Swiss meringue botercrème

Gepost: 31 januari 2025 Laatst bewerkt: 10 februari 2025
Swiss meringue botercrème

Ben je een groot fan van meringue of hou je echt niet van de boterige smaak in botercrème? Dan mag dit swiss meringue botercrème recept niet in je collectie ontbreken! Het is een voorproefje uit Het Complete Basisbakboek en daarnaast een recept waar váák naar gevraagd is.

Wat is swiss meringue botercrème?

Als ik een botercrème voor cupcakes of voor taartvullingen nodig had, greep ik standaard naar mijn basisrecept voor vanille botercrème dat ik al in 2013 op Laura’s Bakery deelde. Bijna net zo lang stond het maken van een swiss meringue botercrème op mijn baklijst, want ook dat is een echte bakklassieker. Destijds vooral in Amerika populair, maar afgelopen jaren ook steeds meer in trek in Nederland. En nu ook absoluut een grote favoriet in mijn keuken.

Het recept voor deze botercrème maak je op basis van een Zwitserse meringue. Doordat je de roomboter klontje voor klontje met de opgeklopte meringue mengt, wordt de crème niet alleen lekker luchtig, maar ook zijdezacht van structuur zoals je dat van meringue gewend bent. Een bijkomend voordeel ten opzichte ban mijn basisrecept voor vanille botercrème, is dat deze Zwitserse meringue botercrème glutenvrij is (omdat het geen bloem bevat).

Zwitserse meringue botercrème

Swiss meringue botercrème maken

Zwitserse meringue is een kookschuim. Dit betekent dat je het au bain-Marie verwarmt en als het de juiste temperatuur heeft bereikt dan klop je het stijf. Dit resulteert in een grover en steviger schuim. Ideaal om tot een stevige botercrème te verwerken waarmee je taarten kunt vullen en afsmeren of waarmee je cupcake toeven kan spuiten.

De crème is op het internet onder meerdere benamingen te vinden. In Amerika noemen ze het een swiss meringue buttercream of als afkorting, SMBC. De letterlijke vertaling is een Zwitserse meringue botercrème, maar ook Zwitserse botercrème of meringue botercrème zie ik regelmatig voorbij komen.

Ingrediënten voor een Zwitserse meringue botercrème

Er is maar weinig voor nodig om aan de slag te gaan, want je maakt dit recept met maar vier ingrediënten:

  • Eiwitten: de eiwitten gebruik je om in combinatie met de suiker een stevige meringue te maken. Zorg ervoor dat je de eiwitten goed splitst van de eigelen. Eigeel bevat vet en als er vet bij je eiwitten terecht komt, dan kun je deze niet meer stijf kloppen.
  • Suiker: het liefst gebruik ik fijne kristalsuiker, zodat deze sneller oplost in de eiwitten.
  • Boter: gebruik altijd ongezouten roomboter en (als het even kan) van goede kwaliteit.
  • Vanilleextract: ik maak mijn vanille-extract met dit recept, maar je kunt het ook prima in de supermarkt verkrijgen.
Swiss meringue botercrème WM-2

Het Complete Basisbakboek

Deze botercrème met Zwitserse meringue is één van de vele onmisbare bakrecepten die je terugvindt in Het Complete Basisbakboek. Deze heuse Laura’s Bakery bakbijbel staat vol met basisrecepten die je vaak nodig hebt als je graag bakt. Zowel beginnende bakkers als meer ervaren thuisbakkers kunnen zich uitleven met dit boek, want dankzij de uitgebreide selectie basisrecepten kun je eindeloos variëren.

Het boek is voor mij de kers op de taart als het aankomt op de Laura’s Bakery bakboekencollectie. Het bevat naast vele handige baktips en bewaaradviezen, meer dan 150 basisrecepten. Stuk voor stuk geselecteerd op basis van mijn ervaring na 15 jaar intensief bakken en bloggen. Ik heb gekeken naar wat jullie het liefst bakken, hierdoor vind je de recepten voor monchoutaart en pannenkoeken in het boek. Uiteraard zijn ook alle klassieke basisrecepten van de partij, zoals deze botercrème, trempeersiropen, ganache, zandkoekjes en cake. Een tijdloos bakboek waaruit je nooit uitgebakken raakt.

Het Complete Basisbakboek verschijnt in april, dus helaas moet je nog eventjes wachten. Via onderstaande link kun je het boek alvast reserveren, waardoor jij ‘m als allereerste zult ontvangen! Het plaatsen van een pre-order draagt bij aan een grotere boekenvoorraad en de beschikbaarheid bij meer boekhandels.

Reserveer het boek hier!

COVER Het Complete Basisbakboek van Laura's Bakery

Meer botercrème recepten

Op het gebied van botercrème is veel mogelijk. Er zijn verschillende botercrème basisrecepten, maar ook in smaak kun je gemakkelijk variëren door er een smaak-extract aan toe te voegen. Onderstaand vind je enkele smaakvariaties waarbij je dit recept voor meringue botercrème als basis kunt gebruiken.

Lees vooral ook eens mijn artikel over het toevoegen van smaakjes aan je botercrème.

Is Zwitserse meringue botercrème veilig voor zwangeren?

De eiwitten voor de Zwitserse meringue verwarm je au bain-Marie en daarmee bereik je een temperatuur tussen de 55 en 70 graden. De eiwitten moeten minimaal 5 minuten op 70 graden worden verhit om schadelijke bacteriën te doden, dit kun je met een suikerthermometer controleren. Wanneer je geen thermometer hebt of het zekere voor het onzekere wil nemen, dan raad ik het gebruik van gepasteuriseerde eiwitten aan. Deze zijn in flessen verkrijgbaar in de supermarkt.

Een andere mogelijkheid is om de Zwitserse meringue te vervangen door Italiaanse meringue, waarbij je een hete suikersiroop door de eiwitten mixt. Door de hete suikersiroop worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Je maakt dan uiteraard geen Zwitserse, maar een Italiaanse meringue botercrème. Gebruik in dit geval de helft van het recept voor Italiaanse meringue.

Swiss meringue botercrème WM-4

Swiss meringue botercrème bewaren

Net zoals mijn basisrecept voor vanille botercrème is ook deze meringue botercrème goed te bewaren. Dat is fijn als er een feestje aankomt en je de baksels het liefst al enkele dagen van tevoren voorbereidt. Idealiter bouw ik de baksels pas op het laatste moment op en bereid ik met name de onderdelen voor. Ik bewaar alles graag in deze handige voorraaddozen.

Hoe lang blijft swiss meringue botercrème goed?

Je kunt de swiss meringue botercrème 3-4 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdicht afgesloten bewaardoos. Op die manier voorkom je dat de crème in aanraking komt met vocht uit de koelkast, want daar is meringue erg gevoelig voor.

Kan ik Zwitserse meringue botercrème invriezen?

Ook invriezen behoort tot de mogelijkheden, wederom in een luchtdicht afgesloten bewaardoos. Zo blijft het maximaal drie maanden goed. Haal de crème 24 uur voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast op temperatuur komen om schiften te voorkomen. Eenmaal ontdooid mix je de meringue botercrème stevig door tot het weer lekker luchtig is. Is het toch geschift? Geen zorgen, lees hier wat je kunt doen om je crème weer uit de schift te krijgen.

Tips voor de beste swiss meringue botercrème

Kan ik minder boter gebruiken?

Dat kan, maar dan wordt je botercrème ook minder stevig en daardoor minder geschikt om bijvoorbeeld een taart mee te vullen.

Kan ik minder suiker gebruiken?

De hoeveelheid suiker in het recept is nodig om een goede Zwitserse meringue te maken. Suiker is een structuurbouwer bij het bakken en wanneer je deze hoeveelheid terugschroeft zal dit resulteren in een slappere meringue.

Mijn meringue botercrème is geschift, wat nu?

Het schiften van een botercrème ontstaat over het algemeen door een te groot temperatuurverschil. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Sta je eenmaal in de keuken met een geschifte crème dan kun je twee dingen doen:

  • Neem een grote schaal met warm water (of vul de gootsteen met een laag warm water) en plaats hierin de beslagkom met botercrème, waarbij je ervoor zorgt dat deze voor de helft in het water staat. Mix het geheel goed door totdat het weer een mooie gladde massa is.
  • Bij een staande mixer kun je een warme föhn op de kom richten, terwijl je blijft mixen totdat er weer een gladde massa ontstaat. Ook op deze manier breng je de crème terug op dezelfde temperatuur waardoor de ingrediënten weer met elkaar versmelten.

Lees voor een volgende keer mijn tips om een geschifte botercrème te voorkomen eens door.

Hoeveel cupcakes kan ik met dit recept van een toef voorzien?

Dit is afhankelijk van de grootte van de toeven, maar het recept is tenminste voldoende om 16 tot 20 toeven voor cupcakes op te spuiten.

Hoeveel heb ik nodig om een taart te vullen?

Je kunt een taart van Ø20 cm met de hoeveelheid van dit recept twee keer rijkelijk vullen.

Hoe kan ik deze Zwitserse botercrème bewaren?

In een luchtdichte bewaardoos voor 3-4 dagen houdbaar in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

 

Swiss meringue botercrème recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Swiss meringue botercrème recept

Dit recept voor swiss meringue botercrème mag niet in je collectie ontbreken! Deze meringue botercrème is heerlijk luchtig en zijdezacht.
Bereiding30 minuten
Porties: gram

Ingrediënten

  • 3 eiwitten ongeveer 115 gram
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram ongezouten roomboter
  • 2 tl vanille-extract
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Verwarm de eiwitten en suiker au bain-marie. Roer regelmatig totdat de suiker is opgelost.
  • Haal de kom van de pan (en giet eventueel in de kom van je standmixer) en mix tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur en je stevige, stijve pieken meringue hebt.
  • Voeg de boter klontje voor klontje toe. Voeg pas weer nieuwe toe als de boter is opgenomen.
  • Als alle boter is opgenomen voeg je de vanille-extract toe en klop je nog een aantal minuten op een hoge stand tot een luchtige crème.
Tips

Zijn jouw 3 eiwitten net iets lichter of zwaarder dan 115 gram? Zolang het ergens tussen de 100 en 130 zit hoef je de rest van het recept niet aan te passen. Bij grotere verschillen kan het fijn zijn om alles naar verhouding om te rekenen.
Bewaren

In een luchtdichte bewaardoos voor 3-4 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. FREDDY schreef:

    5 sterren
    ik vond het het heerlijk lekker dessert om deze in het weekend te maken ik krijg 30 personen op mijn dak

  2. Nadia schreef:

    Hi vraagje hoe zit het met als ik bijvoorbeeld cacao of gesmolten chocolade wil toevoegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen!

  3. Nadia schreef:

    Top! Wat is het advies qua hoeveelheid van gesmolten chocolade?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, dus hoeveel precies weet ik niet.

  4. Josine schreef:

    Kun je een taart hiermee vullen en afsmeren en dan een dag in de koelkast laten staan. Luchtdicht afdekken is wel lastig dan met toeven spuiten. Of zou je hem dan pas bereiden en dan op dag van eten pas vullen en afsmeren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je het beste een taartdoos gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept