Kan ik minder boter gebruiken?
Dat kan, maar dan wordt je botercrème ook minder stevig en daardoor minder geschikt om bijvoorbeeld een taart mee te vullen.
Ben je een groot fan van meringue of hou je echt niet van de boterige smaak in botercrème? Dan mag dit swiss meringue botercrème recept niet in je collectie ontbreken! Het is een voorproefje uit Het Complete Basisbakboek en daarnaast een recept waar váák naar gevraagd is.
Als ik een botercrème voor cupcakes of voor taartvullingen nodig had, greep ik standaard naar mijn basisrecept voor vanille botercrème dat ik al in 2013 op Laura’s Bakery deelde. Bijna net zo lang stond het maken van een swiss meringue botercrème op mijn baklijst, want ook dat is een echte bakklassieker. Destijds vooral in Amerika populair, maar afgelopen jaren ook steeds meer in trek in Nederland. En nu ook absoluut een grote favoriet in mijn keuken.
Het recept voor deze botercrème maak je op basis van een Zwitserse meringue. Doordat je de roomboter klontje voor klontje met de opgeklopte meringue mengt, wordt de crème niet alleen lekker luchtig, maar ook zijdezacht van structuur zoals je dat van meringue gewend bent. Een bijkomend voordeel ten opzichte ban mijn basisrecept voor vanille botercrème, is dat deze Zwitserse meringue botercrème glutenvrij is (omdat het geen bloem bevat).
Zwitserse meringue is een kookschuim. Dit betekent dat je het au bain-Marie verwarmt en als het de juiste temperatuur heeft bereikt dan klop je het stijf. Dit resulteert in een grover en steviger schuim. Ideaal om tot een stevige botercrème te verwerken waarmee je taarten kunt vullen en afsmeren of waarmee je cupcake toeven kan spuiten.
De crème is op het internet onder meerdere benamingen te vinden. In Amerika noemen ze het een swiss meringue buttercream of als afkorting, SMBC. De letterlijke vertaling is een Zwitserse meringue botercrème, maar ook Zwitserse botercrème of meringue botercrème zie ik regelmatig voorbij komen.
Er is maar weinig voor nodig om aan de slag te gaan, want je maakt dit recept met maar vier ingrediënten:
Deze botercrème met Zwitserse meringue is één van de vele onmisbare bakrecepten die je terugvindt in Het Complete Basisbakboek. Deze heuse Laura’s Bakery bakbijbel staat vol met basisrecepten die je vaak nodig hebt als je graag bakt. Zowel beginnende bakkers als meer ervaren thuisbakkers kunnen zich uitleven met dit boek, want dankzij de uitgebreide selectie basisrecepten kun je eindeloos variëren.
Het boek is voor mij de kers op de taart als het aankomt op de Laura’s Bakery bakboekencollectie. Het bevat naast vele handige baktips en bewaaradviezen, meer dan 150 basisrecepten. Stuk voor stuk geselecteerd op basis van mijn ervaring na 15 jaar intensief bakken en bloggen. Ik heb gekeken naar wat jullie het liefst bakken, hierdoor vind je de recepten voor monchoutaart en pannenkoeken in het boek. Uiteraard zijn ook alle klassieke basisrecepten van de partij, zoals deze botercrème, trempeersiropen, ganache, zandkoekjes en cake. Een tijdloos bakboek waaruit je nooit uitgebakken raakt.
Het Complete Basisbakboek verschijnt in april, dus helaas moet je nog eventjes wachten. Via onderstaande link kun je het boek alvast reserveren, waardoor jij ‘m als allereerste zult ontvangen! Het plaatsen van een pre-order draagt bij aan een grotere boekenvoorraad en de beschikbaarheid bij meer boekhandels.
Op het gebied van botercrème is veel mogelijk. Er zijn verschillende botercrème basisrecepten, maar ook in smaak kun je gemakkelijk variëren door er een smaak-extract aan toe te voegen. Onderstaand vind je enkele smaakvariaties waarbij je dit recept voor meringue botercrème als basis kunt gebruiken.
Lees vooral ook eens mijn artikel over het toevoegen van smaakjes aan je botercrème.
De eiwitten voor de Zwitserse meringue verwarm je au bain-Marie en daarmee bereik je een temperatuur tussen de 55 en 70 graden. De eiwitten moeten minimaal 5 minuten op 70 graden worden verhit om schadelijke bacteriën te doden, dit kun je met een suikerthermometer controleren. Wanneer je geen thermometer hebt of het zekere voor het onzekere wil nemen, dan raad ik het gebruik van gepasteuriseerde eiwitten aan. Deze zijn in flessen verkrijgbaar in de supermarkt.
Een andere mogelijkheid is om de Zwitserse meringue te vervangen door Italiaanse meringue, waarbij je een hete suikersiroop door de eiwitten mixt. Door de hete suikersiroop worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Je maakt dan uiteraard geen Zwitserse, maar een Italiaanse meringue botercrème. Gebruik in dit geval de helft van het recept voor Italiaanse meringue.
Net zoals mijn basisrecept voor vanille botercrème is ook deze meringue botercrème goed te bewaren. Dat is fijn als er een feestje aankomt en je de baksels het liefst al enkele dagen van tevoren voorbereidt. Idealiter bouw ik de baksels pas op het laatste moment op en bereid ik met name de onderdelen voor. Ik bewaar alles graag in deze handige voorraaddozen.
Je kunt de swiss meringue botercrème 3-4 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdicht afgesloten bewaardoos. Op die manier voorkom je dat de crème in aanraking komt met vocht uit de koelkast, want daar is meringue erg gevoelig voor.
Ook invriezen behoort tot de mogelijkheden, wederom in een luchtdicht afgesloten bewaardoos. Zo blijft het maximaal drie maanden goed. Haal de crème 24 uur voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast op temperatuur komen om schiften te voorkomen. Eenmaal ontdooid mix je de meringue botercrème stevig door tot het weer lekker luchtig is. Is het toch geschift? Geen zorgen, lees hier wat je kunt doen om je crème weer uit de schift te krijgen.
Dat kan, maar dan wordt je botercrème ook minder stevig en daardoor minder geschikt om bijvoorbeeld een taart mee te vullen.
De hoeveelheid suiker in het recept is nodig om een goede Zwitserse meringue te maken. Suiker is een structuurbouwer bij het bakken en wanneer je deze hoeveelheid terugschroeft zal dit resulteren in een slappere meringue.
Het schiften van een botercrème ontstaat over het algemeen door een te groot temperatuurverschil. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Sta je eenmaal in de keuken met een geschifte crème dan kun je twee dingen doen:
Lees voor een volgende keer mijn tips om een geschifte botercrème te voorkomen eens door.
Dit is afhankelijk van de grootte van de toeven, maar het recept is tenminste voldoende om 16 tot 20 toeven voor cupcakes op te spuiten.
Je kunt een taart van Ø20 cm met de hoeveelheid van dit recept twee keer rijkelijk vullen.
In een luchtdichte bewaardoos voor 3-4 dagen houdbaar in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
ik vond het het heerlijk lekker dessert om deze in het weekend te maken ik krijg 30 personen op mijn dak
Hi vraagje hoe zit het met als ik bijvoorbeeld cacao of gesmolten chocolade wil toevoegen?
Dat zou kunnen!
Top! Wat is het advies qua hoeveelheid van gesmolten chocolade?
Dat heb ik zelf niet getest, dus hoeveel precies weet ik niet.
Kun je een taart hiermee vullen en afsmeren en dan een dag in de koelkast laten staan. Luchtdicht afdekken is wel lastig dan met toeven spuiten. Of zou je hem dan pas bereiden en dan op dag van eten pas vullen en afsmeren.
Dan kun je het beste een taartdoos gebruiken.