Wie houdt er niet van, de sticky toffee cake. Helemaal zalig met een portie zelfgemaakte toffeesaus erbij.
Porties: 10personen
20 cm springvorm (of bakpan)
Ingrediënten
Cake
200 gramdadelsontpit
200mlgekookt water
1tlbaking soda
75 gramongezouten roomboter
1elpannenkoekenstroop
100gramdonkerbruine basterdsuiker
2eieren(M)
180grambloem
1,5tlbakpoeder
snufzout
Toffeesaus
100gramongezouten roomboter
200gramdonkerbruine basterdsuiker
1elpannenkoekenstroop
150mlslagroomongeklopt
Instructies
Cake
Doe de dadels, het gekookte water en baking soda in een kom. Roer even door en laat 20-30 minuten apart staan.
Ondertussen mix je boter, stroop en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en mix wederom tot deze zijn opgenomen.
Als de dadels lang genoeg gestaan hebben giet je deze af. Maal de dadels fijn met een staafmixer en voeg de toe aan het beslag. Mix tot een egaal beslag.
Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm (20 cm doorsnee). Verspreid gelijkmatig in de vorm.
Bak de cake in ongeveer 35 minuten op 180 °C gaar (boven- en onderwarmte).
Laat de cake na het bakken nog in de vorm zitten.
Toffeesaus (+geheel)
Als de cake klaar is kun je de saus maken. Verhit boter, suiker en stroop in een pannetje tot de suikerkorrels zijn opgelost.
Voeg dan de slagroom toe. Blijf enkele minuten roeren tot de saus wat begint in te dikken.
Je wilt dat de saus niet te dik wordt in de pan, want tijdens het afkoelen zal deze saus nog verder indikken. Hoe langer je kookt, hoe dikker en harder de saus uiteindelijk is.
Terwijl de saus kookt prik je in de cake allemaal gaatjes. Als de saus nog aan de dunne kant is haal je er met een juslepel twee lepels saus uit die je over de cake giet. Gebruik eventueel een spatel om het te verdelen.
Laat de saus nog eventjes doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Roer af en toe nog even door.
Serveer (de nog warme) cake met de toffeesaus erbij. Als je de cake pas later serveert en de saus te dik is geworden, kun je deze opnieuw verwarmen zodat hij dunner wordt.
Tips
Om de cake nog smeuïger te krijgen kun je de twee juslepels saus over de cake gieten wanneer deze nét uit de oven komt, dan wordt de saus nog beter opgenomen (gaatjes prikken hoeft dan niet). Eventueel zet je hem nog enkele minuten terug te oven in.
Bewaren
Goed verpakt is de cake (met saus) 4-5 dagen buiten de koelkast houdbaar.