Een klassieke marmercake, maar dan met kerstkleuren. Ik geef het recept voor deze kerst marmercake met witte chocola, hij is heerlijk!
Porties: 18personen (20-22 cm)
Ingrediënten
300gramongezouten roomboter
300gramsuiker
2tlvanille extract
6eieren
300gramzelfrijzend bakmeel
snuf zout
Ter decoratie
groene kleurstof (ik gebruike bright green van rainbowdust progel)
rode kleurstof (ik gebruikte tulp red van Americolor)
150gramwitte chocolade
kerstsprinkles naar keuze (de gebruikte sprinkles zijn van het merk Wilton)
Instructies
De start is heel simpel, we beginnen met het maken van het beslag. Klop boter en suiker romig en voeg het vanille-extract toe, mix er doorheen. De eieren voeg je een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de eerste goed is opgenomen. Zelfrijzend bakmeel en zout voeg je tegelijk toe, mix tot een mooi beslag. Je stopt met mixen, zodra deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
Dan is het tijd om het beslag te verdelen over 3 kommen en het te kleuren. Ik hield onderstaande aan:- twee vierde beslag normaal (niet kleuren)- een vierde beslag rood- een vierde beslag groen
Vet je tulband in en bestuif deze eventueel met bloem. Het beslag kun je op verschillende manieren in de tulband doen. Ik bouwde het in lagen per kleur op en ‘roerde’ dit vervolgens met een prikker door elkaar voor het marmer effect. Je zou echter ook lepels beslag van de verschillende kleuren afwisselend in de bakvorm kunnen doen. Het is niet per se nodig om dan ook nog met een prikker voor het marmer effect te zorgen.
Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden (boven- en onderwarmte).
Laat 10-15 minuten afkoelen in de bakvorm, stort hem dan op een rooster waar je hem in zijn geheel af laat koelen.
Wanneer de cake helemaal is afgekoeld, smelt je de chocolade au bain-marie. Doe twee derde van de chocolade in de kom boven het pannetje water en roer door tot deze volledig gesmolten is. Verwijder de kom van de pan, voeg de rest van de chocolade toe en roer wederom door tot het helemaal gesmolten is.
Giet dan de chocolade over de cake heen, strooi er gelijk sprinkles naar keuze over. Laat de chocolade nu volledig uitharden.
Bewaren
De cake kun je 4-5 dagen bewaren, dek hem af met folie (als de chocolade hard is) en laat het gewoon op het aanrecht staan.