Speculaasbrokken zijn onmisbaar in de weken rondom Sinterklaas. Met dit handige en lekkere recept bak jij je eigen speculaasbrokken!
Voorbereiding15 minutenmin
Bereiding30 minutenmin
Porties: 18stukken
Ingrediënten
300gramzelfrijzend bakmeel
150gramdonkerbruine basterdsuiker
5tlspeculaaskruiden
snuf zout
125gramkoude ongezouten roomboter
50mlmelk
ei + melk voor bestrijken
halve amandelen ter garnering
Instructies
Meng zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. Mocht het deeg te stug blijken kun je een extra eetlepel melk toevoegen.
Je kunt het deeg gelijk verwerken, maar het wordt lekkerder als je het in de koelkast laat rusten, het liefst een hele nacht. De smaak wordt er alleen maar beter van.
Rol het deeg uit, maak het niet te dun. Kluts een eitje en meng dit met een beetje melk. Dit geeft een mooie glans en voorkomt dat er vellen op het speculaas komen, dat gebeurt wel als je alleen met ei afsmeert.
Smeer het speculaas in met het ei-mengsel. Garneer je speculaas met de amandelen in een patroon naar wens en smeer dan nogmaals een laagje ei op het speculaas.
Bak het speculaas gaar in 30 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
Breek de speculaas in stukken en geniet! Heerlijk bij een kop thee of koffie maar ook tussendoor niet te versmaden.
Bewaren
In een trommel buiten de koelkast tot 2 weken te bewaren.