Een heerlijke chocolate chip koek die extra smeuïg is door de vulling van Nutella. Een echte aanrader als je het mij vraagt.
Porties: 12stuks
Ingrediënten
100gramongezouten roomboter
120gramlichtbruine basterdsuiker
30gramfijne kristalsuiker
1ei(M)
1tlvanille-extract
220grambloem
snufzout
1tlbaking soda
12volle tl Nutella
100gramchocolate chipsmelk of puur
extra chocolate chips ter decoratie
Instructies
Doe de boter, basterdsuiker en fijne kristalsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
Voeg het bloem, zout en baking soda toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips gelijkmatig door het deeg.
Laat het deeg verpakt in keukenfolie minstens 2-3 uur rusten in de koelkast (maar het liefst de hele nacht), verdeel het deeg daarna in 12 gelijke stukken.
Het makkelijkst is om elk bolletje deeg in twee stukken te verdelen en hier plakjes van te maken. Op zo'n plakje deeg schep je een theelepel Nutella, leg hier het tweede plakje deeg overheen. Knijp de randen goed dicht en draai voorzichtig met je handen tot er weer een balletje ontstaat.
Leg de balletjes deeg met voldoende tussenruimte op de bakplaat, deze koeken lopen door de vulling namelijk meer uit in de oven dan andere koeken. Duw nog wat extra chocolate chips in het deeg.
Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 14-16 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster waar ze volledig af kunnen koelen.
Tips
Is je Nutella erg zacht? Zet de pot dan in de koelkast voordat je begint zodat je een stevigere vulling hebt om mee te werken.
Bewaren
In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1-2 weken goed.