Kan ik de vijgen vervangen door ander fruit?
Je kunt de vijgen gerust vervangen door ander fruit, zoals pruimen, appels of peren. Daarvoor kun je eventueel ook mijn recept voor Franse perentaart aanhouden.
Een overheerlijk recept voor vijgentaart. Met een zanddeegbodem en een smeuïge vulling van frangipane en uiteraard: vijgen. Deze Franse vijgentaart met amandelmeel in de vulling moet je echt eens proberen!
Als je het mij vraagt is dit het meest verrukkelijke vijgentaartje dat er is. Ik hou erg van de Franse patisserie en dat is precies waar deze taart op gebaseerd is. De bodem is gemaakt van een pâte sablée, oftewel een zanddeeg, en die bodem vul je met frangipane. Frangipane zou je een luxe amandelspijs kunnen noemen, omdat de basis van amandelmeel, suiker en eieren verrijkt wordt met roomboter.
Al die onderdelen samen genomen resulteert in een knapperige bodem met een romige amandelspijsvulling en daarin meegebakken vijgenpartjes. Als je wil genieten van de versen vijgen die nu in het seizoen zijn, dan moet deze Franse vijgentaart echt op je baklijst.
Ik koos ervoor om het recept voor deze vijgentaart in een wat kleinere bakvorm te bakken, ik gebruikte deze springvorm van 20 cm. Door de vulling met amandelmeel valt de taart wat zwaarder en kun je voldoende puntjes uit dit kleinere exemplaar snijden. Officieel hoor je een dergelijke zanddeegtaart in een lage quichevorm of in een bakring te bakken. Die had ik in dit formaat niet in huis en op deze manier zie je direct dat je de meeste taarten prima in een gewone springvorm kunt bakken.
Als je dit lekkere vijgentaartje hebt gemaakt, dan kan ik me bijna niet voorstellen dat deze langer dan een dag overleeft. Mocht je nu toch benieuwd zijn hoe je een taart met vijgen kunt bewaren, dan leg ik hieronder uit hoe je dat op verschillende manieren kunt doen.
Je kunt deze taart prima 1 dag (goed verpakt) buiten de koeling bewaren, maar als je de taart wat langer wil bewaren dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijft de taart 3 – 4 dagen goed.
Persoonlijk heb ik het nog niet geprobeerd, maar in principe kun je een Franse vijgentaart met frangipane gewoon invriezen. Verpak de taart luchtdicht (in z’n geheel of in stukjes, net wat voor jou praktisch is) en laat op kamertemperatuur ontdooien. Het is aan te raden om de ontdooide taart of taartpuntjes nog even op te warmen, zodat het zanddeeg weer knapperiger wordt. Afhankelijk van de grootte van het stuk taart doe je dit voor 5 – 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), eventueel afgedekt met aluminiumfolie om een te donkere taart te voorkomen.
Ook gek op Franse taartjes? Dat kan ik goed begrijpen, want Frankrijk is nu eenmaal hét land van de meest verfijnde en verrukkelijke patisserie. Om die reden staan er ook al heel wat lekkere Franse taartrecepten online. Enkele favorieten:
Je kunt de vijgen gerust vervangen door ander fruit, zoals pruimen, appels of peren. Daarvoor kun je eventueel ook mijn recept voor Franse perentaart aanhouden.
De frangipane is een belangrijk onderdeel van deze Franse vijgentaart. Afhankelijk van de reden waarom je de frangipane zou willen vervangen heb ik twee tips:
Met de handige ‘recept omrekenen’-knop in onderstaande receptkaart kun je er altijd voor kiezen om het recept naar een grotere bakvorm om te rekenen, of juist naar een kleinere bakvorm.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.