Naast metalen bakvormen is er inmiddels ook een groot assortiment aan siliconen bakvormen verkrijgbaar. Ik heb er ook een paar in mijn bezit, maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die bijna nooit gebruik. Ik geef zelf de voorkeur aan metalen bakvormen, daar krijg ik mooiere en betere resultaten mee. Siliconen vormen gebruik ik een enkele keer, voornamelijk voor cake. Bij sommige taarten vind ik een siliconenvorm ook helemaal niet handig doordat het zo flexibel is. Ik zal je wat meer vertellen over siliconen en metalen bakvormen en ik deel mijn persoonlijke voorkeur met jullie.
Metalen bakvormen
Metaal geleidt hitte beter, je kunt je voorstellen hoe belangrijk dat is bij het bakken. Daarnaast kleuren je baksels in een metalen vorm ook mooier bruin, dit gebeurt dan nog wat egaler ook. Grootste voordeel wat mij betreft is dat je gewoon een stevige vorm hebt om je baksel op te tillen. Zet makkelijker in de oven, of waar je hem dan ook naar wilt verplaatsen.
Siliconen bakvormen
Siliconen dan, dat geleidt de hitte minder goed. En mijn cakes kleuren nooit mooi gelijkmatig bruin, ze krijgen eerder een soort bruine vlekjes terwijl de rest gewoon heel licht van kleur blijft. Nu is dat niet gelijk een nadeel hoor, want het maakt je baksel niet minder lekker of iets dergelijks.
Deze vormen zijn behoorlijk flexibel. Dat kan makkelijk zijn met het lossen van baksels uit de vorm, maar wanneer hij te soepel is kan je ook zomaar je cake breken. En je moet goed uitkijken met hoe je hem verplaatst. Met twee handen en bij sommige vormen is voorzichtigheid geboden.
Hallo! Ik gebruik ook liever metalen bakvormen. Maar ik heb een aantal kleine chocolade mallen van siliconen.
Ik vroeg me wel af wat die witte puntjes zijn die er naar verloop van tijd op komen? Het lijkt schimmel ?. Maar dat kan ik me eerlijk gezegd niet echt voorstellen aangezien ik ze altijd heel goed schoon maak en laat weken om ook de kleine hoekjes schoon te krijgen.
Misschien hebben jullie ideeen!
Beste Carina,
Ik heb hetzelfde probleem met de witte puntjes die na verloop van tijd in de (droge schone) siliconen bakvormpjes komen. Ik maak het na het bakken ook altijd goed schoon.
Ik ben ook heel benieuwd wat het is en hoe je dit kunt voorkomen. Wie weet dit toevallig?
In mijn vorige oven lukte cakes en biscuit nooit in metalen bakvormen, maar wel in silicone vormen. Ik kocht ze wel altijd bij kookwinkel Oldenhoff, dan zit er een plastic rand bij die ervoor zorgt dat de vorm in model blijft en je hem makkelijk kunt verplaatsen. In m’n nieuwe oven gaat het weer beter met metalen vormen..
Wat ik zo balen vind is dat we proeven dat het in siliconen is gemaakt.
Voor cupecakes en andere kleine baksels gebruik ik altijd een siliconen vorm van de xenos. Al jaren erg blij mee. Grote voordeel is dat je niet altijd papieren vormpjes hoeft te gebruiken. Zeker bij baksels zonder vet (broodjes bijvoorbeeld) zijn die papieren vormpjes nauwelijks los te krijgen…
Voor grote baksels gebruik ik wel metaal.
Ik mag geen silicone bakvormen gebruiken in mijn oven. De keuze is dan makkelijk.
Haha, ik heb ooit eens een siliconen bakvorm gekocht. Les voor mezelf: snij nooit een taart ín de vorm in punten!?
Hoi Laura,
Jeetje wat maak jij het bakken makkelijk voor iemand als ik, met twee linker handen. Ik heb er totaal geen geduld voor dus alles moet snel snel snel, daardoor zijn de muffins super leuk om te maken! Snel, en ook makkelijk. Ik ben begonnen met het basisrecept en heb ondertussen al verschillende recepten uitgeprobeerd en variaties daarop.
Nu kwam ik siliconen muffinvormpjes tegen. Handig, dan sta je nooit ineens zonder! Ik heb ze nog niet uitgeprobeerd, heb jij hier ervaring mee? Is het aan te raden? De nadelen die je in dit artikel benoemd lijken mij niet van toepassing, doordat ze alsnog in de muffin-houder kunnen in de oven, toch?
Soms wordt het papiertje zo zeiknat door de olie als ik weer eens niet op tijd een goede kwaliteit heb gehaald, maar goedkope van de supermarkt. Dus dit leek me wel ideaal.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, en bedankt voor alle overheerlijke recepten die zomaar toegankelijk zijn!
Als je eens een boek maakt met alleen muffin recepten, koop ik hem direct 😉
Wat een gezellig en lief bericht. Dank voor de complimenten. Zoals in het artikel ook al staat gaat mijn voorkeur uit naar metalen bakvormen, dat geldt ook voor muffinvormen waardoor ik niet heel veel ervaring heb met het siliconen broertje. Maar die werkt ook prima hoor! Bakse!
Mijn 1e cake….maar mag ik een metalen bakvorm gebruiken in een elektrische oven??
absoluut.
Ik ben op zoek naar pfas vrije cakevormen. En kom dan alleen maar siliconen tegen. Heb je een ander idee?
Ik zou daar in dat geval een webshop als Bouwhuis eens over mailen, zij kunnen je vast beter helpen.
Ik vrees dat over een aantal jaren bekend gaat worden dar siliconen resten achter laten in het eten, net als teflon destijds. Dat is de reden dat ik ze niet gebruik.
Hai Laura, wij zijn op zoek naar de ‘gouden tip’ om chocolade uit een metalen vorm te krijgen. We hebben metalen chocoladelettermallen gekocht, maar de chocola laat niet los uit de mal en bij het (licht) verwarmen van de mal begint de chocolade dusdanig te smelten dat het geen vorm meer is. Heb jij een tip?
Alvast bedankt!
Groetjes, Esther
@Esther van der Wal: Volgens mij krimpt chocola als deze koud wordt. De mallen mét chocola dus in de koelkast, zéker niet verwarmen! Als het goed is, laat de chocola dan beter los omdat hij dan iets gekrompen is. Succes!
Ik ‘sukkel’ met het omrekenen want mijn bakvorm is de Silikomart Kerstboom groot SFT203 (1000ml) en zou hierin een luchtige cake willen bakken maar weet niet welke verhoudingen van eieren, vetstof, bloem ik moet gebruiken. Kun je me verder helpen? Ik zou al eens willen oefenen voor de feestdagen eraan komen 🙂
Alvast bedankt
Snap ik, dat is net even wat lastiger. Je zou een cake recept van de site kunnen gebruiken en dan omrekenen naar een soortgelijke vorm qua inhoud. Er staat een knop omrekenen bij ieder recept.
Ja klopt maar behalve de aanduiding dat er 1000ml ingaat, kan ik die kerstboom moeilijk meten vandaar mijn vraag hoeveel ik van de ingredienten zou moeten gebruiken
Alvast bedankt
Dat verschilt per recept en is dus echt iets dat je moet berekenen (of heel ruim moet nemen en dan terug rekent). Echt iets wat je even zelf zult moeten uitzoeken en ik geen kant en klaar antwoord op heb voor je.