Amandel-dadelscones
Scones zijn erg populair in Engeland bij de afternoon tea. Deze amandel-dadelscones mogen er zeker wezen en zijn overheerlijk met clotted cream, maar ook heerlijk met wat jam.
Porties: 15 stuks
- 525 gram zelfrijzend bakmeel
- 120 gram amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 165 gram fijne kristalsuiker
- 10 zachte verse dadels (ontpit en grofgehakt)
- 75 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
- 310 ml melk (plus extra voor insmeren. Of gebruik ongezoete amandelmelk zoals in het originele recept)
- 80 gram amandelen (gehakt)
Meng bakmeel, amandelmeel, bakpoeder, suiker en dekdadels in een grote kom door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en roer dit er met een spatel kort doorheen. Schenk de (amandel)melk erbij en mix kort tot je een samenhangend deeg hebt.
Je kunt het deeg nu op een met bloem bestoven werkblad uitrollen en uitsteken, zelf vond ik het makkelijker om dit ietwat plakkerige deeg in 15 gelijke stukken te verdelen en er bolletjes van te maken.
Leg de scones in een met bakpapier beklede bakvorm (ongeveer 20 x 30 cm) en druk ze een beetje platter (als je ze niet hebt uitgerold). Smeer de scones in met wat melk en strooi de gehakte amandelen erover.
Bak de scones in ongeveer 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze mooi goudbruin kleuren.
Serveer de (warme) scones met clotted cream, ook heerlijk met wat jam.
- Bewaren: goed verpakt ongeveer 4 dagen houdbaar. Tot 3 maanden in de vriezer te bewaren.