Dit basisrecept om soesjes te maken is ideaal voor het bakken van allerlei lekkers. Van klassieke slagroomsoesjes tot een heuse croquembouche.
Porties: 70stuks
Ingrediënten
250gramwater
250grammelk
250gramongezouten roomboter
250grambloem
snuf zout
10eieren(M)
Benodigdheden
spuitzak
spuitmondjeglad
Instructies
Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je de pan van het vuur.
Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Dit duurt enkele minuten. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem. De bodem kan licht aanbakken tussendoor, dus roer dit met een spatel goed door.
Haal de pan van het vuur en hevel het soezendeeg over in een beslagkom. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen.
Als je het zwaar vindt, zou je dit ook met een handmixer kunnen doen op de laagste stand. Het resultaat moet een mooi glanzend soezendeeg zijn.
Vul een stevige spuitzak met gladde spuitmond met het soezendeeg en spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als er puntje bovenop zit, kun je je vinger natmaken met wat water om deze plat te drukken.
Bak de soezen in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren
Lege soezen zijn 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast. Verpak ze goed, anders drogen ze uit. Als ze eenmaal gevuld zijn bewaar je ze in de koelkast. Hou hierbij het bewaaradvies van de vulling aan.