Ga terug
+ stuks
Opslaan Recept afdrukken
4.73 van 11 stemmen

Kardemummabullar - Zweedse kardemombroodjes

De zweedse kaneelbroodjes zijn misschien het bekendst, maar vergeet de kardemummabullar ook niet. Dit zijn heerlijke kardemombroodjes.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 420 gram bloem
  • 7 gram instant gist (droge gist)
  • 1 tl kardemom
  • 0,5 tl zout
  • 50 gram suiker
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter
  • 250 ml melk lauwwarm

Vulling

  • 75 gram zachte ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 0,5 el kardemom

Topping

  • 3-4 el amandelstukjes of parelsuiker
  • 30 ml water
  • 30 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl kardemom

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix in 5-7 minuten tot een mooi soepel deeg.
  • Plaats het deeg in een kom die je afdekt met een deksel, keukenfolie of schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm. Roer de ingrediënten voor de vulling door elkaar en smeer het deeg er mee in.
  • Vouw het deeg in drieën door de twee buitenkanten (korte zijde) naar binnen te slaan.
  • Snijd het stuk deeg in 12 stroken. Elke strook halveer je, maar laat het dichte uiteinde heel. Houd ongeveer 1 cm intact.
  • Rol de twee stukjes deeg die zijn ontstaan om elkaar heen, maak de sliert 25-30 cm lang.
  • Van de sliert maak je een spiraal. Stop het uiteinde van het deeg weg onder het broodje. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte.
  • Dek de plaat met broodjes af en laat 45 minuten rusten. Strooi er na het rusten wat amandelstukjes of parelsuiker overheen.
  • Bak de kaneelbroodjes in ongeveer 12 minuten op 220 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
  • Terwijl ze in de oven staan maak je een siroop van water, suiker en kardemom. Verhit deze ingrediënten in een pannetje tot de suiker volledig is opgelost.
  • Wanneer de broodjes uit de oven komen, smeer je ze gelijk in met de suikersiroop zodat ze een mooi glanslaagje krijgen.
Bewaren
Buiten de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar. In de vriezer tot wel 3 maanden.