Ga terug
+ cm tulband
BRIOCHE TULBAND bakken
Opslaan Recept afdrukken
4.75 van 8 stemmen

Brioche tulband

Erg lekker op de ontbijttafel tijdens de kerst en gemakkelijk een dag van te voren voor te bereiden: brioche tulband. Zeker uitproberen dus!
Porties: 24 cm tulband

Ingrediënten

  • 335 gram bloem
  • 14 gram droge gist (bijv. zakje van Dr. Oetker)
  • 25 gram basterdsuiker
  • 8 gram zout
  • 4 eieren (M)
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 1 eidooier + snuf zout om af te smeren

Instructies

  • Doe de bloem, gist, suiker, zout en eieren in een kom en kneed met de mixer voor ongeveer 8-10 minuten tot een plakkerig, maar soepel deeg. Voeg dan de boter toe en kneed tot dit volledig is opgenomen. Het duurt even voordat het deeg de boter goed opneemt, dus als het deeg er even gek uitziet hoef je je geen zorgen te maken.
  • Laat het deeg een nacht (minimaal 8 uur) in de koelkast opstijven in een goed afgedekte kom. Je kunt natuurlijk ook ’s ochtends vroeg het deeg maken en dit ’s avonds afbakken.
  • De volgende ochtend kneed je het deeg nog even kort goed door. Rol het uit tot een lange rol en plaats deze in een ingevette tulbandvorm. Smeer de brioche af met het eidooier waar een snufje zout aan toegevoegd is. Laat je brioche nu nog zeker 70 minuten narijzen.
  • Bak het brood af in ongeveer 25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de brioche een paar minuutjes afkoelen voordat je hem uit de vorm verwijderd. Presenteer het brood op een taartstandaard of mooi bord, dan is je pronkstuk van het kerstontbijt helemaal klaar.
Tips
Ik gebruikte overigens het recept voor brioche wat ik al eerder met jullie deelde, ik heb enkel de hoeveelheden aangepast voor de grotere vorm. Voor de stap voor stap foto’s van deze brioche kun je hier terecht.
Bewaren
Goed verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast.