Ga terug
+ personen
BK karamelsaus dessert uitgelicht
Opslaan Recept afdrukken
4.86 van 7 stemmen

Karamel-stoofperen kerstdessert

Heerlijke karamel, zachte stoofperen, knapperige crumble en koud ijs. De smaken en structuren van dit kerstdessert passen perfect bij elkaar!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 stoofperen
  • 4 bollen roomijs
  • kerstsprinkles

Karamelsaus

  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract

Crumble

  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram bloem
  • 25 gram havermout
  • snuf zout
  • 25 gram pecannoten fijngehakt
  • 25 gram fijne kristalsuiker

Instructies

  • Zorg dat je de stoofperen al van tevoren hebt gemaakt volgens het recept. Ook de karamelsaus en crumble kun je al prima voorbereiden.

Karamelsaus

  • Laat de boter smelten in de BK Conical Deluxe steelpan. Voeg de suiker toe en roer door tot deze is opgenomen door de boter (de suiker hoeft niet volledig te smelten).
  • Voeg de slagroom en vanille extract toe aan het mengsel, kijk uit want het kan nu flink gaan borrelen. Roer goed door tot een egale massa.
  • Laat de karamel zo'n 5-6 minuten doorkoken. Haal de pan daarna van het vuur.

Crumble

  • De crumble is ontzettend makkelijk te maken. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er met je handen een kruimelig deeg van.
  • Verhit de koekenpan en doe het kruimelmengsel erin. Roer regelmatig door (of schud de pan) terwijl je de crumble in enkele minuten goudbruin laat kleuren.
  • De crumble zal nog niet helemaal knapperig zijn op dit punt, maar dat komt goed wanneer het mengsel afkoelt.

Bord opmaken

  • Schep een eetlepel karamelsaus op het bord en gebruik je lepel om er een veeg van te maken.
  • Verdeel hier kruislings een strook met crumble overheen. Plaats een stoofpeer en een bol ijs op het bord. Maak het af met wat kerstsprinkles, ik strooide deze over de crumble.
  • Eet smakelijk!
Tips
De karamel wordt dikker tijdens het afkoelen. In de koelkast wordt deze al helemaal stevig en soms kan de boter een beetje scheiden van de saus. Dat is niet erg, voordat je de saus serveert warm je deze kort weer even op in de steelpan.
Bewaren
Alle onderdelen kun je prima enkele dagen eerder voorbereiden.