De eerste marmercake die ik ooit maakte (met vanille- en chocoladesmaak) deelde ik in Het Basisbakboek. Ik zie dat de cake nog altijd erg populair is, want hij duikt regelmatig op in jullie thuisbaksels op Instagram. Superleuk! Voor Valentijnsdag leek het me daarom toepasselijk om een romantischer exemplaar hiervan te maken, een red velvet marmer cake moest dat natuurlijk worden. Red velvet heeft een hele lichte cacaosmaak, maar daarnaast vooral een mooie rode kleur.

De cake is ontzettend makkelijk om te maken en je kunt ‘m serveren met slagroom en aardbeien bijvoorbeeld. Maar ook zonder die topping is de cake zalig kan ik je beloven.

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
Red velvet marmercake (2) watermerk

Meer red velvet recepten

Heb jij je wel eens afgevraagd wat de oorsprong van red velvet is? Lees er dan meer over in mijn artikel ‘wat is red velvet‘.  En dan moet je daarna natuurlijk direct aan de bak met een aantal heerlijke recepten waarin deze smaak verwerkt is:

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.27 van 15 stemmen
Recept omrekenenEnglishBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Red velvet marmercake

Deze prachtige red velvet marmercake is een plaatje om op tafel te zetten, maar vooral ook heel erg lekker door de combinatie van vanille cake en red velvet.
Porties: plakjes
25 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract (of 8 gram vanillesuiker)
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 tl cacaopoeder
  • 2 el melk
  • rode voedingsmiddelenkleurstof

Instructies

  • Mix boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook gelijk het vanille-extract toe.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het meel helemaal is opgenomen.
  • Haal twee derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
  • Maak van cacaopoeder en melk een papje, giet dit in de kom met een derde van het beslag en mix tot een mooi beslag. Voeg ondertussen de rode kleurstof toe tot het beslag de kleur naar wens heeft bereikt.
  • De helft van het vanillebeslag schep je in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik. Spreid gelijkmatig uit met een spatel.
  • Doe hetzelfde met het red velvetbeslag en eindig met het laatste deel van het vanillebeslag.
  • Met een mes roer je kort door het beslag zodat je straks een mooi marmer effect krijgt.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). 
Tips

Al mijn tips voor het bakken van de perfecte cake lees je in dit artikel.

Ik gebruik het liefst een gel kleurstof, deze is het meest geconcentreerd qua kleur en zorgt voor het beste rode resultaat.

Bewaren

Goed verpakt is de cake ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Trudy schreef:

    Ziet er heerlijk uit ‼
    Fijne Valentijnsdag ⚘⚘

  2. Ali Pruijssers schreef:

    Hallo Laura, ik weet niet altijd wat voor cacaopoeder er wordt bedoeld. Je hebt bijv. Benco met suiker om chocolademelk te maken. Maar Droste heeft echte, pure cacaopoeder. Welke bedoel jij in de red velvetcake?
    Warme groet uit een koud Deventer, Ali Pruijssers

    1. Bob schreef:

      Ik zou zuiver cacaopoeder gebruiken, in chocolademelk mix zitten een aantal toevoegingen zoals suikers, zout, emulgatoren etc.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Er wordt altijd puur cacaopoeder bedoeld.

  3. Wilma schreef:

    Kan dit ook in een ronde springvorm?
    Heb nl alleen een cakeblik van 23 of 30 cm …

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Met deze handige tool kun je elk recept trouwens naar elke vorm omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  4. Wilma schreef:

    Ik had uiteindelijk in een cakeblik gedaan. Maar was toch erg laag uitgevallen en te droog en te weinig rode kleurstof. Welke kleurstof gebruikte jij voor dit recept? Wil het toch nog een keer proberen?

    Groetjes, Wilma.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heb je waarschijnlijk een te groot cakeblik gebruikt, ik gok van 30 cm? Te droog komt door te lang/te heet bakken en de kleurstof zou je al aan het beslag moeten zien of je voldoende gebruikt hebt. Ik heb voor deze cake de gelkleurstof van Wilton gebruikt.

      1. Wilma schreef:

        Bedankt voor de tips!! Ik ga het nog een keer proberen!

  5. Karin schreef:

    Hij is lekker hoor, maar ik kreeg het cacaobeslag met geen mogelijkheid rood. Ik heb er ongelooflijk veel kleurstof in gedaan, maar het blijft bruin. Wat voor kleurstof gebruik jij?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gel kleurstoffen van wilton!

  6. Liesbeth schreef:

    Hoi,

    Hoeveel theelepels van deze rode kleurstof heb jij toegevoegd aan de cake?

    Hoor graag van je!

    Groet,
    Liesbeth

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tot ik het gewenste resultaat had, maar dit verschilt per merk en hoeveelheid beslag.

  7. Liesbeth schreef:

    Dankjewel voor je reactie! Als ik dit zelfde recept als jou aanhoud en dezelfde kleurstof van Wilton hoeveel zou ik dan nodig hebben?

  8. FREDDY schreef:

    5 sterren
    ik ga morgen deze dessert maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept