Ga terug
+ brood
AARDBEIEN BROODSTER (BABKA)
Opslaan Recept afdrukken
5 van 1 stem

Aardbeien broodster (babka)

Dit ietwat zoetige brood combineert perfect met de aardbeienjam. Zo in de vorm van een ster past het ook nog eens perfect bij de feestdagen.
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 120 ml halfvolle melk (lauwwarm)
  • 4 gram gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier (M)
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 50 gram ongezouten roomboter

Vulling

  • 1 pot Hero aardbeienjam
  • 2-3 handjes amandelschaafsel
  • poedersuiker ter decoratie

Instructies

  • Voeg in een schaaltje de melk, gist en theelepel suiker samen. Roer even door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan, je zult zien dat het in volume toeneemt.
  • Doe het mengsel dan in een kom en voeg de rest van de suiker, het ei en de eidooier toe, mix door elkaar. Voeg bloem en zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de boter in klontjes stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix nog zo’n 10 minuten door, het is nog een wat plakkerig deeg, dat is prima.
  • Dek de kom met het deeg af en zet deze op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.
  • Pak het deeg er weer bij. Druk de lucht eruit en verdeel in drie delen. Bestuif je werkblad met bloem en rol het eerste stuk deeg uit tot een cirkel van ongeveer 27 centimeter. Leg deze eerste lap deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Smeer de helft van de jam op deze eerste laag deeg en strooi er alvast wat amandelschaafsel over. Rol dan het tweede stuk deeg uit tot dezelfde grootte en leg deze bovenop de eerste. Smeer wederom in met aardbeienjam en bestrooi met amandelschaafsel, rol hierna het laatste stuk deeg uit dat je er weer bovenop legt.
  • In het midden van het deeg zet je een klein schaaltje op zijn kop. Snijd het omliggende deeg in 16 punten. Meer of minder kan ook, als je maar een even aantal hebt.
  • Pak steeds twee stukjes deeg, twist/draai deze beide naar binnen toe en plak de uiteinden tegen elkaar. Ga zo door tot het brood een ster is geworden. Strooi er wat amandelschaafsel overheen.
  • Dek de vorm af met een schone doek of keukenfolie en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek.
  • Bak de aardbeien babka in 25-30 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat het kerstbrood een paar minuten afkoelen voordat je hem naar een rooster plaatst. Eenmaal lauwwarm zou je hem al kunnen aansnijden als je wilt. Bestrooi eventueel met poedersuiker voor serveren.
Tips
Wil je het brood op voorhand bakken, maar wel warm serveren? Warm hem dan gewoon op in de oven, ongeveer 10-15 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) moet genoeg zijn. Dek eventueel af met folie om te zorgen dat hij niet (te veel) verder kleurt.
Bewaren
goed verpakt en buiten de koelkast zo’n 3 dagen houdbaar. Je kunt het brood ook invriezen, dan kun je hem tot 3 maanden bewaren.