Speculaas bananenbrood

Gepost: 9 november 2019 Laatst bewerkt: 27 maart 2025
Speculaas bananenbrood

Ik bak altijd graag een bananenbrood. Dit keer werd dat een speculaas bananenbrood, een van de vele variaties op mijn basisrecept voor (gezond) bananenbrood. Serieus het meest lekkere bananenbrood dat ik ooit gemaakt (en gegeten!) heb. Dat ik hem inmiddels al drie keer heb gemaakt zegt wel genoeg toch? De plakjes vries ik individueel in zodat ik er altijd een tussendoortje bij kan pakken. Ideaal als je het mij vraagt. Ik ben benieuwd welk bananenbrood jouw favoriet is? Mocht je nog geen idee hebben, begin dan eens met onderstaand recept.

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

speculaas bananenbrood-3a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 15 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Speculaas bananenbrood

Een bananenbrood met de smaak van speculaas. Perfect voor het najaar.
Porties: plakjes
25 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 80 gram schuddebuikjes of fijngehakte speculaas/kruidnoten

Instructies

  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
  • Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda, speculaaskruiden en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
  • Spatel de Schuddebuikjes door het beslag en verdeel over in een ingevet en met bloem bestoven cakeblik. Strijk glad en verdeel nog wat extra schuddebuikjes over de bovenkant.
  • Bak het speculaas bananenbrood in 40 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Tips

Snijd het brood in plakjes en vries deze per stuk in. Zo ligt er altijd een lekker tussendoortje klaar om mee te nemen.
Bewaren

In dit artikel lees je meer over het bewaren, invriezen en ontdooien van bananenbrood.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

62 reacties

  1. Hanaa schreef:

    Hoi Laura! Dit klinkt erg lekker 🙂 ik vroeg me alleen af waarom er geen boter of olie in het recept zat. Alvast bedankt!

    1. Sandra schreef:

      Da’s juist het mooie van een goed bananenbrood: geen olie/boter, en toch een verrukkelijk smeuïge “cake”… Probeer en sta versteld!

  2. Mariëtta Bosch schreef:

    Hai Laura, lijkt me erg lekker, maar wat is het verscil tussen bakpoeder en baking soda? Ik dacht altijd dat het hetzelfde was.

    1. Maya schreef:

      Simpelweg: héérlijk!!! Het bananenbrood is superluchtig & vol van smaak ☺ Dit recept is een instant klassieker!

      1. Amira schreef:

        Mhhhh ziet er lekker uit ik gaa het zeker maken

      2. Amira schreef:

        Mhhhh ziet er lekker uit ik gaa het zeker maken met mijn oma

    2. Lisanne schreef:

      Hi Laura!

      Ik wil graag dit recept maken, maar vroeg me inderdaad af wat het verschil tussen baking soda / bakpoeder is.

  3. Mariëlle schreef:

    Hoi Laura,

    Is er ook een recept zonder banaan?
    Men zegt dat je het niet proeft, maar ik heb het gemaakt, maar proefde het zeer zeker wel en als je geen banaan lust, is het niet lekker.
    Heb jij een alternatief?

    Lieve groetjes, je bent een topper

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je het beste deze pepernotencake maken denk ik: https://www.laurasbakery.nl/pepernotencake/

  4. Emmie schreef:

    Prima gelukt (uiterlijk gezien dan) maar smaakt echt niet lekker. Ik denk zelf dat het door de baking soda komt. Ik heb een theelepel gebruikt maar denk dat het de smaken van de rest van de ingredienten afvlakt. Volgende keer probeer ik het zonder de baking soda.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer dat het niet goed is uitgepakt bij je! Zonder baking soda zul je wel een andere textuur krijgen.

  5. Martine schreef:

    Ik maak dit soort recepten altijd in een muffinvorm. En dan invriezen per stuk. Heerlijk voor in de lunchboxen van de pubers.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, slim! Uiteindelijk kan het in elke vorm afgebakken worden zolang de baktijd wordt aangepast.

  6. Nicole schreef:

    300-350 g bananen. Is dat met of zonder schil?

  7. Wendy schreef:

    Wat is de baktijd voor een muffinvorm?

  8. Lisa schreef:

    Hoi Laura. Welk verpakkingsmateriaal gebruik je om plakjes cake in te vriezen? Aluminium folie? Bakpapier?

      1. Marian schreef:

        In dit artikel schrijf je dat je de cake in plakjes kunt invriezen in folie. Bedoel je hiermee aluminium folie of vershoudfolie?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat kan allebei. Ik gebruik graag aluminium.

  9. Romy Zaaijer schreef:

    Ik heb hem vanmiddag gemaakt en hij ziet er echt precies zo uit als op je foto’s. Prachtig om te zien maar echt verschrikkelijk droog. Ik heb hem 40 minuten op 160 graden in een heteluchtoven gebakken. Heb je enige tips hiervoor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, echt waar? Wat gek! Dat klinkt alsof de temperatuur van je oven misschien hoger was dan de meter aangaf. Heb je een extra thermometer in de oven staan?

  10. Margarita schreef:

    Ik heb vanavond de speculaas bananenbrood gebakken. Hij is goed gelukt en smaakt heerlijk.
    Ik heb zelf dadels toegevoegd door de gepureerde bananen.

      1. Jenna schreef:

        Hoi Laura, moet het brood in een voorverwarmde oven?

        1. Laura Kieft schreef:

          alle baksels moeten altijd in een voorverwarmde oven.

  11. Nicky schreef:

    Ik heb hem gemaakt maar was helaas erg droog. Zou het helpen om wat meer bananen toe te voegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien heb je ‘m dan te lang in de oven gehad. Heb je verder iets veranderd aan het recept of ingrediënten? Je kan inderdaad proberen extra banaan toe te voegen, maar dat zou niet nodig moeten zijn.

  12. Soraya schreef:

    Wat is dit superlekker zeg! Voor mij de 2e keer dat ik het eet. Eerste keer bij iemand gegeten en was geen succes (diegene kon vast niet bakken haha). Deze gaat zeker tussen mn favorieten♡ en jammie met de speculaas kruiden!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha, moest hardop lachen toen ik je berichtje las. Wat fijn dat deze wel jouw goedkeuring heeft gekregen 😀

      1. Soraya schreef:

        ??…. en vandaag maak ik hem voor de 2e keer! Lekker plakjes invriezen is een top idee.
        En volgens mij is deze nog best gezond?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Klopt, er zit vrij weinig suiker in 😀

  13. ingrid schreef:

    ook lekker als je er behalve de schuddebuikjes wat kaneelsuiker bovenop strooit, geeft een lekker krokant laagje.

      1. Manon schreef:

        Hoi Laura, dit recept ziet er erg lekker uit! Zou ik m ook kunnen maken zonder amandelmeel? En vervang ik de volledige hoeveelheid dan door gewone bloem?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat zou ik niet doen, amandelmeel zorgt voor een smeuïg resultaat. Als je het vervangt wordt het brood een stuk droger.

          1. Karin schreef:

            Dag Laura,
            Is er eventueel wel een alternatief? Ik ben zelf erg allergisch aan noten en pinda’s.
            Kan het eventueel vervangen worden door speltmeel?

            Groetjes!

          2. Laura's Bakery schreef:

            Vervelend! Ik heb het niet getest, dus ik durf niet met zekerheid te zeggen of dat werkt. Het notenmeel maakt nl lekker smeuïg, maar je zou zeker eens een volkorenmeel kunnen proberen en misschien dan toch 50 ml olie toevoegen.

  14. ingrid schreef:

    helaas… voor mij is dit het niet…. heb een ander recept, daar gaat ook nog creme fraiche in en dat is veel smeuiiger. ik vond het echt een beetje te droog. jammer, maar leuk om een keer geprobeerd te hebben.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jammer om te lezen, maar smaken verschillen natuurlijk. Droog hoort het in ieder geval niet te zijn, dan heeft het misschien te lang in de oven gestaan.

  15. Nicole schreef:

    Top recept! Lekker smeuïg, vol van smaak. Deze ga ik vaker maken :-). Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn! Graag gedaan.

  16. Ingrid schreef:

    Deze lijkt me heerlijk.
    Nu zie ik een paar keer voorbij konen dat de cake droog is.
    Is het misschien een optie om een lepel (griekse) yoghurt toe te voegen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk hebben die bananenbroden net iets te lang in de oven gestaan of was de temperatuur te hoog. Bij mij is het bananenbrood altijd smeuïg! Maar je kunt gerust een lepel griekse yoghurt toevoegen ook.

  17. Lauri schreef:

    Ziet er lekker uit! Zou je hier ook eiwitpoeder aan toe kunnen voegen (50 gram) en zou je dan minder amandelmeel of bloem gebruiken of gewoon hetzelfde?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee!

  18. D schreef:

    Dit is echt een mega hit hier in huis.
    Als zoetekauw heb ik het recept ietsje aangepast en minder gezond gemaakt, vrees ik ?…
    Ik voeg een eetlepel honing en een zakje vanillesuiker toe. Heerlijk!
    Alleen de laatste stap van het recept mislukt werkelijk altijd ?
    Maar er zijn ergere dingen!
    Bedankt voor deze -nu al- klassieker!

  19. Daphne schreef:

    Kan ik de bloem ook volledig vervangen voor amandelmeel ivm coeliakie? ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Amandelmeel is in principe een goede vervanger voor bloem!

  20. Gabriela schreef:

    Zou je bananenbrood gezonder kunnen noemen dan normaal brood?

  21. Jack schreef:

    ik had ze gemaakt voor het was afgekoeld was het al bijna op heb zelf niet gehad moet nieuwe maken ze zijn heeeeerlijk

  22. Carlijn schreef:

    Kan ik deze ook maken met 2 bananen in plaats van 3?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet aanraden, dan kan het wat droog worden.

  23. Carlijn schreef:

    En twee rijpe en een redelijke verse banaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan prima hoor! Wist je dat er ook een goede truc is om bananen sneller te laten rijpen? Niet zo’n goed idee met de huidige gasrekeningen alleen 😉 https://www.laurasbakery.nl/zo-kun-je-bananen-snel-laten-rijpen/

  24. Saskia schreef:

    Kan het amandelmeel vervangen worden door bloem? Heb wat rijpe bananen over maar geen amandelmeel in huis.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat het wel kan.

  25. Sabrina schreef:

    Vandaag gemaakt en wauw heerlijk!!! Helemaal niet droog en daar was ik eigenlijk een beetje bang voor. Ik ga deze opslaan!

    Zelf had ik in het beslag nog wat dadel siroop toegevoegd om het iets zoeter te maken. En om de bovenkant af te toppen: specoloos pasta (klein beetje natuurlijk)

  26. Marjolein schreef:

    Oké, ik dacht ik probeer het gewoon met de 4 rijpe bananen die op de fruitschaal liggen… Yes, de cake is helemaal goed gelukt! Zelf vind ik het lekker om er een dun laagje Speculoos op te smeren. Wordt-ie niet gezonder van, wel smeuïger!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept