Ik vind het leuk dat Halloween steeds wat groter wordt in Nederland. Niet dat ik het vier, maar ik vind het wel leuk om wat baksels te maken in dit thema. Deze spinnenweb mini caramel shortbread taartjes zijn niet zo griezelig, maar wel héél erg lekker. Eigenlijk is het gewoon de grote bekende caramel shortcake taart (of twix taart, wat jij wilt), maar dan in het mini. En met een ander patroontje in de chocolade. Normaal gesproken geef ik gemaakte baksels weg na het proeven, behalve koeken. Die gaan in mijn koektrommel, komen altijd wel een keer van pas. Dat deed ik met deze koeken ook, maar dat was een slecht idee. Ze waren gewoon té lekker, ik kon er echt niet vanaf blijven. Gelukkig voor mij kon ik ze delen met visite zodat ze niet allemaal in mijn buik belandden.
BAKTIP: Ik gebruik dit formaat bakringen in mijn recepten. Deze bakringen zet je op een met bakpapier beklede bakplaat voordat je er deeg in doet. Na het bakken verwijder je de ringen gelijk.
Superleuk en lekker idee! Maar welke maar ringen gebruik jij hiervoor??diameter en hoogte??
8 cm zoals in het recept staat. Die zijn geloof ik 2 cm hoog.
Ik heb nog een blikje dulce de leche staan. Kan ik dat ook gebruiken voor de caramelvulling? En wat voor vormpjes gebruik je? Ze zien er heerlijk uit! Ik denk niet dat een koektrommel hier in huis nodig is hahaha
Dat kan, maar de karamel uit het recept vind ik wel echt lekkerder en beter geschikt (is steviger) voor dit recept. Ik gebruik bakringen van 8 cm.
Ik heb helaas geen bakringen, maar wil ze wel graag een keer bakken. Heb je voor mij een tip? Muffinvorm misschien? Het ziet er heerlijk uit!!
Ik zou dan een muffinvorm gebruiken inderdaad
Ja die vraag heb ik ook.
Wat kan ik als vervanging voor de bakringen gebruiken?
Misschien van die aluminium vormpjes?
Die hebben alleen wel een bodem?
Ze lijken me fantastisch.
Je zou ze ook in een muffinvorm kunnen maken. Die aluminium bakjes zijn net iets te laag denk ik.
Ik vraag me ook een beetje af.. hoeveel bakvormen heb jij? Bijv 5 of 6 bakringen en even zoveel tartelettes en bakt 2 x of heb je overal zoveel van? Met maar 2 ringen staat de oven wel heel lang aan… Nu zijn het de kleintjes niet maar het neemt zoveel plaats in beslag al die bakvormen.
Ik heb 6 bakringen, dus recepten met deze ringen bak ik vaak in twee delen. Ze passen precies op een rijtje in een cakevorm, dus dat scheelt weer met opbergen 😉
Hoi, als je 6 bakringen hebt, en je maat een hoeveelheid voor 8-10 koeken, dan wordt de rest ve ingrediënten toch hard voordat het eerste deel klaar is, of hoe doe jij dat?
Je maakt eerst alle koekbodems, daarna vul je ze allemaal tegelijk. Je maakt de vulling ook pas als de bodems klaar zijn.
Moet je de ringen niet invetten en bestrooien met bloem tegen vastplakken? Mijn bakringen van 8cm zijn relatief hoog in vergelijking met die van jou. 44mm. Waren allemaal zo hoog. Is dat probleem?
Je hoeft het niet in te vetten, er zit ook al een laagje bloem aan de onderkant van het deeg natuurlijk. Hogere ringen zijn niet erg, maar ik zou dan het deeg niet tot bovenaan doen (tot de helft).
Hoi Laura
De karamel werd heel hard. Zelf zou ik hem wat smeuïge willen (houden)
Hoe kan je dat doen?! De koek is overigens heel lekker! Maar vast nig lekkerder als karamel wat zachter zou blijven (zoals Nutella/pindakaas)
Dan heb je de karamel te lang doorgekookt, bij mij was hij nog zacht en smeuïg namelijk. Wel iets steviger dan Nutella.
Kan ik ook gewone suiker gebruiken in plaats van basterdsuiker?
Voor de vulling heb je wel echt de basterdsuiker nodig. Voor kleur, maar vooral voor smaak.
Hoi Laura
Ik wil deze heerlijke lekkernij maken voor een verjaardag. Nou wil de jarige heel graag een extra laagje andere vulling erbij, hoe ver zakt de bodem nog in? Dan weet ik hoe hoog ik de bakring moet aanschaffen.
Het zakt niet heel veel in, maar hoe hoger je de rand maakt, hoe meer het inzakt. Misschien is een grote taart handiger als je met een extra laag wilt werken?
Wat voor soort bakringen heb jij?
Ze komen bij Bouwhuis vandaan.
Als je het deeg in de koelkast legt, gaat het deeg dan te rijzen?
Nee (er zit geen gist in), het moet rusten in de koelkast. De boter wordt dan weer steviger.
ik heb vandaag tot 2 x toe de karamel gemaakt, maar matig resultaat. het brand snel aan. in het basisboek staat dat je het vuur hoger moet draaien (dus dat heb ik gedaan, met aanbranden tot gevolg, er staan nu 3 pannetjes in de week) maar hier staat dat niet bij, dus gewoon het vuur laag houden kan ook? brand het dan minder aan? ik was er even klaar mee, maar misschien dat het hem daar dan in zat…
De 1e keer ging het bij mij ook fout. Alles verbrand.
De 2e keer heb is het wel gelukt en het smaakt heerlijk.
De warmtebron niet te hoog zetten en snel blijven roeren in de pan. Ik heb een standaard pannetje gebruikt zonder aanbaklaag.
Je kunt de witte chocolade in een spuitzak in de magnetron smelten.
Ik heb dit zelf al een paar keer gedaan en werkt goed.
De spuitzakken van de Action zijn daar geschikt voor.
Ik had het eerst 5 min op 360 W en daarna 1 min op 600 W gedaan.
Daarna het puntje afknippen en je kunt de decoratie dun op de bruine chocolade spuiten.
Goeie tips, thanks!
die decoratie zit het hem niet in, ook bij de wibra hebben ze daar handige zakken voor, maar die caramel zit me nog steeds dwars… binnenkort toch maar weer eens proberen….
Ze zijn héérlijk. Dank voor het delen van het recept.
Hoi, lijkt me leuk deze te maken voor onze kerst high tea. Even een vraagje, op hoeveel ringen zijn deze hoeveelheden gebaseerd?
8-10 koeken!
Hoi! Kan ik ook mijn muffinvorm omgekeerd gebruiken voor de bodem? Dan worden ze net iets groter. (Anders zijn ze 5 cm breed en wordt decoreren wel extra lastig.. ben niet zo’n held hiermee )
Je bedoeld het deeg over de onderkant heen vouwen om zo een bakje te creëren?
Ja, dat bedoel ik! Inmiddels weet ik zelf het antwoord: nee, dat wordt niks, haha, heb nu een berg aan koekscherven. (Heb vast iets anders tot verkeerd gegaan, ze kwamen niet los, ook niet vlak na het bakken..)
Hoi! Zojuist heb ik ze gebakken alleen het deeg was heel plakkerig en kreeg het amper gerold ondanks de bloem op m’n aanrechtblad. Wat kan hier de rede voor zijn?
Heb je het deeg wel laten koelen?
Ja, ruim 2 uur ongeveer. Ik ga het binnenkort nog eens proberen.
ik vond een heerlijk dessert om bij groot bezoek te geven met een heerlijk koffie
Blind bakken had je even moeten vermelden. Alles zakt in elkaar als je jouw recept volgt
Voorbakken staat wel vermeld in het recept? Je kunt uiteraard een blindbakvulling toevoegen voor de zekerheid, al was dat bij mij niet nodig.