Halveer eerst het ei door het ei los te kloppen. Verdeel over twee schaaltjes.
Neem vervolgens twee beslagkommen. In een kom maak je het deeg voor de chocolade boterkoek laag en in de andere voor de gewone boterkoek laag met chocolate chips.
Voor de chocolade boterkoek doe je 50 gram donkerbruine basterdsuiker, 50 gram fijne suiker en 100 gram boter in en kom. Mix tot een romige massa. Voeg 1/2 tl vanille-extract en het halve ei toe en mix tot deze zijn opgenomen. Als laatste voeg je 110 gram bloem, alle cacaopoeder en een klein snufje zout toe. Mix tot deze droge ingrediënten volledig door het deeg zijn opgenomen.
Bekleed een (spring)vorm met bakpapier en stort het chocolade deeg in de vorm. Verdeel gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan.
Maak nu de chocolate chip boterkoek laag door de overige fijne suiker met de overgebleven boter tot een romige massa te mixen. Voeg opnieuw een 1/2 tl vanille-extract en het andere halve ei toe en mix tot deze zijn opgenomen. Voeg het resterende bloem en snufje zout toe. Mix tot deze droge ingrediënten volledig door het deeg zijn opgenomen en spatel de chocolate chips door het deeg.
Stort het chocolate chip deeg over de chocoladelaag. Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan. Als laatste decoreer je de boterkoek met extra chocolate chips door deze lichtjes in de bovenkant te duwen.
Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (onder- en bovenwarmte).
Laat de koek afkoelen en snijd in punten.