Deze super lekkere sinaasappel-cranberry cake met ijs is niet moeilijk om te maken en staat hartstikke gezellig op de kersttafel.
Porties: 6personen
Ingrediënten
100gramfijne kristalsuiker
100gramongezouten roomboter
2eieren(M)
100gramzelfrijzend bakmeel
snuf zout
rasp van een halve sinaasappel
40gramgedroogde cranberry’s
6bolletjes roomijs
6elcranberry compote(volgens recept)
Instructies
Klop de suiker en boter romig. Voeg dan de eieren toe en mix tot deze volledig zijn opgenomen. Nu kun je het bakmeel met het snufje zout toevoegen, mix tot het meel is opgenomen.
Rasp de sinaasappel boven de kom en doe ook de cranberry’s erbij. Mix tot deze ingrediënten gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
Bekleed een bakvorm van ± 28×18 cm met bakpapier en stort het beslag in de vorm. Gebruik een spatel om het beslag gelijkmatig te verdelen.
Bak de cake in 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
Wanneer de cake afgekoeld is kun je met een uitsteker (of een glas) 6 rondjes uit de cake steken. De cake(rondjes) kun je goed afgesloten bewaren tot je het dessert in elkaar gaat zetten, je kunt de cake rustig 2 dagen van tevoren maken. Je zou ze zelfs in kunnen vriezen, dan kun je nog eerder beginnen.
De desserts in elkaar zetten is eenvoudig. Plaats op ieder bord een stukje cake en schep hier bovenop een bolletje ijs.
De cranberry compote kun je er koud bij serveren, maar het is ook lekker om deze even op te warmen in een pannetje. Schep een lepel van de compote op het bord, en maak hier een ‘veeg’ van. Met een keukenpapiertje kun je langs die veeg gaan om hem wat netter te maken. Geen zin in een veeg? Dan schep je de compote gewoon over het ijs heen.