Tomaten tapenade

Gepost: 22 april 2016 Laatst bewerkt: 6 september 2024
Tomaten tapenade

In de loop der jaren heb ik heel wat verschillende soorten tapenades geproefd, maar de tomaten tapenade gemaakt van zongedroogde tomaatjes blijft toch wel mijn favoriet. Dat kan ik werkelijk waar overal opsmeren. Het allerlekkerst vind ik een crostini of stukje stokbrood met een beetje roomkaas en daar bovenop wat van deze zelfgemaakte tapenade, echt heerlijk! Je begrijpt dus wel dat ik na het maken van mijn tomaten tapenade direct naar de supermarkt ging en een bakje roomkaas haalde om op mijn toastjes te smeren.

BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.

tomaten tapenade 2a

 

Zelfgemaakte tomaten tapenade in een schaaltje

Opslaan
Recept afdrukken

4.30 van 17 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Tomaten tapenade

De lekkerste tapenade maak je natuurlijk helemaal zelf. Wat dacht je van deze heerlijke tomaten tapenade. Eenvoudig te maken en hartstikke lekker bij de borrel.
Porties: pot vol

Ingrediënten

  • 180 gram zongedroogde tomaten (na uitlekken, was bij mij 1 pot)
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 10 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 tl Italiaanse kruiden
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Ik heb mijn Magimix keukenmachine gebruikt voor de bereiding, maar je zou ook een blender, staafmixer of hakmolentje kunnen gebruiken.
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een bakje en mix tot een mooie tomaten tapenade. Hoe langer je maalt, hoe fijner hij wordt qua structuur. Ga zover door tot jij prettig en lekker vindt. Als je hem er nog wat droog uit vindt zien, voeg je gewoon nog een eetlepel olijfolie toe.
Bewaren

Bewaar de tapenade in een afgesloten potje in de koelkast, hier is het twee weken te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. Anne-Marie schreef:

    Wat een makkelijk recept. Gebruik jij de olie van de tomaatjes? Of kan je die gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Heb ik niet gedaan, maar zie eigenlijk niet in waarom het niet zou kunnen 🙂

  2. Anne-Marie schreef:

    Gemaakt, met de olie van de zongedroogde tomaten uit Calabrië, weer in het potje terug gedaan.
    Heerlijk voor vanavond met een flesje Italaanse wijn. Bedankt.???

  3. Suus schreef:

    Mmm lekker! Ga ik van de week uitproberen!! Wel met de olie van de zongedroogde tomaatjes 🙂

  4. Marijke schreef:

    Ik heb hem gemaakt. Makkelijk te doen en lekker. Morgen serveer ik de tapenade met andere smeersels en verschillende soorten brood als voorgerecht voor een etentje met vrienden. Ben benieuwd of de tapenade ook bij hen in de smaakt valt.
    Wat overblijft doe ik in de vriezer voor verwerken in eten o.i.d.

  5. marij schreef:

    Heerlijke tapenade, ik gebruik hem op een stukje kabeljauw, in alufolie, 15 minuutjes in de oven en smullen!

  6. Carina schreef:

    Gemaakt met verse tomaten
    Makkelijk om te maken en zo klaar
    Thanks xx

  7. Vera schreef:

    Wat een heerlijk recept!

  8. Jonne schreef:

    Hallo Laura,

    Heerlijk dit recept. Is er een manier van verpakkingen waardoor dit langer houdbaar blijft?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb er niet meteen een antwoord op, maar dit gaat op mijn lijst om uit te zoeken.

      1. Jonne schreef:

        Top. Ik ben benieuwd!

  9. Jaimy schreef:

    Gisteren gemaakt, het is echt super lekker en makkelijk!

  10. Lotte en Luna schreef:

    Wij hebben dit gemaakt voor school, iedereen vond het heerlijk
    Bedankt👌

  11. Ghislaine van Son schreef:

    Heerlijk receptje! Is er een mogelijkheid om deze langer houdbaar te bewaren?
    Ik denk bvb aan het principe zoals met jam, potjes uit koken zodat ze gesteriliseerd zijn.
    Of zou dat enkel werken bij warme bereidingen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede vraag! Ik heb het zelf niet uitgeprobeerd, maar vermoed dat dit niet zo werkt. Inderdaad bij warme bereidingen/met suiker wel.

  12. K Vernet schreef:

    Heerlijk recept, gebruikt om een tosti mee temaken, extra belegen kaas en een klein beetje rucola. Heerlijk 🙂

  13. Rita van den Doel schreef:

    Beste Laura

    Zonet jouw tapenade gemaakt en alweer zo’n heerlijk en makkelijk recept wat echt niet kan mislukken😊
    Ik heb al zoveel recepten van jou gemaakt en het lukt me altijd !
    Ik wil je bedanken voor alle duidelijk omschreven recepten,ga zo door.

  14. Ina schreef:

    5 sterren
    Vandaag de tapenade gemaakt met de olijfolie, knoflook en kappertjes uit het potje. Beetje Parmezaanse kaas erbij en klaar. Heerlijk! Ik hoefde zelfs geen kruiden toe te voegen, want die zitten al in de olijfolie in het potje van de zongedroogde tomaten. Simpel en zoveel lekkerder dan kant en klare tapenade!

  15. Tiffany Laureys schreef:

    Hey mag ik hier IPV olijfolie, basilicumolie (op basis van zonnenbloem) gebruiken?

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar ik weet niet of de basilicum-smaak dan te sterk/overheersend wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept