Het is een vraag die niet heel veel wordt gesteld, maar een enkele keer zit hij ertussen: “Moet ik mijn bakvorm altijd invetten?”. Mijn antwoord is steevast; “Ja, dat moet altijd”. Ik vet al mijn bakvormen in, zelfs de siliconen bakvormen waarvan meestal wordt gezegd dat het niet nodig is. Waarom zou je het risico lopen dat je cake in stukken uit de vorm komt terwijl je met een minuutje de vorm ingevet kan hebben? Beslag al in de vorm gestort en kom je erachter dat je deze bent vergeten in te vetten? Haal het beslag eruit en vet hem alsnog in. Het is zo zonde als de cake (of welk baksel dan ook) straks in stukken uit de vorm komt.
Gebak laat makkelijker los
De reden dat je je bakvorm moet invetten heeft vooral te maken met het verwijderen van het baksel uit de vorm. Je hebt vast wel eens gehad dat je cake vastzat in het bakblik en met geen mogelijkheid wilde loslaten. Ik wel in ieder geval.
Je kunt met een mes langs de zijkanten gaan zodat deze los zijn van de vorm, maar dit lukt je natuurlijk niet bij de bodem. Door je vorm goed in te vetten voorkom je dit probleem.
Ik vet mijn bakvormen ook altijd in en bebloem het daarna.
Maar met paneermeel kun je je ingevette vorm ook bestrooien en dit proef je niet terug..
Als ik cake bak gebruik ik altijd paneermeel ipv bloem. Geeft ook een mooi eindresultaat.
ik doe meestal bakpapier in de cakevorm, dan komt de cake er altijd mooi uit.
Mijn moeder deed het altijd met paneermeel en na het 10 minuten af koelen schudde zij eerst voorzichtig de cake zodat hij los kwam. De cake en taarten waren altijd prachtig .Ik zelf doe het natuurlijk net zo en nooit geen problemen.
Kun je je muffinvormen ook gewoon invetten en bestrooien met bloem of paneermeel?
Ik heb een keramische laag in mij vorm en dat koekt toch sneller aan met alleen boter.
Of moet ik van die papieren vormpjes kopen. Dat doe ik liever niet.
Dat kun je uiteraard ook proberen! Kan inderdaad een beetje verschillen per vorm wat het beste werkt.