Vlaardinger ijzerkoekjes proefde ik vorig jaar voor het eerst bij vrienden in -uiteraard- Vlaardingen. Toen al omschreef ik het als een soort dikke stroopwafel zonder vulling die net niet helemaal gaar is. Ik vond ze heerlijk en ze gingen op mijn baklijst, al was ik ze inmiddels stiekem een beetje vergeten. Tot Mariette vorige week haar Vlaardinger koekjes op Instagram postte en het vergeleek als combinatie tussen stroopwafel en boterkoek. Je raadt het al, mijn brein dacht gelijk aan een stroopwafel boterkoek. En hoewel maandag tegenwoordig mijn vrije dag is, controleerde ik gelijk de keukenkastjes en ging aan de slag toen bleek dat ik alles in huis had. Voor ik het wist zat ik propvol van twee stukjes van deze boterkoek, zó lekker was het resultaat. De rest heb ik snel in nog kleinere stukjes gesneden en grotendeels aan mijn vader meegegeven (de andere boterkoek liefhebber van de familie). Ik sluit niet uit dat ik deze boterkoek vaker ga maken, al is het voor mijn eigen veiligheid waarschijnlijk beter als ik dit niet al te vaak doe 😉 .
BAKTIP: Ik gebruik voor dit recept een vierkante bakvorm van 20×20 cm, maar een ronde springvorm van 24 cm is ook geschikt.
? dat klinkt goed! Maar waar koop je karamelblokjes?
Die kleintjes heb ik bij de Makro gekocht, maar je kunt ook grotere karamelblokjes in de supermarkt vinden en die kleiner snijden.
Wauw ik heb net geproefd van de boterkoek maar echt wat is ie lekker. Ik was een beetje bang dat ik hem te lang had gebakken, 30 minuten en heb altijd de neiging om het langer te bakken terwijl boterkoek net gaar mag zijn. Maar de buitenkant is wel wat kmapperig (vind ik zelf juist lekker) en van binnenkant smeuïg. Heerlijk recept! Die kaneel erin is een goede toevoeging!
Mooizo! Bij boterkoek staat het al snel te lang in de oven inderdaad, 5 minuutjes te lang kan de smeuïgheid van binnen al wegnemen.
Kan het ook zonder karamelblokjes, of gaat het hele recept dan verloren?
Nee dat kan ook maar het is wel net iets minder lekker.
Bedoel je met karamelblokjes misschien lonka fudge? Dat komt denk ik in de buurt, toch?
Ja, die kun je heel goed gebruiken en in kleinere stukjes snijden.
Je hebt bij de bakproducten vaak van die kleine potjes met versiering. Daar is ook een mini karamel soort van. Evt te koop ook bij sommige Jamin winkels. En ik denk dat lonka fudge hetzelfde is alleen kan je ze dan zelf in kleine blokjes snijden. ?
Klopt helemaal! Goede tip!
vandaag 2x gemaakt. overheerlijk
Wauw, ging het zo snel op?! 😀
gelijk geprobeerd natuurlijk, komt net uit de oven en ruikt toch lekker
Hopelijk smaakte het net zo lekker 😉
Jazeker, een recept wat naar herhaling vraagt
Kon niet wachten om dit ook weer te maken. Ik heb Lonka fudge gebruikt en in kleine blokjes gesneden. Gaat prima.
Ziet er weer super lekker uit. Neem hem zo mee naar de familie die er al stiekem op rekent dat ik weer wat lekkers mee breng.
Én altijd één van jouw recepten. Groetjes van een grote fan!
Wat superleuk Gerry! Top dat het ook goed gaat met de Lonka fudge.
De Notenshop verkoopt ook de mini karamelblokjes!
Is de kristalsuiker ook goed te vervangen voor palmsuiker?
En de bloem voor amandelmeel? Of evt. 50/50 bloem / amandelmeel?
Die aanpassingen heb ik niet allemaal getest, maar in principe kan je bloem niet zomaar door amandelmeel vervangen.
Wat is dit een verrukkelijk recept! Zaterdag gemaakt en daarna met z’n allen genoten. Straks nog 1 stukje om na te genieten… Lonka op stukjes werkt perfect!
Wat leuk! Fijn om te lezen dat het goed gaat met Lonka ook.
Hoi Laura
Ik heb hem ook gemaakt maar vind hem erg vast. Hoe kan dat?
Zo hoort boterkoek te zijn. Lekker stevig en smeuïg.
Hier ga je toch gelijk van kwijlen… lekker zeg!
Staat het al op je baklijst? 😀
Net gemaakt, smaakt heerlijk?
Haha top, geniet ervan!
OMG ? Dit is zo bizar lekker!!!? Dank je wel voor dit geweldige recept ❤️
Jaaa wat leuk dat je zo enthousiast bent over de boterkoek Suzanne, ben ik zelf ook trouwens :p
Hoe hou ik hem een beetje “vettig” en niet dat hij snel uitdroogt als het waren?
Niet aansnijden wat je niet op gaat eten! En goed luchtdicht verpakken in vershoudfolie.
ik bestel de kleine karamelblokjes on line bij de notenshop.
net als bakvaste chocolade druppels, melk en puur en aardbeichocolade. en prima noten.
ze hebben overigens een heel ruim assortiment.
zelf klein snijden zal vast goedkoper zijn, maar deze mini blokjes zijn prima, ook als decoratie.
Goede tip Ingrid! De Notenshop is fijn inderdaad 🙂
Gemaakt met 100gr suiker en was zeker zoet genoeg! Ik heb Werther’s original soft caramels in stukjes gesneden. Heerlijk!
Goede tip Carla!
Hoi,
waar koop je de karamelblokjes? Hier in de supermarkt zijn ze niet te vinden. Ik las wel dat je ze bij een notenshop kan kopen?
Groetjes
Ik kan die grotere blokken wel in de supermarkt vinden en die kleintjes zijn inderdaad o.a. op de website van de Notenshop te bestellen.
Oh men dit smaakt echt precies naar ijzerkoekjes! I love it!!!
Maar ik heb m wel een kwartier langer gebakken en nog was ie nét iets te rauw (niet erg natuurlijk).
Haha mooizo! En het verschilt altijd een beetje per oven, goed dat je er zelf op hebt gelet.
Hij is heerlijk. Onderkant was na 30minuten nog niet gaar. En bij mij was hij ook zoooo vet! Hoe kan dat?
In principe is een boterkoek eigenlijk ook net niet gaar, dat is het idee van een boterkoek. En dat vette komt natuurlijk van de grote hoeveelheid boter, maar je hoort er geen last van te hebben. Misschien is de temperatuur van je oven niet helemaal goed?
Deze heerlijke boterkoek voor zondag gemaakt. Wat is hij heerlijk!
Maar goed dat ik gelijk een deel in de vriezer gedaan heb, anders was hij gelijk opgegaan.
🙂
De kinderen vroegen gelijk wanneer ik hem nog eens ging maken!
Dank voor je recept.
Wat leuk Els! En slim om het in te vriezen, dan kun je ze snel weer verrassen.
Heerlijk, vind alleen de kaneel iets te overheersend.
Zou ik halveren of wellicht zelfs weg laten
Dat kun je natuurlijk altijd zelf aanpassen. Ik vind het zelf zo erg lekken en anders zou het ook niet echt meer een stroopwafelboterkoek zijn.
Oh my dit is echt zoooooo lekker!! Ik heb al veel van jouw recepten gemaakt
maar deze is echt meteen onze grootse favoriet haha Mijn vriend houdt van stroopwafel en van boterkoek dus dit moest ik natuurlijk maken. Ik kan je zeggen hij stond met moeite een stukje af aan mijn vader en mijn idee om in te vriezen was ook niet nodig wat hem betreft ? ik ga hem dit weekend dus nogmaals maken voor de visite. Dankjewel!
Haha superleuk! Geniet ervan!
Je kan met de Vlaardingse ijzerkoekjes mix (van de molen in Vlaardingen) ook ijzerkoekjes boterkoek maken. Dan voeg je aan de mix nog extra boter toe. Heerlijk.
Dat is leuk om te weten 😀
Deze boterkoek…..omg! Zo gruwelijk lekker! Deze ga ik echt vaker maken.
Wij bakten vandaag een glutenvrije variant en die is GELUKT! Heel blij mee!
Wat goed! Met glutenvrije bloem en stroopwafels dus?
Ik heb geen karamelblokjes in huis maar wel karamelsaus, kan ik dat ook gebruiken?
Je zou het kunnen proberen! Er doorheen swirlen als dat gaat?
Hoi Laura,
De boterkoek staat nu in de oven en ruikt heerlijk! Na een half uur op 175°C hetelucht (kon de functie boven- en onderwarmte niet vinden) haalde ik de boterkoek er uit, maar er druppelde heel veel boter uit de onderkant en de koek zelf was nog vloeibaar, niet vast in elk geval….
Wat doe ik verkeerd?
Groetjes Renske
Boterkoek hoort ook nog drillerig uit de oven te komen. Het is immers heel veel boter die vloeibaar wordt in de oven en daarna nog op moet stijven. Daarom maak ik boterkoek altijd het liefst de dag van tevoren. Waarschijnlijk was er dus niks mis met je boterkoek!
En als ik het beslag in een minimuffin vorm giet. Moet ik dan de oventijd aanpassen?
Absoluut. Ik durf ook niet te zeggen hoeveel korter het dan moet. Laat je even weten of het lukt en hoe lang je ze gebakken hebt?
Ja zal ik doen!
25 min gebakken. Net iets te lang. Ik opteer voor 23 min. Want bij 20 min nog vloeibaar. Wel echt maar voor de helft vullen de vormpjes. Bij mij zojuist een beetje bol/ overstroomd
Hij is ook nog redelijk vloeibaar als ‘ie uit de oven komt. Na een paar uur of een nacht opstijven is de boterkoek perfect! Maar het verschilt nu eenmaal ook per oven.
Nou inderdaad.. een dag latet geproefd en echt hard. Dat ken ik niet van de gewone boterkoek vorm. Dus toch 20 min maar bakken
Hoi Laura ik heb een vraag kan ik de stroopwafel/boterkoek ook in de heteluchtverwarming bakken en zo ja welke temperatuur?
Dankjewel alvast!
Zeker! 10% – 20% lagere temperatuur dan in het recept aangegeven.
Hij was te erg lekker!!!!!!!!!
Haha dat hoor ik graag!!
Hoi Laura,
deze week 2 keer gemaakt, 1 keer om te trakteren voor collega’s en die vonden ‘em gruwelijk lekker, haha, nu nog een keer voor vanavond, de helft van alles genomen.
Dit wordt een blijvertje!!
Via mijn zus deze site ontdekt, zulke lekkere recepten, dankjewel!!
Super Gerdien! Geniet ervan!
He Laura.
Is het ook mogelijk om de bloem te vervangen door zelf rijzend bakmeel?
Krijg op dit moment geen bloem te pakken maar heb nog wel een zakje zelf rijzend bakmeel staan.
Het kan in principe, maar dan heb je het risico dat het minder een boterkoekstructuur zal hebben (omdat het gaat rijzen en dat is niet de bedoeling bij boterkoek).
Was super goed gelukt! Veel lovende reacties op gehad?
Jaaaa, wat fijn!!
Wat is dit waanzinnig lekker zeg! Uit de oven leek de koek niet helemaal gaar, maar nadat ‘ie volledig afgekoeld was bleek de koek juist perfect. Zacht, romig, zoet. Hij viel bij mijn familie ook zeker in de smaak. Twee dagen en hij was op!
Klopt inderdaad, daar moet je even aan wennen als je net boterkoek maakt, maar gelukkig heb je de boterkoek niet langer in de oven gezet!
Hij staat nu in de oven,
Ik ben zeer benieuwd. Ik heb hem ook gemaakt met lonka blokjes (ik kon de zak nog maar net redden van mijn man haha)
Leuke variatie op de traditionele boterkoek.
Geniet ervan!
Ik heb alleen maar een vorm van 23×23 en niet 20×20, is dat een probleem voor de baktijd of kan ik gewoon zelfde hoeveelheid ingrediënten en baktijd aanhouden?
Ik heb hem zojuist in een 24 cm. springvorm gehad. Baktijd beoordeeld op de bovenkant. Ongeveer 7 minuten langer gedaan, maar dat is ook oven afhankelijk. Hij is wel erg lekker!!
Was het nog wel echt een smeuïge boterkoek op deze manier?
Je krijgt dan een hele platte boterkoek bij het gebruik van dezelfde ingrediënten, dat lijkt me niet de bedoeling. Hier kun je het omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/ (iets langere oventijd, max 5 min denk ik)
Oke het viel opzich mee hoe plat hij was, gewoon wat grotere stukken snijden.
Heb hem 25 min in de oven gehad en hij was heerlijk.
Het is een zoete lekkernij, en lekker botervet?, dus heb het bescheiden gehouden qua stukjes. Maar de hoogte was overeenkomend met die uit de supermarkt.
Oke ik ga nu een hele domme vraag stellen maar ik ga het toch doen; ik heb een vierkante vorm van 30 x 20 dus te groot.
Kan ik hem wel in een 20 cm of 24 cm springvorm bakken?
Kga zo beginnen maar ik weet niet dus niet of een springvorm kan.
Het wordt me ook niet helemaal duidelijk in de antwoorden hierboven.
Hoor het graag!
Ow zie je wel het was toch een stomme vraag haha, staat wèl gewoon in de beschrijving.
Maar bedankt hoor Bertine ik ga lekker aan de slag!
Hoi Rianne,
Ik had hem gewoon in een springvorm van 24 cm. Mooie maat! Niks mis mee..
Succes hoor.
Deze gemaakt uit het kinderbakboek, echt zo waanzinnig lekker! De kinderen vonden het echt de allerlekkerste boterkoek ever!
Whoooo 😀 veel bakplezier nog samen!
Van het weekend gemaakt om te trakteren op m’n werk. Wat een succes! Drie collega’s net het recept gegeven 🙂 Ik kon geen kleine blokjes karamel vinden, dus heb ik karamelblokken van Lonka in kleine stukjes gesneden. Ging erg goed!
Ga ik zeker maken!
Ga ik vaker maken 🙂
Recept gehaald uit het kinderkookboek. Super mooi aanvulling op de andere 3 boeken 🙂
Dat werkt inderdaad net zo goed. En superleuk van de boeken!!
Deze klinkt echt goddelijk, ga hem dit weekend maken!
Misschien een hele domme vraag, maar is de boter op kamertemperatuur of koud?
Als het niet vermeld staat kun je er altijd van uitgaan dat het op kamertemperatuur is.
Ik heb deze ingevroren en wil hem van de week eten. Heb je nog tips voor het ontdooien? Ben bang dat hij dat nattig wordt door condens.
Heb hem nog niet geproefd, maar die lucht, hmmm heerlijk!
Ik haalt het zelf altijd gewoon in één keer uit de vriezer, geen specifieke tips. Geniet ervan!
Hoe groot zijn de in hele kleine stukjes gesneden stroopwafels? Net zoiets als de kleine karamelblokjes die je kan kopen? Zeg 4*4*4 mm?
Klopt inderdaad! Het komt niet heel nauw.
Ik had de dubbele hoeveelheid gemaakt en in een groot breed bakblik gedaan. Gezien de eerdere opmerkingen over het niet te lang in de oven doen en aangezien het deeg een normale hoogte had, heb ik het 25 min gebakken. Daarna nog 5 min omdat hij zo licht van kleur bleef. Met dit warme weer lukte het niet om m te laten afkoelen op het aanrecht ;-). Na een paar uur in de koelkast net een stukje geproefd. Het is erg zoet, smaakt naar kaneel en is wel lekker chewy. Denk toch dat ik het qua kleur en smaak wat langer had kunnen bakken. Benieuwd naar hoe het na een e nacht opstijven in de koelkast smaakt!
Vaak is boterkoek na een nacht nóg lekkerder! En je hoeft het niet in de koelkast te bewaren trouwens. Geniet ervan!
Met deze hitte nog maar even wel ?
Het smaakt een beetje als cookie dough.
Volgende keer hoeveelheid volgens recept, benieuwd of ie dan wat donkerder kleurt, zoals op jouw foto, en smaakt.
Die karamelblokjes maken het lekker chewy.
Lieve Laura. Ik ga dit recept vandaag bakken met mijn kinderen.Volgens alle reacties is het goddelijk dus we gaan het zien
Geniet ervan! Hoor graag jullie mening ook 😀
Wat een heerlijk recept. Deze stond al even op m’n lijstje om te maken. Een makkelijk recept en het resultaat is heerlijk. Zo heb je snel wat lekkers in huis. Dankjewel!
Kan je ook karamel stroop gebruiken in plaats van karamel blokjes?
Nee, dat is echt anders.
Heerlijk echt een aanrader! Onze 4 jarige zoon zei: ‘wat kunt u lekker bakken mama’!
Kan deze “boterkoek” ook gewoon in een boterkoekvorm van 23 cm gebakken worden op dezelfde temperatuur en baktijd?
Dat lijkt me geen probleem.
Wat is deze super lekker! Dank je wel, echt genoten. Deze gaat in mijn ‘receptenboek’ en maak ik zeker nog meerdere keren!
Hoi Laura,
Wat betekend een “half ei(m)” ?
Moet bij dit recept de boter gesmolten worden?
Ik denk eerder het ei klutsen in een klein schaaltje en dan de helft ervan gebruiken voor het één en de andere helft voor het bestrijken
Ik heb deze boterkoek gisteren voor de 2e keer gemaakt, deze boterkoek is echt waanzinnig lekker!
Ik heb net de boterkoek gebakken voor Moederdag. Het ruikt zó lekker dat ik er vast niet af kan blijven tot morgen. Bedankt voor het recept.
Al vele keren gemaakt en hij blijft verrukkelijk!!
Zojuist voor het eerst hier in Brazilië uit de oven gekomen en staat nu op tafel af te koelen. Erg benieuwd hoe die straks smaakt! Heb m met mascave suiker gebakken, dus hij is wat donker van kleur. Maar dat mag de smaak niet drukken, zou ik zeggen.
Toen ik het deeg moest kneden was dit erg plakkerig, hoort dit?
Dat kan kloppen. Je kan het beste een keukenmachine gebruiken om het te mixen of je handen even bedekken met wat bloem. Op deze manier plakt het bijvoorbeeld niet aan je handen.
Slecht recept, absoluut niet gaar. Ik ga maar terug naar m’n oude, vertrouwde recept.
Wat vervelend! Stond de boterkoek lang genoeg in de oven?
Dit recept is echt 1 van mij en mijn vriend onze favorieten! Echt heerlijk! Al paar keer gemaakt en blijft super lekker! Dankjewel Laura!
Geweldig goed recept. Deze week al 6 van deze koeken gebakken. We verkopen de koeken en de opbrengst gaat naar hulpverlening in Oekraïne. Al veel positieve reacties op dit heerlijke recept.
Gisteren de boterkoek gemaakt , en idd bij mij ook de gedachte ,hij is mislukt met het zachte deeg , maar hij is goed gelukt en overheerlijk 😋. Zal hier vast vaker gemaakt worden als er visite komt .. heerlijk
Dit is echt een dikke hit thuis.
De karamelblokjes er uit gelaten en 50 gram van de fijne suiker vervangen door lichte basterdsuiker.
Echt heerlijk.
hi Laura,
Maak jij deze met je mixer of met de kitchenaid? Welk opzetstuk gebruik jij voor de kitchenaid als je boterkoek maakt? Ik heb vaak problemen dat de boter aan mijn bak blijft hangen.
Nu dus maar gemaakt met de mixer en hij was heerlijk, dank daarvoor.
Kan je ze deeg een paar dagen van te voren bewarem? Met stroopwafelstikjes en karamelbloljes er al in?
Zeker!
Sorry voor de typefouten. Ik heb een slechte autocorrectie op m’n mobile.
Zooooooo ontzettend lekker!!!!
Perfect als je van allebei gek bent!!!!
Ook lekker met karamel fudge.
Zojuist gemaakt en hij staat nog af te koelen! Ruikt hier heerlijk!
Hij was heerlijk! Komend weekend staat ie weer op het programma!
was super lekker ging snel op
Hij staat nu in de oven voor mn verjaardag morgen, ik laat t weten of de familie hem ook goedkeurt
Wow, ik heb ‘m uithet kinderbakboek gehaald en hij is zo lekker dat ik hem voor een fair maakt. I love it!!!!!!
Kan u me ook even het recept voor deze stroopwafelboterkoek doorsturen maar dan voor 5 keer? En die voor appel-kaneel cupcakes (kinderbakboek) ook voor 6 keer? Graag voor morgen reactie
Goed om te horen! Je kunt de recepten zelf verdubbelen/omrekenen voor een andere hoeveelheid.
Ze zijn goed gelukt! Bedankt
Heerlijk! Makkelijk te maken en erg lekker!
Dit klingt geweldig lekker! Ik heb vorige week op vakantie een zak met stroopwafel kruimels gekocht – zou dit ook gaan of moeten het kruimels van stroopwafels mét stroop zijn?
Volgens mij kun je die er zeker voor gebruiken!