Ga terug
+ palmiers
Palmiers (bladerdeeg vlinderkoekjes)
Opslaan Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Palmiers (bladerdeeg vlinderkoekjes)

Een recept voor Franse palmiers. Heerlijke, gekaramelliseerde vlinderkoekjes van bladerdeeg. Én review van het bakboek Franse taartjes, klein en groot.
Porties: 25 palmiers

Ingrediënten

Bladerdeeg (600 gram)

  • Klassiek Frans bladerdeeg (half recept) of mijn recept voor snel bladerdeeg

Palmiers

  • 1 vanillestokje
  • 300 gram fijne kristalsuiker

Instructies

Bladerdeeg bereiding

  • Je kon voor dit recept kiezen tussen het recept voor klassiek bladerdeeg of mijn makkelijke bladerdeeg. Als je het recept voor klassiek Frans bladerdeeg gebruikt, dan ga je na de vierde halve toer verder bij het kopje 'Palmiers', hierin is de vijfde halve toer verwerkt. Als je mijn makkelijke recept voor bladerdeeg maakt, dan ga je na de derde volledige toer verder met onderstaande stappen. In beide gevallen altijd met een gekoeld deeg.

Palmiers

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Wrijf het merg door de fijne kristalsuiker.
  • Bestuif het werkblad met bloem en leg het getoerde deeg op de juiste manier neer (als een boek). Vouw het deeg open en strooi een kwart van de fijne kristalsuiker met vanille op de verschillende vlakken. Vouw het deeg weer dicht. Rol het deeg uit tot ongeveer 40 cm lang en bestrooi opnieuw met een kwart van de suiker. Vouw het deeg in drieën en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 25 x 70 cm. Bestrooi de plak met de rest van de fijne kristalsuiker. Vouw de linkerhelft van het deeg naar een denkbeeldige lijn in het midden. Als je het wilt meten: deze lijn ligt op 35 cm. Doe hetzelfde met de rechterhelft. Vouw beide helften nogmaals naar binnen en druk met een deegroller op de denkbeeldige lijn alvorens het deeg dubbel te vouwen.
  • Leg het deeg 10 minuten in de vriezer en verwarm de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Snijd het dubbelgevouwen deeg in plakken van 1 cm. Leg de palmiers met enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er nog een stuk bakpapier én een bakplaat bovenop. Bak ze 15 minuten en draai daarna om. Bedek opnieuw met het bakpapier en de bakplaat. Schuif ze wederom 15 minuten in de oven, totdat ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn. Zie de tips hieronder voor de baktijd.

Tips

  • Voor dit recept kun je het klassieke recept voor bladerdeeg gebruiken (je hebt dan maar de helft hiervan nodig) of mijn basisrecept voor snel en makkelijk bladerdeeg.
  • In het boek staat dat je de palmiers 15 minuten in de oven moet bakken, maar ik heb 12 minuten aangehouden. Bij 15 minuten verbrandden de palmiers bij mij, dus let even op wat bij jouw oven het beste werkt.
Bewaren
Je kunt de koekjes tot vier dagen in een trommel bewaren of maximaal twee maanden invriezen. Na het invriezen moet je de koekjes weer kort in de oven afbakken om ze knapperig te maken.