Zelfgemaakte aardappelgratin is zeker om te smullen. Het scheelt dat dit gerecht helemaal niet moeilijk is om te maken!
Porties: 3personen
voor een ovenschaal vierkant 20 x 20 cm
Ingrediënten
450gramaardappelschijfjes(voorgekookt)
ongezouten roomboter(om in te vetten)
150mlslagroom
100mlvolle melk
1ei(M)
1teentje knoflook
peper en zout
70gramgeraspte kaas
Benodigdheden
ovenschaal vierkant 20 x 20 cm
Instructies
Ik ben voor gemak gegaan en kocht gewoon een zakje met voorgekookte schijfjes aardappel. Als jij iets minder lui bent dan ik, dan kook je de aardappelen eerst zelf even voor en snijd je ze in plakjes. Het voordeel daarvan is dat je de plakjes extra dun kunt snijden, wat erg lekker kan zijn.
Die schijfjes doe je in een ingevette ovenschaal, die niet tot de rand gevuld mag zijn (een ruime centimeter daaronder het liefst).
In een kom doe je de slagroom, melk, het ei, knoflook en peper en zout naar smaak. Roer dit met een garde goed door en giet het mengsel over de aardappels. Zorg dat de schijfjes net onder het slagroommengsel staan, als je daarbij wat overhoudt is dat prima.
Verdeel de geraspte kaas over de aardappels en zet de ovenschaal in de oven.
Bak de aardappelgratin voor 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Test met een vork of de aardappels zacht zijn geworden, als deze nog wat hard zijn, zet je de gratin nog 5-10 minuten langer in de oven.
Tips
Ik serveerde deze gratin met sperziebonen en een boomstammetje, maar het is ook erg lekker met bijvoorbeeld een salade.
Bewaren
2-3 dagen te bewaren in de koelkast. Voor serveren even opwarmen.