Gevulde speculaas boterkoek met amandelspijs. Dat klinkt heel lekker en dat is het ook! Zeker uitproberen dus.
Porties: 14stukjes (20cm bakvorm)
Ingrediënten
200gramongezouten roomboter
200gramfijne kristalsuiker
1ei(M)
250grambloem
snufje zout
4tlspeculaaskruiden
Vulling + decoratie
200gramamandelspijs(volgens recept)
1ei(M)
handje garneer amandelen
Instructies
Klop boter en suiker luchtig, voeg dan het ei toe en mix tot dit is opgenomen.
Bloem, speculaaskruiden en zout kun je tegelijk toevoegen, meng tot een mooi deeg. Boterkoekdeeg is altijd een beetje plakkerig, dus je hoeft geen extra bloem toe te voegen of het te koelen.
Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier en vet de rand in met een beetje boter. Neem de helft van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de bodem van de vorm.
In een apart kommetje doe je de amandelspijs. Kluts het ei en voeg de helft (bewaar de andere helft voor het afsmeren) hiervan toe aan je spijs, kneed dit er goed doorheen. Het spijs is nu zachter en beter te verwerken. Verdeel het spijs gelijk over het deeg dat al in de vorm zit. Laat ongeveer een centimeter rondom vrij.
Neem de rest van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de laag spijs, vul de randjes die je net vrijgelaten hebt ook op.
Smeer de boterkoek in met het ei dat je over hebt. Met een vork maak je er dan een ruitpatroon in, garneer de koek met de amandelen. Smeer nog een dun laagje ei over de boterkoek, vooral over de amandelen.
Bak de boterkoek in 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Laat de gevulde speculaas boterkoek goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in puntjes snijdt.
Bewaren
Bewaar de boterkoek in een afgesloten trommel, hier blijft hij een weekje goed.