Op zoek naar een heerlijk frisse en romige cake? Maak dan deze citroen cake met bramen! Hij zal zeker in de smaak vallen!
Porties: 16personen
Ingrediënten
350gramongezouten roomboter
325gramwitte basterdsuiker
150mlslagroom, ongeklopt
rasp en sap van 1 citroen
5eieren
400grambloem
2tlbakpoeder
snuf zout
125grambramen
Glazuur
80grambramen, gepureerd en gezeefd
150grampoedersuiker
Decoratie
bramen
citroen, dunne schijfjes
Instructies
Bereiding cake
Klop boter en suiker tot een luchtig, romig mengsel. Klop de room en citroensap door het mengsel. Voeg de eieren één voor één toe tot ze goed zijn opgenomen.
Voeg nu bloem, citroenrasp, bakpoeder en zout toe en mix tot een glad beslag.
Meng de bramen in een apart schaaltje met een eetlepel bloem tot ze helemaal bedekt zijn. Voeg de bramen toe en spatel deze door het beslag.
Bak de cake in 75 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Decoreren
Als de cake helemaal is afgekoeld, kun je het glazuur maken.
Pureer de bramen met een staafmixer en zeef de pitjes er uit. Voeg het sap toe aan de poedersuiker en meng tot een dik glazuur.
Giet het glazuur over de cake.
Decoreer de cake met bramen en schijfjes citroen. Deze dunne schijfjes citroen snij je vanuit het midden naar buiten open zodat je ze kan neerleggen zoals je op de foto ziet, als een soort krulletje.
Tips
De genoemde hoeveelheden zijn voor een bakvorm met een inhoud van 2,4 liter.Je kunt zowel verse, als diepvries bramen gebruiken. Ik gebruikte zelf diepvries bramen.Gebruik je diepvries bramen? Laat ze dan ontdooien op keukenpapier en vervang het velletje als het geen vocht meer op kan nemen. Zo heb je mooie bramen ter decoratie (als je geen verse kunt vinden).
Bewaren
De cake kan je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.