Deze focaccia met olijven en knoflook zijn ontzettend lekker en simpel om te maken. Ideaal voor een Italiaanse borrel, picknick of lunch.
Porties: 6stuks
Ingrediënten
Het deeg
300grambloem
7gramdroge gist
1tlzout
1elfijne kristalsuiker
2elolijfolie
200mllauwwarm water
1,5tlknoflookpoeder
De smaakmakers
verse tijm(2 takjes)
zwarte olijven(18 stuks)
grof zeezout
olijfolie
Instructies
Begin met het maken van het deeg. Daarvoor doe je alle ingrediënten in een kom, kneed dit in een staande mixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Geen staande mixer en ga je met je handen het deeg in? Dan heb je zo’n 20-25 minuten nodig voor hetzelfde resultaat.
Leg het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Zet de kom op een wat warmere plek in huis, uit de tocht. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Ondertussen hak je twee takjes tijm fijn. Doe in een kommetje met een scheutje olijfolie en wat zeezout. Laat dit zo staan zodat de smaken kunnen intrekken.
Na het rijzen stort je het deeg op je werkblad. Druk de lucht eruit en verdeel in 6 gelijke stukken. Smeer je handen in met olijfolie en maak bolletjes van het deeg. Vorm deze tot de focaccia’s die je wilt maken (rond, ovaal, wat jij wilt) en leg de broodjes gelijk op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek de plaat af met een schone theedoek (of plastic folie) en laat de focaccia’s zo’n 20 minuten rusten.
Snijd de olijven doormidden. Verdeel eerst over elke focaccia een beetje van de tijm-olie met zeezout. Duw vervolgens met je vingers 6 kuiltjes in elke focaccia. Druk de olijven hier stevig in, anders ploppen ze er tijdens het bakken weer uit. Strooi nog wat grof zeezout en peper over de broodjes.
Bak de focaccia’s in 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Bewaren
Na het afkoelen goed verpakken en buiten de koelkast bewaren, eet ze op binnen 2 dagen want dan zijn ze het lekkerst. Invriezen kan ook, dan kun je ze tot 3 maanden bewaren.