Ga terug
+ bagels
Meergranen bagels uitgelicht1
Opslaan Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Meergranen bagels

Simpel maar érg lekker: meergranen bagels. Met roomkaas zijn ze erg lekker, maar je kunt ze natuurlijk met van alles beleggen!
Porties: 8 bagels

Ingrediënten

  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 30 gram verse gist óf 10 gram droge gist (meer informatie)
  • 630 gram meergranen broodmeel (geen broodmix)
  • 1 ½ tl zout
  • 1 ei (losgeklopt)
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Meng water en suiker in een kom en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg de gist toe en laat dit een kleine 10 minuten staan.
  • In de kom van je standmixer doe je het meergranen meel en het zout. Nu het gist zijn tijd heeft gehad om te werken voeg je dit toe aan het meel en roer je dit door totdat je een kruimelig deeg krijgt. Kneed vervolgens tot een soepel deeg voor zo’n 10 minuten op een lage stand.
  • Haal het deeg uit de kom en vorm tot een bal. Vet de kom in met olie en plaats het deeg terug. Dek af met vershoudfolie en zet voor 2 uur weg op een warme plaats zodat het deeg kan rijzen.
  • Na twee uur haal je de het gerezen deeg uit de kom en verdeel je dit in twee gelijke stukken. De twee deeghelften verdeel je vervolgens in vier kleinere stukken. Draai van ieder stukje een balletje, druk het plat en maak vervolgens een gat door met beide duimen door het midden van het balletje heen te prikken. Verruim het gat zoveel mogelijk totdat de vorm in de buurt komt van een bagel. Laat 10 minuten rusten.
  • Terwijl de bagels rusten breng je een pan water aan de kook. Doe de bagels één voor één, of als de pan groot genoeg is met z’n tweeën, in het kokende water en laat minimaal 45 seconden tot maximaal één minuut in het kokende water drijven. Draai de bagel om en laat de andere kant net zo lang koken. Zodra beide kanten zijn gekookt plaats je de bagel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de natte bagels in met het losgeklopte ei en strooi hier de sesamzaadjes overheen. Plaats de bagels in een voorverwarmde oven op 220 °C (boven- en onderwarmte) en bak in 20 minuten goudbruin. Laat de meergranen bagels afkoelen op een rooster of serveer terwijl ze nog warm zijn.
Tips
Bagels zijn het lekkerste als je ze doormidden snijdt en even roostert in een broodrooster. Serveer met roomkaas en gerookte zalm of ham.
Ondanks dat de stap met het koken in het water je misschien afschrikt vind ik dit juist het leukste aan het bakken van bagels. Deze stap moet je ook echt niet over slaan, want dit maakt juist de bagel. Een bagel is compacter dan gewoon brood, heeft een klein zoetje en een apart aanvoelende buitenkant.
Bewaren
In een afgesloten trommel op een droge en koele plek bewaren. De bagels blijven enkele dagen goed, maar worden zoals ieder ander brood wel taaier. Je kunt ze na het afkoelen ook invriezen. Bewaar ze dan niet langer dan drie maanden.