Dessert glaasjes voor trifle
Er zijn veel verschillende soorten leuke glazen waarin je trifle als eenpersoonsporties kunt serveren. Ik heb meerdere glaasjes van Dille & Kamille in de kast staan die hier heel geschikt voor zijn:
Het bramenseizoen is in volle gang, dus dat betekent dat je er snel van moet genieten. Met dit recept voor een trifle toetje met bramen gaat dat zeker lukken. Het is een ontzettend makkelijk dessert om te maken en de bramen stelen de show!
Voor dit trifle toetje heb je maar enkele ingrediënten nodig. Je maakt een simpele mascarponeroom en combineert dit met stukjes cake en verse bramen. Makkie toch?
Een trifle is een van origine Engels dessert, dat bestaat uit verschillende laagjes. Meestal bestaan die laagjes uit vers fruit, cake en custard of room. Je kunt een trifle in een grote glazen kom opbouwen, of je kiest voor gezellige eenpersoonsporties zoals ik heb gedaan. Op die manier kun je iedereen z’n eigen trifle toetje serveren.
Heb je een uitgebreid diner of gewoon etentje met vrienden op de planning? Grote kans dat je dan het liefst zoveel mogelijk wil voorbereiden en daar is een trifle toetje perfect voor. Je bouwt de trifle de avond van tevoren al op in de dessertglaasjes, of je zet alle onderdelen klaar waardoor je op het laatste moment weinig tot geen werk aan het dessert hebt. En lekker dat het is!
Bak je graag met seizoensfruit? Dan staat een toetje met bramen aankomende weken vast en zeker op het menu. Een trifle is een ideaal toetje om bramen of ander fruit in te verwerken, zo kan je lekker blijven variëren. In dit toetje combineer je de bramen met een simpele mascarponeroom en (al dan niet zelfgemaakte) stukjes cake. Een tijdloze combinatie en ontzettend lekker.
BAKTIP: Voor het maken van kleine eenpersoonsporties zijn transparante dessertglaasjes ideaal.
Trifle als dessert is goed vooraf te bereiden en leent zich daarom perfect als toetje voor een grotere groep eters. Je kunt de toetjes al opbouwen en enkele dagen in de koelkast bewaren, of de verschillende onderdelen alvast voorbereiden.
Eenmaal opgebouwd kun je deze trifle toetjes met bramen maximaal 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de onderdelen los van elkaar te bewaren en vlak voor serveren de trifle samen te stellen. De mascarponeroom kun je 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren en de vanillecake zeker een week, goed verpakt, buiten de koelkast.
Ik raad het invriezen van trifle toetjes met vers fruit af. Bevroren fruit laat veel vocht los tijdens het ontdooien en dat zal het trifle dessert erg vochtig maken. Wel kun je overwegen om de mascarponeroom en de cake individueel in te vriezen, daarna kun je de trifle toetjes alsnog opbouwen met verse bramen. Een andere optie is om de verse bramen te vervangen door een bramen curd, op deze manier kun je de desserts wel invriezen.
Bakken met bramen is niet alleen heerlijk, maar ook verrassend veelzijdig. Meestal gebruik ik bramen in zoete recepten, maar ook in hartige gerechten komen ze perfect tot hun recht. Met deze recepten geniet je optimaal van het bramenseizoen:
Er zijn veel verschillende soorten leuke glazen waarin je trifle als eenpersoonsporties kunt serveren. Ik heb meerdere glaasjes van Dille & Kamille in de kast staan die hier heel geschikt voor zijn:
Door de mascarpone (of roomkaas) volledig te vervangen door slagroom, kun je een extra luchtige trifle maken. Het is ook erg lekker om de mascarpone te vervangen door banketbakkersroom en hier de slagroom doorheen te mengen.
Nog een element van bramen aan je trifle toevoegen? Creëer een extra laagje door bramenjam te gebruiken! Die maak je heel gemakkelijk zelf. Of als dat je te zoet lijkt, prak dan enkele bramen en schep hier een lepeltje van bovenop de room. De paarse kleur van de geprakte bramen of de bramenjam zal prachtig ogen in de trifle.
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.