Rozenkoekjes

Gepost: 15 oktober 2013 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

rozen koekjes 1a

Deze rozenkoekjes zijn het bewijs dat je koekjes ook kunt versieren zonder royal icing. Ik vind royal icing ontzettend leuk om mee te werken, maar het is ook een heel tijdrovend klusje. Daarom besloot ik om het eens anders aan te gaan pakken, namelijk door met gekleurd koekdeeg en een stempel (voor fondant) te gaan werken.

Het deeg voor koekjes dat ik normaal gebruik wanneer ze hun vorm moeten behouden (recept voor suikerkoekjes) vind ik niet zo heel lekker wanneer ze niet gedecoreerd worden met royal icing. In verhouding heeft dit recept namelijk veel bloem. Omdat ik de smaak wel belangrijk vind ging ik aan de slag met mijn basisrecept voor koekjes, zonder royal icing zijn deze koekjes namelijk ook verrukkelijk! Het experiment vind ik persoonlijk goed geslaagd. Ze zien er hartstikke leuk uit, smaken goed en zijn lekker bros.

rozen koekjes 2a

rozen koekjes 3a

rozen koekjes 4a

rozen koekjes 5a

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Rozenkoekjes

Maak rozenkoekjes met gekleurd koekdeeg en een stempel, zo maak je snel gedecoreerde koekjes. Klik verder voor een how to van deze rozenkoekjes.
Porties: koekjes

Ingrediënten

  • 1 portie koekjesdeeg (basisrecept)
  • Rode kleurstof (bijvoorbeeld Tulip Red – Americolor)
  • Groene kleurstof (bijvoorbeeld Holly Green – Sugarflair)
  • Stempel in vorm van een roos (deze zat bij Taarten Decoreren deel 29)
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Bereid je koekdeeg volgens het recept. Verdeel het deeg in twee porties, de één iets groter dan de ander. Kleur de grootste portie groen en het andere deel rood. Leg het deeg in de koelkast zodat het wat steviger kan worden, een half uurtje is genoeg.
  • Als het deeg stevig genoeg is haal je het uit de koelkast. Rol het groene deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter. Druk de stempel in het deeg, druk dit goed aan zodat het patroon zeer goed zichtbaar is. Mocht de stempel blijven plakken kun je deze eerst in een beetje bloem dopen. Snij de rozen uit met een mesje en leg ze alvast op een bakplaat. Rol dan het rode koekdeeg uit en stempel het rozen patroon in het deeg. Uit dit deeg snij je alleen de rozen. Leg ook deze op de bakplaat.
  • Uit het groene deeg snij je de rozen, kijk uit dat je de blaadjes niet teveel beschadigt. Haal de groene roos weg en vervang deze door een rode roos. Zorg dat de twee kleuren deeg mooi op elkaar aansluiten. Je hoeft het deeg niet heel stevig aan te duwen, straks in de oven komt het namelijk gewoon aan elkaar vast te zitten. Als je alle groene rozen hebt vervangen door de rode zet je de koekjes eerst nog in de koelkast. Het is belangrijk dat de koekjes goed koud en stevig zijn voordat je ze in de oven gaat bakken. Doe je dit niet, dan verliest het koekjes zijn vorm en is er niets meer terug te zien van het patroon. Ik heb de koekjes ongeveer een half uur in de koelkast gezet tot ze stevig en een beetje hard aanvoelden.
  • Als de koekjes koud genoeg zijn schuif je de bakplaat in de oven. Bak de koekjes af op 180 graden in ongeveer 12 minuten. Laat de koekjes even rusten op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt om volledig af te koelen.
Bewaren

In een afgesloten trommel blijven deze koekjes minstens een week goed (langer hielden ze het hier niet vol).

Heb jij wel eens koekjes met gekleurd koekdeeg gemaakt?

Z Liefs Laura PNG

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Shirley schreef:

    Dat is weer een super leuk idee!

  2. Nick en Jasmijn schreef:

    Mama wilde vandaag koekjes met ons gaan bakken…. Maar nu we dit zien, willen we ook gekleurde koekjes!
    Liefs Nick en Jasmijn

  3. Henriette schreef:

    Wat een ontzettend leuk idee , nooit geweten dat dit kon. Eigenlijk kan je op deze manier heel veel leuke koekjes bakken . Vooral ook leuk voor de kerst .

  4. My Linh schreef:

    Misschien is dit niet zo’n goed idee: de koekjes zien er te mooi uit om op te eten.. 😛

  5. Carla schreef:

    Nooit geweten dat dit bestond, dus ook nooit gemaakt! Ze zien er schattig uit en zoals My Linh al zegt: zonde om op te eten!
    Liefs,
    MrsP.

  6. Rebecca schreef:

    Wat een super leuk idee, ik wil ook al langer koekjes maken met verschillend gekleurd deeg 😉 Misschien gaat het een keer lukken voor kerst 😛
    groetjes

  7. Wat een geweldig mooie koekjes! Het lijken net van die applicaties voor op kleding.
    Erg fraai. Twijfel altijd nog wel een beetje over al die kleurstoffen.
    Gr, Gerry

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik hoor vaker dat mensen niet echt blij zijn met kleurstoffen. Ik zie het altijd maar zo: van die paar druppeltjes die je gebruikt, hoeveel koekjes kun je daarmee wel niet mee maken (of fondant kleuren etc.). Dus per persoon gezien krijg je niet zo heel erg veel van die kleurstof binnen 🙂

  8. tanya schreef:

    Wat gaaf gedaan!

  9. Anoeska schreef:

    Wat een schattige & mooie koekjes!

  10. Joke schreef:

    Heel apart en mooi zijn ze.
    Zo mooi kan een koekje dus ook zijn.
    Ik blijf koekjes toch een van de leukste “bakdingen” vinden 🙂

    Liefs, Mam ♥

  11. Carola schreef:

    Ziet er mooi uit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept