Ga terug
+ personen (25 cm vorm)
Opslaan Recept afdrukken
Nog geen beoordeling

Sinaasappel cranberry cakejes

Een heerlijk kerstrecept: sinaasappel cranberry cakejes. Maak dit recept als tulband, cake of cupcakes. Succes verzekerd deze feestdagen met dit recept!
Porties: 10 personen (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 240 ml zure room
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren
  • rasp van 1 sinaasappel
  • sap van 1 sinaasappel
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 2 el suiker
  • 150 gram verse cranberries

Voor de icing

  • 120 gram poedersuiker
  • 2-3 el water of sinaasappelsap

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren toe en mix tot deze zijn opgenomen. Voeg dan het sap en rasp van de sinaasappel toe en meng goed door elkaar. De zure room mix je vervolgens ook door het mengsel heen.
  • Voeg bloem, zout en bakpoeder toe en mix tot een glad beslag. Hou een handje cranberries apart, de rest vermeng je met een eetlepel bloem. Daarna voeg je de bebloemde cranberries toe, spatel voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel de 2 eetlepels suiker over de bodem van de vorm(en). Verdeel ook de achtergehouden cranberries over de bodem.
  • Afhankelijk van het soort vorm moet je hem ook invetten en bestuiven met bloem. Bij een siliconen vorm is dit niet nodig, bij andere vormen zou ik dit wel doen.
  • Giet het beslag in de vormpjes.
  • De tulbandjes bakte ik in 30 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). Een cake bak je in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Ook zonder glazuur vond ik deze cakejes al erg lekker. Wil je toch een glazuur? Maak deze van de poedersuiker en water of sinaasappelsap. Giet het over de cakejes wanneer deze helemaal zijn afgekoeld.
Tips
Je kunt dit recept maken als een cake, maar ik besloot er zelf kleine tulbandjes van te maken (je houdt dan nog wat beslag over). Ook leuk: sinaasappel cranberry cupcakes!
Bewaren
Deze cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.