Ga terug
–+ ml pot
Opslaan Recept afdrukken
5 van 1 stem

Karamelspread

Deze overheerlijke karamelspread kun je verwerken in verschillende desserts en gebakjes, maar ook op een broodje of cracker!
Porties: 600 ml pot

Ingrediënten

  • 275 gram fijne kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 200 ml slagroom

Instructies

  • Breng de suiker met het water aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost tot een heldere siroop. Veeg nu met een nat bakkwastje langs de rand van de pan om suikerkristallen op te lossen. Let op: je mag nu niet meer roeren. Karamelliseer de suikersiroop tot het een mooie egale goudbruine kleur heeft. Tijdens het karamelliseren beweeg je de pan heen en weer (maar niet roeren!). Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Kijk uit dat je de karamel niet laat verbranden (te donker), dan is de smaak niet meer lekker.
  • Klinkt het nog wat ingewikkeld? Bekijk dan dit filmpje eens. Zelf vond ik het handig om te zien hoe de karamel ontstaat en wanneer het goed is.
  • Draai het vuur nu laag en voeg de blokjes boter toe. Verwarm intussen de room en roer in het pannetje met karamel tot de boter geheel is gesmolten. Als dit het geval is haal je de pan van het vuur en voeg je de warme room toe. Het zal nu even flink gaan schuimen als reactie. Blijf roeren tot je een mooie egale karamel hebt.
  • Neem een schone pot waar je de karamel in giet. Sluit de pot en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Tips
Variatie tip: voeg 8 gram fleur de sel toe voor een gezouten karamelspread.
Bewaren
In de koelkast ongeveer een week houdbaar.