Ga terug
Opslaan Recept afdrukken
4.60 van 5 stemmen

Sinterklaas brownies met speculaas

Op zoek naar een lekker toetje of lekkernij voor bij de thee? Het recept voor deze Sinterklaas brownies met speculaas is ontzettend lekker en makkelijk te maken.
VOOR EEN 20 X 20 CM VORM, 9-16 PERSONEN

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 8-10 speculaasjes

Voor de ganache

  • 150 gram melkchocolade
  • 100 ml slagroom
  • mini chocoladeletters ter decoratie
  • extra speculaasjes

Instructies

  • Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
  • Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
  • Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Lang mixen of op hoge snelheid is niet nodig, anders worden je brownies niet zo smeuïg als je wilt.
  • Giet de helft van het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en verdeel over de bodem. Plaats hierop de speculaasjes, maar houd zo’n 0.5-1 cm van de rand vrij. Verdeel de rest van het beslag over de speculaaslaag en strijk glad met een spatel.
  • Bak de brownie in 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte). De brownie is klaar als er de bovenkant een dun krokant laagje is gekomen en de brownie van binnen nog lekker zacht en smeuïg is.
  • Laat volledig afkoelen in de vorm en maak ondertussen de ganache.
  • Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Giet het slagroom in een pannetje en breng aan de kook. Zodra deze begint te koken giet je deze over de chocolade. Laat 1 minuut staan en roer dan met een garde tot een gladde chocoladesaus. Laat afkoelen tot de ganache begint in te dikken, maar nog niet stevig is. Mix voor enkele minuten tot een luchtige crème en smeer deze uit over de afgekoelde brownie. Let op de ganache zal nu snel stevig worden, dus ga snel te werk.
  • Decoreer de Sinterklaas brownies met een mini chocoladeletter en verkruimelde stukjes speculaas.

Tips

  • Bewaren: de brownies houden afgedekt op een donkere en koele plek zo’n 3-5 dagen goed. Je kunt deze brownies zonder de ganachelaag ook makkelijk invriezen. Bewaar dan niet langer dan 2-3 maanden.