Een schandalig lekkere Sinterklaas cheesecake met speculoospasta, speculaas en tumtummetjes.
Porties: 4personen
Voor een 15 cm springvorm
Ingrediënten
Bodem
140gramspeculaasjes
60gramongezouten roomboter
Cheesecake
250gramroomkaas
35gramfijne kristalsuiker
2eierenS
50gramzure room
1tlvanille-extract
150gramspeculoospasta
tumtum snoepjes
slagroomopgeklopt met suiker
Instructies
Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan op de bodem.
Maak de vulling, oftewel het beslag, voor de cheesecake. Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen. Roer de vanille-extract samen met de zure room en voeg al mixend toe. Voeg 50 gram speculaaspasta toe en klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
Giet het beslag op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de cheesecake in 40 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
Smeer de bovenkant van de cheesecake voor het serveren in met de resterende 100 gram speculoospasta en versier met toeven slagroom, stukken speculaaskoekjes en tumtummetjes.
Tips
Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen.Versier de taart pas met de speculaasjes en snoep vlak voor het serveren. De koekjes worden anders taai en de snoepjes minder lekker.
Bewaren
Voor 3-4 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook. Verpak individuele punten goed in met folie bewaar voor maximaal 1 maand in de vriezer. Laat in de koelkast ontdooien.