Hoelang van tevoren kan ik de slagroomtaart maken?
Een slagroomtaart eet ik het liefst op de dag zelf of de dag erna op. Slagroom wordt er over het algemeen niet lekkerder op, maar je kunt de taart 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren.
Zelf slagroomtaart maken? Dat is hartstikke makkelijk! In dit recept leg ik je precies uit hoe je de taart bakt, vult en hoe je ‘m kunt versieren.
Mijn eerste slagroomtaart maakte ik in 2015, inmiddels flink wat jaren geleden. Het recept daarvan is tot de dag van vandaag niet online gekomen op het blog, maar stond wel sinds 2016 in Het Laura’s Bakery Basisbakboek. Er werd nogal eens naar mijn recept om slagroomtaart te bakken gevraagd.
Gelukkig weet ik dat veel thuisbakkers Het Basisbakboek in huis hadden en de taart gewoon konden maken, want deze maand komt alweer de 13e (!) herdruk van Het Basisbakboek in de schappen te liggen. Een mooi moment om dat eens goed te vieren. Met slagroomtaart natuurlijk!
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
De basis van een slagroomtaart is een biscuit en die wordt gevuld met jam en slagroom. Eventueel kunnen de lagen biscuit ingesmeerd worden met een trempeersiroop, dat is een siroop die je gebruikt om de biscuit te bevochtigen of een extra smaakje te geven. Als je de taart meerdere dagen van tevoren maakt, dan bestaat de kans dat de biscuit wat droger zal worden. De trempeersiroop voorkomt dat.
Als ik deze slagroomtaart voor een verjaardag maak, dan doe ik dat meestal de avond van tevoren en gebruik ik geen trempeersiroop. Over het algemeen gaat de taart schoon op. 😉
En dan nog iets meer over de slagroomtaart vulling, de jam bedoel ik daarmee. Als je voor de klassieke vulling wil gaan, dan kies je voor aardbeienjam. Ik had voor de taart op de foto gekozen voor een jam gemaakt van meerdere soorten rood fruit, maar je kunt in principe elke jam die je maar wil gebruiken.
Heb je problemen met het stijf kloppen van je slagroom? Ik schreef er een uitgebreid artikel over met handige tips.
Ter decoratie van de taart gebruik je nougatine. Dat zijn geroosterde stukjes hazelnoot met een gekaramelliseerd laagje suiker er omheen. Niet alleen mooi ter decoratie maar ook ongelofelijk lekker. Om te variëren zou je de hazelnoten kunnen vervangen door andere soorten noten om de ‘nougatine’ mee te maken. Pecannoten zijn bijvoorbeeld een goede vervanger.
Een slagroomtaart versieren komt verder neer op het spuiten van toeven slagroom op de bovenkant van de taart, om daar vervolgens stukjes vers fruit in te steken. Kiwi of partjes mandarijn horen hier toch wel echt bij. Voor deze variant heb ik gekozen voor kiwi en aardbei, heerlijk!
Eventueel kun je chocolade decoraties (gekocht of zelfgemaakt) gebruiken om de taart verder te versieren. Of je bestelt online een feestelijke en eetbare fotoprint die je op de taart plakt.
Ik raad het niet aan om een slagroomtaart in te vriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. De lagen biscuit kun je wel ver vooruit bereiden en luchtdicht verpakt invriezen (tot drie maanden). Ook de jam en de nougatine kun je ruim van tevoren maken en bewaren tot het moment dat je de taart wil maken.
Op die manier heb je de losse onderdelen van de taart al klaar en hoef je alleen nog maar de slagroom op te kloppen en de taart in elkaar te zetten. Dat scheelt weer!
Een slagroomtaart eet ik het liefst op de dag zelf of de dag erna op. Slagroom wordt er over het algemeen niet lekkerder op, maar je kunt de taart 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren.
Dat kan zeker! In principe kun je elke vorm gebruiken, of deze nu rond, vierkant of rechthoekig is. Zelf gebruik ik deze ronde bakvorm voor onderstaand recept, maar daar zijn ook vierkante varianten van verkrijgbaar. Wel even opletten dat je de juiste maat te pakken hebt.
Via de knop ‘recept omrekenen’ in onderstaande receptkaart kun je het recept omrekenen naar elke maat bakvorm naar keuze.
Nadat je de lagen van de taart hebt gevuld en gestapeld, is het tijd om de zijkant en de bovenkant van de taart in te smeren met slagroom. Je kunt de slagroom aanbrengen met een spuitzak of met een paletmes, net wat je makkelijk vindt. Met het paletmes verdeel je de slagroom vervolgens gelijkmatig over de buitenkant van de taart. Zorg er wel voor dat je wat slagroom achter de hand hebt gehouden voor de toeven bovenop de taart.
Voor de zijkant van de taart kan het handig werken om een deegschraper te gebruiken in combinatie met een draaiplateau. De deegschraper hou je op 1 plek terwijl je het draaiplateau rustig ronddraait. Meerdere wegen leiden naar Rome. 😉
Tot slot decoreer je de bovenkant van de taart met toeven slagroom. Kies een spuitmond naar keuze (ik gebruikte een stervormig spuitmondje) en hou je spuitzak recht boven de taart als je de toeven gaat spuiten. Voor extra tips lees je mijn artikel over toeven spuiten even door.
Nougatine zorgt bij een slagroomtaart voor een lekker krokant element en dat is wel nodig aangezien de biscuit, jam en slagroom zacht zijn qua structuur. Ik zou de nougatine daarom niet zomaar weglaten, maar eerder vervangen. Bijvoorbeeld door geroosterd amandelschaafsel, hagelslag, verkruimelde koekjes of voor een extra feestelijk effect: door sprinkles of discodip!
Een medium ei weegt gemiddeld 50 gram, dus daarvan heb je ongeveer 4 stuks nodig. Kluts de eieren en weeg het mengsel daarna af op de weegschaal tot je op 175 gram uitkomt.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura,
Hoeveel eieren gebruik je? Er staat 175 gram.
Uitleg staat net boven het recept. Ongeveer 4 eieren.
Jij zegt: een makkelijke taart. Bij mij mislukt biscuitdeeg áltijd .. terwijl ik best vaak iets bak.. 🥲. Het lastigste vind ik het spatelen van de bloem door de mooi opgeklopte eimassa. De bloem moet wél goed verdeeld/gemengd worden. En dan slaat toch de hele boel weer neer en heb ik een te platte en droge biscuit. Heb je nog tips?
Wat jammer! In dit recept vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
Kan het mixen voor biscuitdeeg ook goed met de handmixer? Ik heb geen staande mixer.
Ja hoor dat kan ook.
Ik heb alleen een springvorm van 15 centimeter of van 25 welke zou je dan aanraden? Of een nieuwe kopen?
Dan zit je er inderdaad wel net tussen. Het is aan jou natuurlijk, maar met 15 zal het niet passen vermoed ik en met 25 wordt de taart een stuk lager.
Bedankt voor dit recept! Het is heel goed gelukt!
Heyhey, ik zou deze taart bakken voor kerst. Nu zouden we ’s middags al naar familie gaan en heb ik in de voormiddag geen tijd meer om alles te maken. Wat raad jij aan? Aangezien de taart op zn lekkerste is de dag zelf… Kan ik de biscuit de dag op voorhand maken en de dag zelf versieren? Of alles de dag op voorhand en in de koelkast bewaren?
Het kan allebei, net wat je zelf fijn vindt! Als je het maar goed afgesloten bewaard (met slagroom in de koelkast, alleen de biscuit buiten de koelkast).
Door wat zou je de jam allemaal kunnen vervangen? Mijn zoontje eet dat helemaal niet graag.
Je kunt het vervangen door (vers) fruit of bijvoorbeeld een andere creme of vulling. Hier vind je er een heleboel: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/vullingen-en-toppings/
Blijft de nougatine knapperig als je de taart een paar dagen bewaart? Meng je de slagroom niet beter met iets vets (mascarpone of roomkaas) om het oplossen van de suiker in de nougatine te voorkomen?
Na een aantal dagen heeft dat wel invloed op elkaar inderdaad. Ik heb niet eerder geprobeerd wat je voorstelt, maar het klinkt als een goed idee.
Recepten van taarten zijn redelijk eenvoudig om te rekenen naar een andere maat. In het geval van ronde taarten neem je de diameter. (omdat de oppervlakte wordt berekend naar de diameter kan dit zo – bij andere vormen werk je beter met de oppervlaktemaat)
Als het recept is voor een taart van 20 cm diameter en je hebt een 15 cm springvorm dan veranderen alle aantallen van alle ingrediënten. Deel het aantal van het recept door 20 (recept) en vermenigvuldig het met 15 (jou vorm maat) en je hebt het juiste gewicht/aantal voor jou vorm.
Voor deze taart is het dan:
was /20×15 afgerond
175 131,25 130 gram ei
100 75 75 gram suiker
6 4,5 5 gram vanillesuiker
75 56,25 55 gram bloem
25 18,75 20 gram maïzena
6 4,5 4,5 eetlepel jam
100 75 75 gram nougatine
750 562,5 600 ml slagroom
6 4,5 5 eetlepels suiker
Op deze manier heb je dezelfde hoogte maar zal de baktijd wel iets korter zijn (een paar minuten, maar het is altijd voor iedere oven anders).
Hi Laura,
Kan ik ook 3 bakblikken gebruiken zodat ik niet hoef te snijden ik heb de PME 20 x 7,5. En welke jam raad je aan?
Ik hoor graag. Dank je voor het recept!
Groetjes
Ja hoor dat kan ook! Let wel op de baktijd. Jam is ook naar keuze, zelf vind ik aardbeien, framboos of abrikozen altijd lekker erbij.
Wat een heerlijk recept. Echter zakt mijn biscuit gelijk in als ik hem uit de oven haal! Heb je een tip wat uk anders moet doen?
Wellicht vind je hier wat tips: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
Ik moet de slagroom lactosevrij maken en dan is hij snel slap. Kan ik er iets (lactosevrij) doorheen doen om steviger te maken zonder dat de smaak verandert? Klopfix ofzo? Heb daar nog nooit mee gewerkt.
Lactosevrije slagroom heb ik niet zoveel ervaring mee, dus dat zou ik helaas niet weten.
Meng lactose vrije mascarpone door de slagroom. Sla de slagroom halfvast en meng dan de mascarpone erdoor heen. Daarna hoef je niet lang meer te mixen totdat het mengsel vast is.
Verhouding:
bijvoorbeeld, 2.5 dl slagroom, 100-150 g mascarpone en een zakje klopvast.
top
Hoi Laura,
Nu 2x dit recept gemaakt. Beide keren rees de taart niet. Moet er geen bakpoeder bij?
Dit staat niet in het recept.
Gr; Tonia
Nee, er hoort geen bakpoeder in dit recept. Misschien heb je wat aan de tips bij dit recept: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
Heel lekker en geslaagd,alleen de helft slagroom over na royale lagen te smeren en dit vind ik wat jammer gezien ik ze niet direct mee kan gebruiken. Mijn taartvorm was 18
Dan heb je een kleinere vorm gebruikt, dus dan is het niet gek dat je slagroom overhoudt. Al is de helft wel erg veel natuurlijk, ook met de decoratie bovenop?
18 zoals ik hierboven omschreef,het recept 20, maakt wel enig verschil maar de helft vind ik veel. Heb bovenstaand recept gebruikt 😊
ik ga deze morgen proberen te maken
Toch niet hoor,heb een nieuwe bakvorm van 20 cm gebruikt. Maar hij is lekker é 😊
Maakt het uit wat voor bloem ik gebruik? Meestal staat er bij recepten zelfrijzend bloem, dat staat hier niet vermeld vandaar dat ik even twijfel, bedankt alvast!
Je kunt gewone bloem gebruiken. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/welke-bloem-gebruik-je-om-te-bakken/
Nog even een aanvulling (ik zie mijn vorige bericht niet staan), ik heb bij de tweede poging voor de biscuit de eiwitten eerst met de suiker stijfgeslagen en daarna de eidooiers en bloem erdoorheen geschept, dit ging een stuk beter, de biscuit was nu na afkoelen 5 cm hoog.
Verder het recept gevolgd (incl zelfgemaakte nougatine) en het is een heerlijke en prachtige taart geworden. Ik had wel veel slagroom over.