Ga terug
+ schaal vol
Gevuld hartig breekbrood
Opslaan Recept afdrukken
4.67 van 3 stemmen

Hartig breekbrood

Dit hartige breekbrood is een groot succes bij de borrel of om gewoon lekker op te peuzelen tijdens een filmavondje.
Porties: 1 schaal vol

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 325 ml volle melk (lauwwarm)
  • 25 gram zongedroogde tomaatjes (in kleine stukjes)
  • handje platte peterselie (fijngehakt)
  • handje bieslook (fijngehakt)
  • 50 gram geraspte (pittige) kaas
  • ongeveer 15 plakjes bacon (gehalveerd)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten -behalve de bacon- in een kom en kneed met een mixer in zo’n 10-15 minuten tot een soepel deeg. Ik vind het zelf altijd prettig om het laatste stukje met de hand te kneden. Leg de bol deeg in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Haal het deeg uit de kom en druk met je handen het lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in kleine balletjes, ongeveer 30 stuks. Maak kleine rechthoekige plakjes deeg van de balletjes. Leg hier een half plakje bacon op en rol het stukje deeg op. Doe dit met alle stukjes deeg.
  • Zet alle rolletjes deeg in een bakvorm, ik gebruikte een vorm van 28 centimeter. Zet ze niet te dicht op elkaar, ze zullen nog verder rijzen. Dek de vorm met het hartige breekbrood af en laat 45-60 minuten rijzen.
  • Zet de vorm in de oven en bak het brood in ongeveer 15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren
Dit hartige breekbrood kun je zowel warm als koud serveren. Je kunt het brood ook laten afkoelen en invriezen tot je het wilt serveren. Haal het brood een paar uur voor serveren uit de vriezer en warm het nog even op in de oven, zo’n 10 minuten op 200 °C is prima.