Ik zal eerlijk toegeven dat dit recept een verzoeknummertje was van Mariette. Zij is namelijk dol op krentenbollen en ook op rozijnen, twee dingen die je mij niet zo nodig hoeft voor te schotelen. Na het testen van meerdere krentenbollenrecepten bleek het toch lastig om de perfecte structuur te pakken te krijgen. Zoals je ziet hebben we dit recept daarom de titel ‘rozijnenbroodjes’ gegeven en er niet het label ‘krentenbollen’ op geplakt. De broodjes zijn namelijk absoluut zalig geworden (dat moet zelfs ik toegeven), maar ze missen de specifieke structuur die krentenbollen in onze optiek krentenbollen maken (tenminste degene die wij kennen van de bakker of de supermarkt). Echte krentenbollen hebben bijna iets elastisch qua structuur, dat kregen wij hierin in ieder geval niet voor elkaar.
Dus daarom een uniek verzoek vanuit Mariette en mij. Heb jij het ultieme krentenbollenrecept in je receptenboek staan of ken je een klassiek bakkerijrecept voor krentenbollen? En net zo belangrijk: wil je dit met ons delen? Stuur ons dan een mailtje, want we zijn razend benieuwd en testen het graag om het vervolgens met onze lezers te delen!
Tot die tijd raden we je aan om absoluut aan de slag te gaan met dit recept voor rozijnenbroodjes, want ze zijn ontzettend lekker geworden. Laat dan ook meteen even weten wat jij van deze rozijnenbroodjes vond. Wie weet zijn wij gewoon véél te kritisch en vind jij het wel naar een heuse krentenbol smaken.
Meer gist en/of minder suiker en alleen dooier misschien?
Over nagedacht, maar twijfelen nog hoeveel verschil dit maakt. Ik gok dat we hier een keer een aantal testen gaan doen 😉
je hebt niet vermeld dat je na de derde rijs de gerezen broodje bestrijkt met het 1/3 losgeklopt ei
Ik heb het gelijk toegevoegd, bedankt!
Hallo Laura, bedankt alvast voor weer een super recept. Mijn vraag is, waarom witte basterdsuiker, kan het ook met gewone witte suiker? Of geeft basterdsuiker een meerwaarde ? Grtjs Anne-Mie
Basterdsuiker zorgt voor een andere structuur, maar omdat het een kleine hoeveelheid is kun je het gerust met fijne kristalsuiker proberen.
Dank u, ik ga het proberen en later met basterdsuiker. Nog een fijne dag verder. Grtjs Anne-Mie
Ik ga ze vanmiddag maken. Jouw recept komt overeen met een recept dat ik eens eerder heb gebruikt. Ze waren heerlijk. Maar juist omdat ze een andere structuur hebben dan die uit de supermarkt. Die vind ik minder lekker. Daar schijnt veel broodverbeteraar in te zitten, misschien maakt dat het verschil? Ken je de site van Levine? Staan ook veel broodrecepten op.
Bakkers gebruiken inderdaad broodverbeteraar en dat maakt een wereld van verschil, dus best kans dat we niet heel veel dichter bij het ‘origineel’ gaan komen. Levine’s site ken ik inderdaad, erg fijn.
Vitamine C is te gebruiken als broodverbeteraar. Half tabletje oplossen kan geen kwaad.
Hoi Laura , maakt het nog uit of je een l of m ei gebruikt?
Het betreft een andere hoeveelheid dus voor het deeg maakt dat wel verschil ja.
Dank je!
Ik gebruik oliebollenmix ?
Dat lijkt mij een goed idee. In ieder geval mislukken mijn oliebollen nooit. 🙂
In plaats van het bloem, of doe je ook nog andere wijzigingen. Had ik nooit bedacht, wel benieuwd naar nu!
Ik doe heel simpel: pak oliebollenmix, 300 gr water en rozijnen. Klontje roomboter en een snufje kaneel.
Wat zou er gebeuren als ik het ei weglaat en het recept vegan aanpas? Of zouden er vegan opties zijn voor dit recept zodat het net zo word?
Heb ik niet getest dus dat durf ik je niet te zeggen helaas.
Niks meer aan toe te voegen. Ze zijn enorm lekker. In de houtoven gebakken. Bedankt voor het recept. We gaan het vaak maken weet ik nu al! Grtjes Hilda
Recept is prima hoor! Heb nog wel een halve theelepel kaneel toegevoegd. De volgende keer ga ik een klein kogeltje amandelspijs toevoegen.
Hoi,
Misschien een hele rare vraag maar ik ben op zoek naar een leuke traktatie voor z’n zoontje. Aangezien ik vaker jouw recepten gebruik, dacht ik deze broodjes te maken in nijntje vorm. Alleen, ja raad het al, niet echt een idee of dat überhaupt te doen is om die vorm te verkrijgen.
Enige tips of ideeën?
Leuk idee! Met een beetje creativiteit moet dat vast lukken, zou het vooral gewoon proberen 🙂
Hallo Laura,
Ik heb alles volgens het recept gedaan, de smaak is prima, maar ze zijn erg droog.
Waar kan dit aan liggen?
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zoals niet lang genoeg kneden, niet goed rijzen of te lang bakken. Hier lees je nog wat meer tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/
Hallo Laura,
Het is een geweldige recept en ik heb het al vele malen gebruikt. Ik gebruik half zwarte rozijnen en half gele rozijnen. En de laatste keer heb ik er ook een klein bolletje amandelspijs ingedaan vlak voor het laatste rijzen. Heerlijk! Heel erg bedankt.