Kamertemperatuur
Je hoeft de boter voor het maken van spritsen niet te smelten, maar het is van belang dat het tenminste op kamertemperatuur is anders kun je de spritsen uiteindelijk niet op je bakplaat spuiten.
Je kent ze wel. Van die prachtige koekjes met een zigzagpatroon en (meestal) voor de helft gedoopt in chocolade. Dat zijn nou Utrechtse spritsen! En ik laat je zien hoe je ze bakken moet.
Het is helemaal niet lastig om zelf Utrechtse spritsen te maken, maar er komen twee verschillende onderdelen bij kijken. Namelijk het maken van de spritsen zelf en het tempereren van chocolade. Je kunt deze koekjes daarom ook wel chocolade spritsen noemen (hoewel ze niet per se met chocolade gemaakt hoeven te worden, maar meestal is dit wel het geval).
Door chocolade te tempereren smelt je de chocolade eerst en breng je het daarna naar de juiste temperatuur voordat je de chocolade gaat verwerken. Dit zorgt ervoor dat je chocolade gaat glanzen en mooi ‘knakt’ als je het breekt.
Officieel hoor je een thermometer te gebruiken bij het tempereren van chocolade, maar ik gebruik altijd een methode om dit te omzeilen en waarbij je dus geen thermometer nodig hebt. Daarover lees je hier meer.
Bij de bereiding van spritsen ga je aan de slag met een wrijfdeeg. Dat is een specifiek koekdeeg waarbij je de suiker en boter bewerkt door middel van een wrijvende beweging op je werkblad. Je leest daar wat meer over in mijn basisrecept voor spritsen.
Maar er bestaat ook een makkelijkere 😉 manier om dit deeg te maken, namelijk met de platte menghaak (de vlindergarde) van je staande keukenmachine. Op die manier heb ik deze Utrechtse spritsen gemaakt.
Als je wrijfdeeg eenmaal klaar is, kun je een stevige spuitzak ermee vullen en ga je het koekdeeg op de met bakpapier beklede bakplaat spuiten. Om Utrechtse spritsen te maken spuit je het deeg in drie lange stroken op de bakplaat, al zigzaggend van boven naar beneden. Direct na het bakken hak je de stroken met een scherp mes in koeken van het juiste formaat.
Als ik aan de slag ga met een typisch Nederlands bakrecept, vind ik het altijd leuk om mijn Gebakwoordenboek even te raadplegen. Daar staan regelmatig grappige weetjes in over bekende Nederlanse baksels.
Zo ook over de sprits! Ik schreef hierboven al dat een Utrechtse sprits zigziggend gespoten hoort te worden voordat de koeken worden afgebakken. Spritsen in het algemeen kunnen op verschillende manieren worden gespoten, bijvoorbeeld ook in kransen, rozetten of meer langwerpig zoals ik in mijn basisrecept deed.
Het spuiten van het koekdeeg is wat de koekjes onder andere zo typeert. Denk bijvoorbeeld maar aan de ribbels die daardoor ontstaan. Blijkbaar is dat ook waar de sprits z’n naam aan te danken heeft. René Dings schrijft in het Gebakwoordenboek dat de oorsprong van de sprits in Duitsland ligt, waar ‘spritzen’ spuiten betekent.
Je hoeft de boter voor het maken van spritsen niet te smelten, maar het is van belang dat het tenminste op kamertemperatuur is anders kun je de spritsen uiteindelijk niet op je bakplaat spuiten.
Je hebt wat geduld nodig maar: mix (of wrijf) de boter lang genoeg. De kleur van je boter-suiker mengsel moet tegen het witte aan zitten en de structuur moet zalvig aanvoelen, heel zacht en heel romig. Pas dan kun je het goed genoeg verwerken en opspuiten.
Ik gebruik graag een 1M spuitmond. Gebruik in ieder geval een spuitmond die groot genoeg is, met een breedte van een cm.
Een spritsendeeg is erg stevig om te verwerken, dus je hebt sterke spuitzakken nodig. Het kost kracht om de spritsen goed op te spuiten. Een goede tip is om het uiteinde van de spuitzak tijdens het spuiten steeds aan te draaien, dan hoef je minder kracht te zetten.
Als je deeg klaar is moet je het meteen gebruiken. Een wrijfdeeg kan niet bewaard worden zoals met ander koekdeeg over het algemeen wel het geval is. Als je dit doet dan gaat de luchtigheid en zalvigheid verloren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Oooh en de gewone spritsen waren al zo lekker. Ik verbied mezelf altijd om choco spritsen te kopen omdat ik daar echt niet vanaf kan blijven. Echt een van mijn lievelingskoekjes! Dus dit recept ga ik echt gauw uitproberen! Wilde toch ook nog een keer aan de slag met jouw methode voor chocola tempereren. Win win wín situatie zeg ik! 😀
Ohh ziet er zo lekker uit!
Kijken of het lukt 😋
de koekjes zijn lekker! maar helaas was het deeg iets te dik om een spuitzak te gebruiken😐.
is er een mogelijkheid dat het deeg dunner word?
Ah, dan is het waarschijnlijk niet lang genoeg gewreven, zie deze tip: mix (of wrijf) de boter lang genoeg. De kleur van je boter-suiker mengsel moet tegen het witte aan zitten en de structuur moet zalvig aanvoelen, heel zacht en heel romig. Pas dan kun je het goed genoeg verwerken en opspuiten.