrecept voor de perfecte pavlova kun je zowel grote pavlova’s als kleine pavlova’s maken. Kies je vulling en versier je pavlova met rood fruit of ander lekkers.

Naar het recept

4
mango-passievrucht macarons
Mango-passievrucht macarons

4.88 van 8 stemmen

Bij eiwitten denk je toch wel direct aan macarons. Dit recept voor mango-passievrucht macarons is er eentje om je vingers bij af te likken.

Naar het recept

5
ANGEL FOOD CAKE MET AARDBEIEN
Angel food cake met aardbeien

4.88 van 8 stemmen

Met deze verrukkelijke angel food cake met aardbeien steel jij de show tijdens het etentje. Zeker leuk om uit te proberen!

Naar het recept

6
kokosmakronen
Kokosmakronen

4.31 van 55 stemmen

Met maar 3 ingrediënten is het recept voor deze kokosmakronen erg simpel en ze smaken ook hartstikke lekker!

Naar het recept

7
Bitterkoekjes recept
Bitterkoekjes recept

5 van 1 stem

Bitterkoekjes zijn heerlijke Nederlandse amandelkoekjes die een beetje taai horen te zijn en met een bittere amandelsmaak.

Naar het recept

8
Kattentongen recept
Kattentongen

5 van 5 stemmen

Deze lekkere kattentongen zijn ontzettend makkelijk te maken. Voor de koekjes heb je ook maar weinig ingrediënten nodig. Lekker uitproberen dus!

Naar het recept

9
FINANCIERS MET LEMON CURD maken
Financiers met lemon curd

Nog geen beoordeling

Een eenvoudig recept voor het zelf maken van financiers met lemon curd. Een heerlijk fris mini gebakje.

Naar het recept

10
Bokkenpootjes recept
Bokkenpootjes

4.70 van 23 stemmen

Bokkenpootjes, wie kent ze niet? Deze zoete lekkernij is nog veel lekkerder als je het zelf maakt. Probeer ze zeker eens uit!

Naar het recept

11
royal icing in regenboog kleuren
Royal icing recept

4.70 van 23 stemmen

Met Royal icing maak je jouw koekjes een stuk vrolijker en aantrekkelijker. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig!

Naar het recept

Tips en veelgestelde vragen over eiwit

Hoe kun je eiwit het beste scheiden van eigeel?

Er zijn veel verschillende manieren om een eiwit te scheiden van het eigeel. Meestal is het hierbij erg belangrijk dat dit secuur gebeurt, want als er eigeel bij het eiwit terecht komt dan is moeilijk (al dan niet onmogelijk) om nog stijf te kloppen) Bekijk hier mijn overzicht met alle manieren om eieren te scheiden en kies wat jou het meest handig lijkt.

Heb je ook een overzicht met recepten voor eigeel?

Jazeker! In dit artikel vind je een flinke verzameling recepten met eigeel en vertel ik hoe je eidooiers het beste kunt bewaren.

Kun je opgeklopt eiwit bewaren?

Het is beter om dit direct te verwerken, omdat de luchtigheid snel achteruit gaat. Daarnaast moet je eiwit in de koelkast bewaren en heeft het vocht uit de koelkast ook een slechte invloed op het eiwitschuim.

Hoe kan ik eiwit bewaren?

In de koelkast kun je een rauw eiwit maximaal 1 dag bewaren, in een luchtdicht afgesloten bakje. In de vriezer kunnen eiwitten luchtdicht verpakt maximaal 3 maanden bewaard worden. Denk er wel goed over na hoe je ze verpakt – per eiwit is het meest praktisch.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. chucky1012 schreef:

    Nooit geweten dat je dit ook kan bewaren in de vriezer.

  2. Ilse schreef:

    Haagse Bluf….

  3. Karin schreef:

    Wat kan je maken als je opgeklopt eiwit over hebt? Ik had voor het recept 5 eiwitten nodig, maar dat werd zoveel dat het niet in mijn oven paste 🙂 ….

  4. Miek schreef:

    Javais of bokkenpootjes

  5. Martine schreef:

    Ik gebruik eiwitten voor havermout/bananenpannenkoekjes. Net zo lekker als met een heel ei.

  6. Marianne schreef:

    Ik heb ingevroren eiwitten opgeklopt voor op de citroen taartjes. Ik had wel moeite om het eiwit goed stijf te kloppen. Ik heb de kom en garde met citroensap ontvet. Enig idee of dat aan het invriezen ligt dat het opkloppen niet helemaal lukt?

  7. Karen schreef:

    Hoi Laura, enig idee of je kant en klare eiwitten, zoals bijv. Two chicks (AH) ook kan invriezen?

  8. Conny schreef:

    Hallo Laura,
    Geniet zo van jou recepten geweldig.
    Wil graag weten of gepasseerd eiwit
    In kunt vriezen ?
    Alvast bedankt?

  9. Conny schreef:

    Gepasteuriseerd hahaha sorry?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, lekker laten passeren ;). Ik weet het eigenlijk niet zeker met gepasteuriseerd eiwit, maar het lijkt me van wel.

  10. Conny schreef:

    Ga het gewoon proberen ?

  11. Hannie schreef:

    Wat kan je met (dat) eigeel, de dooiers, doen? Vind het ook zonde om die weg te doen, bakken lukt niet echt…p.s. liefst met biogische eieren!

  12. Ingrid schreef:

    hoi Laura,
    wat ik vaak maak van overgebleven eiwit zijn kattentongen… die vinden ze hier heerlijk…en hapt zo makkelijk weg.

  13. Elke schreef:

    Beste Laura,
    Wat een leuke tips!
    Wanneer ik eiwit gebruik tijdens het bakken van granola, heeft dat dan effect op de houdbaarheid van de granola?
    Moet ik rekening houden met een minder lange houdbaarheid?
    Is er dan een verschil tussen eiwit van verse eieren of gepasteuriseerd eiwit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Eiwitten heb ik nog nooit in granola gebruikt, dus dat durf ik je niet te zeggen. Gepasteuriseerd eiwit is verhit en mogelijke bacteriën zijn daarmee onschadelijk gemaakt, verder zijn er in principe geen verschillen. Wel vind ik met het opkloppen van eiwitten dat dit makkelijker gaat met verse eiwitten, vooral sneller.

  14. Desiree schreef:

    Hey Laura :). Ik lees dat als je ei wil invriezen je zout of suiker moet toevoegen. Deel jij die mening? Ik ga iets maken waarvoor ik 6 eidooiers nodig heb, dus ik houd veel eiwitten over die ik wil gaan invriezen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het ooit wel eens zonder gedaan en dat lukte ook. Maar het schijnt wel beter te zijn met wat zout inderdaad. Zelf nooit geprobeerd, want ik gebruik mijn overgebleven eidooiers of eiwitten gelijk in een ander recept.

  15. Verhulst Marleen schreef:

    Hallo kan je dit met passievrucht in bonbons doen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt daar vast een vulling mee maken ja!

  16. Luc de Vries schreef:

    Hoi Laura,
    Ik gebruik eiwit veelal in Kaiserschmarren. Een eenvoudige maar lekkere variant voor pannenkoek.

    Dank voor je recept.
    Groet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *