Twix koekjes

Gepost: 18 oktober 2016 Laatst bewerkt: 5 september 2024
Twix koekjes

Dit recept voor Twix koekjes is ontstaan uit verschillende andere recepten. Een daarvan is de caramel shortcake, eigenlijk is dat gewoon een grote Twix taart. Daarna dacht ik aan de verschillende soorten thumbprint koekjes die ik al eens had gemaakt. Wat nou als ik dat koekje met een kuiltje in het midden als basis zou nemen, dan zou vullen met karamel en daar wat chocola overheen zou drizzelen, zoals ze dat zo leuk zeggen ik het Engels (en waar ik nog steeds geen goede Nederlandse term voor heb gevonden). Oke, terug naar dat koekje. Deze combinatie heeft natuurlijk alles wat een Twix ook heeft, maar dan zelfgemaakt en met nog meer karamel. Kan alleen maar goed zijn natuurlijk.

twix-koekjes-2a
twix-koekjes-3a

Twix koekjes bakken

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Twix koekjes

Dit koekjes heeft alles wat een twix ook heeft: karamel, chocolade en een lekker koekje. Daarom zijn deze lekkere koekje omgedoopt tot Twix koekjes.
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

Koekjes

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem

Vulling + decoratie

Instructies

  • Maak als eerst de koekjes. Doe hiervoor boter en poedersuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het vanille extract toe en mix ook dit erdoor. Als laatst kun je de bloem toevoegen, mix dit tot een stevig koekdeeg. Verpak het deeg in folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
  • Van het deeg maak je kleine balletjes. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en maak er kuiltjes in. Ik gebruikte hiervoor een maatlepel uit mijn setje spoons, maar je kunt ook met je vinger of de achterkant van een pollepel een kuiltje maken.
  • Bak de koekjes in 14 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze vult en decoreert. Voor de vulling roer je de dulce de leche even door zodat het wat zachter wordt. Je kunt een lepel gebruiken om de koekjes te vullen, maar je kunt ook een spuitzak vullen (zoals ik deed) en het zo in de kuiltjes spuiten. Vul de koekjes zoals jij het handig vindt.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten kun je met een lepel de chocola over de koekjes drizzelen (dat deed ik), of je gebruikt een spuitzak.
  • Laat de chocolade uitharden voordat je de koekjes serveert.
Bewaren

Met karamel er al op kunnen de koekjes zo’n 2-3 dagen bewaard worden, zonder veel langer. Door de karamel worden de koekjes in een trommel wel wat zachter namelijk.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

31 reacties

  1. Marleen schreef:

    Lijkt me heerlijk. Was al aan wachten op recept na je ‘high tea’ bericht. Hoe lang kun je deze koekjes bewaren? Ik wil ze mogelijk ook voor een high tea maken.

    1. Laura schreef:

      Met karamel er al op zo’n 2-3 dagen, zonder veel langer. Door de karamel worden ze in een trommel wel wat zachter namelijk.

      1. Marleen schreef:

        Dank je wel!

  2. Lianne schreef:

    Super leuk bedacht en het ziet er heerlijk uit Laura! 🙂

  3. wendy schreef:

    Vraag me af of je dan ook de snelle caramel ervoor kunt gebruiken of eventueel die bebogeen?
    Als ik antwoord heb ga ik ze snel eens maken, want ze lijken me echt heerlijk 🙂
    Weer een super recept om te testen 🙂

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker! 🙂

      1. wendy schreef:

        ah super 🙂 bedankt voor je antwoord..
        Ga ze deze week nog maken 🙂

  4. Annemarie schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ken je blog pas net, maar ik ben nu al fan! De recepten zijn niet moeilijk en de uitkomsten zijn heerlijk!
    Ik vroeg mij het volgende af: ik wil graag de koekjes maken, maar heb jij een leuk idee wat ik kan doen met de andere helft van het blikje, want ik vind het zo zonde als ik een half blikje weg moet gooien.

    Veel liefs Annemarie

    1. Lot schreef:

      Dan moet je de karamel-brownies maken!!

  5. Margretha schreef:

    Super lekker idee! Vraagje, waarom zit er geen ei in het deeg?
    Als ik de Amerikaanse recepten zie, zit er meestal wel ei in.

    1. Laura schreef:

      In dit koekjesrecept hoeft geen ei, zo wordt het lekker bros 🙂

  6. Oh hier ga ik vriendlief mee verrassen!

  7. Daniëlle schreef:

    Ziet er heerlijk uit!

  8. ingrid schreef:

    wie kan mij even melden waar deze caramel vandaan komt.
    het zegt me nl. helemaal niets………….. werk eigenlijk nooit met caramel (saus) maar vind het wel lekker. (eet van die fudge blokjes

    1. Laura schreef:

      Bij de ingrediënten kun je doorklikken naar het recept voor dulce de leche, daar leg ik uit hoe je het maakt (heel simpel)

  9. Caroline schreef:

    De randjes blijven bij mij scheuren als ik er een kuiltje in maak en nadat ze in de oven zijn geweest is er van de kuil weinig meer te bekennen. Enig idee wat er mis gaat? Ze zijn overigens wel heerlijk haha!

    1. Laura schreef:

      Het is niet heel gek dat dit een beetje scheurt hoor, het kan zijn dat je deeg nog net iets te koud is. Even doorkneden helpt dan. Als de kuiltjes echt weg zijn, zou je na het bakken ze er weer voorzichtig een beetje in kunnen duwen.

  10. Misja schreef:

    Hoi Laura,
    Deze koekjes lijken me super lekker en aangezien ik nog wat blikjes dulce de leche heb staan, wil ik ze dolgraag gaan maken. Welke bloem (patent of tarwe) heb je gebruikt?
    Alvast dank!

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide soorten kan, ik gebruik zelf meestal patentbloem

  11. Elena schreef:

    Hallo Laura,
    Kan ik ook het havermoutkoekjes recept gebruiken voor de koekjes? Of met een ander deeg?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt ieder deeg gebruiken dat je lekker vindt, alleen kun je daar niet goed een kuiltje in drukken.

  12. Marlijn schreef:

    Ik heb ze geprobeerd te maken maar ze zijn helemaal uitgezakt. Hoe kan dat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder verdere info lastig te zeggen, heb je je wel aan het recept gehouden?

  13. Milou Cremers schreef:

    Kun je bij recepten waarbij je dulce de leche gebruikt, ook de karamelsaus (uit het boek) gebruiken? Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat verschilt per recept, maar in dit recept kan het niet. Karamelsaus is daar niet stevig genoeg voor.

  14. Leyla schreef:

    Ben helemaal fan van je recepten ? sommige dingen heb je niet waar ik woon (turkije) ik heb gewoon zelf caramelsaus gemaakt is ook heerlijk btw.

    Heb deze koekjes al eerder gemaakt en enkele van me vrienden hebben het recept ook gelijk gevraagd. Nogmaals toprecept
    Fijne avond

  15. D schreef:

    Kan ik vanille extract ergens door vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vanille aroma (heeft niet mijn voorkeur), vanille pasta of vanille suiker.. Of je kunt het weglaten, maar dan worden de koekjes wel net even wat minder lekker.
      https://handigebaktips.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/

  16. Manon schreef:

    De koekjes gemaakt volgens het recept, echter bij mij zakken de koekjes in, verdwijnt het kuiltje en zijn ze na 14 min. Nog ontzettend bleek van kleur. Oven was voorverwarmd. Heb jij nog tips wat ik een volgende keer anders kan doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zo op afstand is dit lastig te zeggen, dat ze uitlopen zou kunnen liggen aan het soort boter bijvoorbeeld. En qua tijd: het zou kunnen dat jouw oven gewoon net iets langer nodig heeft.

  17. -S- schreef:

    De twix koekjes zien er echt heerlijk eruit. En ben al eventjes op zoek naar een glutevrije twix recept hiervan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept