Ik zal eerlijk toegeven dat dit recept een verzoeknummertje was van Mariette. Zij is namelijk dol op krentenbollen en ook op rozijnen, twee dingen die je mij niet zo nodig hoeft voor te schotelen. Na het testen van meerdere krentenbollenrecepten bleek het toch lastig om de perfecte structuur te pakken te krijgen. Zoals je ziet hebben we dit recept daarom de titel ‘rozijnenbroodjes’ gegeven en er niet het label ‘krentenbollen’ op geplakt. De broodjes zijn namelijk absoluut zalig geworden (dat moet zelfs ik toegeven), maar ze missen de specifieke structuur die krentenbollen in onze optiek krentenbollen maken (tenminste degene die wij kennen van de bakker of de supermarkt). Echte krentenbollen hebben bijna iets elastisch qua structuur, dat kregen wij hierin in ieder geval niet voor elkaar.  

Dus daarom een uniek verzoek vanuit Mariette en mij. Heb jij het ultieme krentenbollenrecept in je receptenboek staan of ken je een klassiek bakkerijrecept voor krentenbollen? En net zo belangrijk: wil je dit met ons delen? Stuur ons dan een mailtje, want we zijn razend benieuwd en testen het graag om het vervolgens met onze lezers te delen! 

Tot die tijd raden we je aan om absoluut aan de slag te gaan met dit recept voor rozijnenbroodjes, want ze zijn ontzettend lekker geworden. Laat dan ook meteen even weten wat jij van deze rozijnenbroodjes vond. Wie weet zijn wij gewoon véél te kritisch en vind jij het wel naar een heuse krentenbol smaken. 

Rozijnenbroodjes

Rozijnenbroodjes

Opslaan
Recept afdrukken

4.80 van 5 stemmen

Rozijnenbroodjes

Deze lichtzoete broodjes zijn rijk aan rozijnen, maar je kunt ze natuurlijk ook met krenten of andere soorten gedroogd fruit maken.
Porties: broodjes

Ingrediënten

  • 375  gram  bloem
  • 10  gram  droge gist
  • 35  gram  witte basterdsuiker
  • 175  gram  volle melk  20-25 graden
  • 1 ei L
  • rasp van 1 citroen
  • 7  gram  zout
  • 60  gram  ongezouten roomboter
  • 300 gram rozijnen
  • gesmolten boter om het brood mee te bestrijken
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Wel enkele uren van tevoren de rozijnen in lauw water. Laat 15 minuten staan en giet ze dan af. Laat uitlekken en dep ze goed droog.
  • Klop het ei los en hou hiervan 1/3e deel apart. Om het deeg te maken doe je 2/3e van het ei en alle andere ingrediënten voor het deeg in een kom. Kneed in een staande mixer in ongeveer 8-10 minuten of met de hand in ongeveer 15 minuten tot een stevig deeg. Het deeg is klaar als je een stukje deeg dun kunt uittrekken tot een vliesje en er bijna doorheen kunt kijken, denk hierbij aan kauwgom. Als het vliesje te snel breekt kneed je het nog even kort door. Kneed er vervolgens de rozijnen doorheen.
  • Leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, draai de bal deeg even om zodat deze ook bedekt is met een dun laagje olie. Dek de kom af met folie of een schone theedoek en laat op kamertemperatuur 60 minuten rijzen. Het zal ongeveer in volume verdubbelen.
  • Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke delen. Bol alle stukjes deeg losjes op en laat afgedekt zo’n 15 minuten rusten.
  • Bol de bolletjes deeg nogmaals op en leg ze vijf cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met (ingevet) plasticfolie of een schone theedoek en laat in 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het hoeft niet in volume te verdubbelen. De broodjes zijn klaar voor de oven als je er met een vinger op drukt en het deeg langzaam terugveert nadat je vingerafdruk even zichtbaar is geweest. Smeer ze voordat ze de oven ingaan in met het achtergehouden ei.
  • Bak de rozijnenbroodjes in 14-15 minuten gaar en bruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). Leg ze daarna direct op een rooster. Na 10 minuten bestrijk je ze met gesmolten boter. Laat de broodjes helemaal afkoelen.
Tips

Vervang de rozijnen eens door stukjes gedroogde abrikoos, cranberry’s of krenten.

Je kunt de hoeveelheid rozijnen ook halveren en nog 150 gram krenten toevoegen. Dit vinden wij niet zo lekker, dus daarom hebben we alleen rozijnen gebruikt.

Bewaren

Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast; het lekkerst als je ze even opwarmt in de magnetron of oven. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Lees hier alles over het bewaren van zelfgebakken brood.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

27 reacties

  1. Hugo schreef:

    Meer gist en/of minder suiker en alleen dooier misschien?

    1. Laura Kieft schreef:

      Over nagedacht, maar twijfelen nog hoeveel verschil dit maakt. Ik gok dat we hier een keer een aantal testen gaan doen 😉

  2. Gepensioneerd banketbakker Henny schreef:

    je hebt niet vermeld dat je na de derde rijs de gerezen broodje bestrijkt met het 1/3 losgeklopt ei

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het gelijk toegevoegd, bedankt!

  3. Anne-Mie schreef:

    Hallo Laura, bedankt alvast voor weer een super recept. Mijn vraag is, waarom witte basterdsuiker, kan het ook met gewone witte suiker? Of geeft basterdsuiker een meerwaarde ? Grtjs Anne-Mie

    1. Laura Kieft schreef:

      Basterdsuiker zorgt voor een andere structuur, maar omdat het een kleine hoeveelheid is kun je het gerust met fijne kristalsuiker proberen.

      1. Anne-Mie schreef:

        Dank u, ik ga het proberen en later met basterdsuiker. Nog een fijne dag verder. Grtjs Anne-Mie

      2. Emmie schreef:

        Ik ga ze vanmiddag maken. Jouw recept komt overeen met een recept dat ik eens eerder heb gebruikt. Ze waren heerlijk. Maar juist omdat ze een andere structuur hebben dan die uit de supermarkt. Die vind ik minder lekker. Daar schijnt veel broodverbeteraar in te zitten, misschien maakt dat het verschil? Ken je de site van Levine? Staan ook veel broodrecepten op.

        1. Laura Kieft schreef:

          Bakkers gebruiken inderdaad broodverbeteraar en dat maakt een wereld van verschil, dus best kans dat we niet heel veel dichter bij het ‘origineel’ gaan komen. Levine’s site ken ik inderdaad, erg fijn.

          1. Hugo schreef:

            Vitamine C is te gebruiken als broodverbeteraar. Half tabletje oplossen kan geen kwaad.

  4. Ama schreef:

    Hoi Laura , maakt het nog uit of je een l of m ei gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het betreft een andere hoeveelheid dus voor het deeg maakt dat wel verschil ja.

      1. Ama schreef:

        Dank je!

  5. Anita schreef:

    Ik gebruik oliebollenmix ?

    1. Hugo schreef:

      Dat lijkt mij een goed idee. In ieder geval mislukken mijn oliebollen nooit. 🙂

    2. Laura Kieft schreef:

      In plaats van het bloem, of doe je ook nog andere wijzigingen. Had ik nooit bedacht, wel benieuwd naar nu!

      1. Anita schreef:

        Ik doe heel simpel: pak oliebollenmix, 300 gr water en rozijnen. Klontje roomboter en een snufje kaneel.

  6. Lise-lotte schreef:

    Wat zou er gebeuren als ik het ei weglaat en het recept vegan aanpas? Of zouden er vegan opties zijn voor dit recept zodat het net zo word?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik niet getest dus dat durf ik je niet te zeggen helaas.

  7. Hilda schreef:

    Niks meer aan toe te voegen. Ze zijn enorm lekker. In de houtoven gebakken. Bedankt voor het recept. We gaan het vaak maken weet ik nu al! Grtjes Hilda

  8. Ralph schreef:

    Recept is prima hoor! Heb nog wel een halve theelepel kaneel toegevoegd. De volgende keer ga ik een klein kogeltje amandelspijs toevoegen.

  9. Tiffany schreef:

    Hoi,
    Misschien een hele rare vraag maar ik ben op zoek naar een leuke traktatie voor z’n zoontje. Aangezien ik vaker jouw recepten gebruik, dacht ik deze broodjes te maken in nijntje vorm. Alleen, ja raad het al, niet echt een idee of dat überhaupt te doen is om die vorm te verkrijgen.
    Enige tips of ideeën?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk idee! Met een beetje creativiteit moet dat vast lukken, zou het vooral gewoon proberen 🙂

  10. Gerard van Groningen schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb alles volgens het recept gedaan, de smaak is prima, maar ze zijn erg droog.
    Waar kan dit aan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zoals niet lang genoeg kneden, niet goed rijzen of te lang bakken. Hier lees je nog wat meer tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/

  11. Remy schreef:

    5 sterren
    Hallo Laura,
    Het is een geweldige recept en ik heb het al vele malen gebruikt. Ik gebruik half zwarte rozijnen en half gele rozijnen. En de laatste keer heb ik er ook een klein bolletje amandelspijs ingedaan vlak voor het laatste rijzen. Heerlijk! Heel erg bedankt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept