Ik bak altijd graag een bananenbrood. Dit keer werd dat een speculaas bananenbrood, een van de vele variaties op mijn basisrecept voor (gezond) bananenbrood. Serieus het meest lekkere bananenbrood dat ik ooit gemaakt (en gegeten!) heb. Dat ik hem inmiddels al drie keer heb gemaakt zegt wel genoeg toch? De plakjes vries ik individueel in zodat ik er altijd een tussendoortje bij kan pakken. Ideaal als je het mij vraagt. Ik ben benieuwd welk bananenbrood jouw favoriet is? Mocht je nog geen idee hebben, begin dan eens met onderstaand recept.
BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.
Hoi Laura! Dit klinkt erg lekker 🙂 ik vroeg me alleen af waarom er geen boter of olie in het recept zat. Alvast bedankt!
Da’s juist het mooie van een goed bananenbrood: geen olie/boter, en toch een verrukkelijk smeuïge “cake”… Probeer en sta versteld!
Hai Laura, lijkt me erg lekker, maar wat is het verscil tussen bakpoeder en baking soda? Ik dacht altijd dat het hetzelfde was.
Dat leg ik hier uit: https://www.laurasbakery.nl/combineren-baking-soda-en-bakpoeder/
Simpelweg: héérlijk!!! Het bananenbrood is superluchtig & vol van smaak ☺ Dit recept is een instant klassieker!
Mhhhh ziet er lekker uit ik gaa het zeker maken
Mhhhh ziet er lekker uit ik gaa het zeker maken met mijn oma
Hi Laura!
Ik wil graag dit recept maken, maar vroeg me inderdaad af wat het verschil tussen baking soda / bakpoeder is.
Je leest het hier: https://www.laurasbakery.nl/combineren-baking-soda-en-bakpoeder/
Hoi Laura,
Is er ook een recept zonder banaan?
Men zegt dat je het niet proeft, maar ik heb het gemaakt, maar proefde het zeer zeker wel en als je geen banaan lust, is het niet lekker.
Heb jij een alternatief?
Lieve groetjes, je bent een topper
Dan kun je het beste deze pepernotencake maken denk ik: https://www.laurasbakery.nl/pepernotencake/
Prima gelukt (uiterlijk gezien dan) maar smaakt echt niet lekker. Ik denk zelf dat het door de baking soda komt. Ik heb een theelepel gebruikt maar denk dat het de smaken van de rest van de ingredienten afvlakt. Volgende keer probeer ik het zonder de baking soda.
Wat jammer dat het niet goed is uitgepakt bij je! Zonder baking soda zul je wel een andere textuur krijgen.
Ik maak dit soort recepten altijd in een muffinvorm. En dan invriezen per stuk. Heerlijk voor in de lunchboxen van de pubers.
Ja, slim! Uiteindelijk kan het in elke vorm afgebakken worden zolang de baktijd wordt aangepast.
300-350 g bananen. Is dat met of zonder schil?
Zonder schil.
Wat is de baktijd voor een muffinvorm?
15 – 20 minuten.
Hoi Laura. Welk verpakkingsmateriaal gebruik je om plakjes cake in te vriezen? Aluminium folie? Bakpapier?
Ik heb het hier allemaal uitgelegd: https://www.laurasbakery.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
In dit artikel schrijf je dat je de cake in plakjes kunt invriezen in folie. Bedoel je hiermee aluminium folie of vershoudfolie?
Dat kan allebei. Ik gebruik graag aluminium.
Ik heb hem vanmiddag gemaakt en hij ziet er echt precies zo uit als op je foto’s. Prachtig om te zien maar echt verschrikkelijk droog. Ik heb hem 40 minuten op 160 graden in een heteluchtoven gebakken. Heb je enige tips hiervoor?
Oei, echt waar? Wat gek! Dat klinkt alsof de temperatuur van je oven misschien hoger was dan de meter aangaf. Heb je een extra thermometer in de oven staan?
Ik heb vanavond de speculaas bananenbrood gebakken. Hij is goed gelukt en smaakt heerlijk.
Ik heb zelf dadels toegevoegd door de gepureerde bananen.
Ook heerlijk!
Hoi Laura, moet het brood in een voorverwarmde oven?
alle baksels moeten altijd in een voorverwarmde oven.
Ik heb hem gemaakt maar was helaas erg droog. Zou het helpen om wat meer bananen toe te voegen?
Misschien heb je ‘m dan te lang in de oven gehad. Heb je verder iets veranderd aan het recept of ingrediënten? Je kan inderdaad proberen extra banaan toe te voegen, maar dat zou niet nodig moeten zijn.
Wat is dit superlekker zeg! Voor mij de 2e keer dat ik het eet. Eerste keer bij iemand gegeten en was geen succes (diegene kon vast niet bakken haha). Deze gaat zeker tussen mn favorieten♡ en jammie met de speculaas kruiden!
Hahaha, moest hardop lachen toen ik je berichtje las. Wat fijn dat deze wel jouw goedkeuring heeft gekregen 😀
??…. en vandaag maak ik hem voor de 2e keer! Lekker plakjes invriezen is een top idee.
En volgens mij is deze nog best gezond?
Klopt, er zit vrij weinig suiker in 😀
ook lekker als je er behalve de schuddebuikjes wat kaneelsuiker bovenop strooit, geeft een lekker krokant laagje.
Heerlijk idee!
Hoi Laura, dit recept ziet er erg lekker uit! Zou ik m ook kunnen maken zonder amandelmeel? En vervang ik de volledige hoeveelheid dan door gewone bloem?
Dat zou ik niet doen, amandelmeel zorgt voor een smeuïg resultaat. Als je het vervangt wordt het brood een stuk droger.
Dag Laura,
Is er eventueel wel een alternatief? Ik ben zelf erg allergisch aan noten en pinda’s.
Kan het eventueel vervangen worden door speltmeel?
Groetjes!
Vervelend! Ik heb het niet getest, dus ik durf niet met zekerheid te zeggen of dat werkt. Het notenmeel maakt nl lekker smeuïg, maar je zou zeker eens een volkorenmeel kunnen proberen en misschien dan toch 50 ml olie toevoegen.
helaas… voor mij is dit het niet…. heb een ander recept, daar gaat ook nog creme fraiche in en dat is veel smeuiiger. ik vond het echt een beetje te droog. jammer, maar leuk om een keer geprobeerd te hebben.
Jammer om te lezen, maar smaken verschillen natuurlijk. Droog hoort het in ieder geval niet te zijn, dan heeft het misschien te lang in de oven gestaan.
Top recept! Lekker smeuïg, vol van smaak. Deze ga ik vaker maken :-). Bedankt!
Wat fijn! Graag gedaan.
Deze lijkt me heerlijk.
Nu zie ik een paar keer voorbij konen dat de cake droog is.
Is het misschien een optie om een lepel (griekse) yoghurt toe te voegen.
Waarschijnlijk hebben die bananenbroden net iets te lang in de oven gestaan of was de temperatuur te hoog. Bij mij is het bananenbrood altijd smeuïg! Maar je kunt gerust een lepel griekse yoghurt toevoegen ook.
Ziet er lekker uit! Zou je hier ook eiwitpoeder aan toe kunnen voegen (50 gram) en zou je dan minder amandelmeel of bloem gebruiken of gewoon hetzelfde?
Daar heb ik geen ervaring mee!
Dit is echt een mega hit hier in huis.
Als zoetekauw heb ik het recept ietsje aangepast en minder gezond gemaakt, vrees ik ?…
Ik voeg een eetlepel honing en een zakje vanillesuiker toe. Heerlijk!
Alleen de laatste stap van het recept mislukt werkelijk altijd ?
Maar er zijn ergere dingen!
Bedankt voor deze -nu al- klassieker!
Kan ik de bloem ook volledig vervangen voor amandelmeel ivm coeliakie? ?
Amandelmeel is in principe een goede vervanger voor bloem!
Zou je bananenbrood gezonder kunnen noemen dan normaal brood?
ik had ze gemaakt voor het was afgekoeld was het al bijna op heb zelf niet gehad moet nieuwe maken ze zijn heeeeerlijk
Kan ik deze ook maken met 2 bananen in plaats van 3?
Dat zou ik niet aanraden, dan kan het wat droog worden.
En twee rijpe en een redelijke verse banaan?
Dat kan prima hoor! Wist je dat er ook een goede truc is om bananen sneller te laten rijpen? Niet zo’n goed idee met de huidige gasrekeningen alleen 😉 https://www.laurasbakery.nl/zo-kun-je-bananen-snel-laten-rijpen/
Kan het amandelmeel vervangen worden door bloem? Heb wat rijpe bananen over maar geen amandelmeel in huis.
Ik denk dat het wel kan.
Vandaag gemaakt en wauw heerlijk!!! Helemaal niet droog en daar was ik eigenlijk een beetje bang voor. Ik ga deze opslaan!
Zelf had ik in het beslag nog wat dadel siroop toegevoegd om het iets zoeter te maken. En om de bovenkant af te toppen: specoloos pasta (klein beetje natuurlijk)
Oké, ik dacht ik probeer het gewoon met de 4 rijpe bananen die op de fruitschaal liggen… Yes, de cake is helemaal goed gelukt! Zelf vind ik het lekker om er een dun laagje Speculoos op te smeren. Wordt-ie niet gezonder van, wel smeuïger!