Kleine vegetarische English pies (spinazie-feta quiches)
Deze kleine feta-spinazie quiches met zongedroogde tomaatjes zijn overheerlijke vegetarische pies.
Porties: 12pies
Ingrediënten
Deeg
450grambloem
0,5tlzout
225gramboter
120mlkoud water
half eilosgeklopt
Vulling
400gramverse spinaziegrof gehakt
2,5eieren
1grote witte uigesnipperd
225gramfetaverkruimeld
Handje walnotengrof gehakt
125gramsemi zongedroogde tomaatjesin stukjes
Peper en zout
Instructies
Doe bloem, zout en boter in een kom en mix tot een kruimelig deeg. Terwijl je blijft mixen voeg je koud water toe totdat het deeg zich tot een bal vormt. Verpak het deeg in plastic folie en laat tenminste een uur rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de vulling. Verhit een pan met wat olie en fruit de ui hierin aan, voeg daarna ook de spinazie toe en roerbak dit kort totdat het geslonken is. Laat afkoelen. Klop drie eieren los en hou een half ei (25 gram ongeveer) apart. Meng verder alle ingrediënten voor de vulling door de overige losgeklopte eieren. Zet even opzij.
Vet een rvs muffinvorm in en bestuif met bloem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een dikte van maximaal 0,5 cm. Neem twee kommetjes, één met een diameter die groot genoeg is voor de bovenkant van de quiches en één die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vormpjes te bekleden.
Gebruik eerst het grote kommetje: zet deze met de open kant op het deeg en snij met een mesje langs de rand. Met het ronde lapje deeg bekleed je een muffinvormpje. Herhaal voor de resterende 11 vormpjes en vul ze hierna met de vulling.
Voor het resterende deeg gebruik je het kleine kommetje en snij op dezelfde manier 12 lapjes deeg uit. Maak een kruislingse insnede in het midden van elk lapje deeg en gebruik ze vervolgens om alle quiches mee af te dekken (druk stevig aan langs de randen).
Smeer de pies in met het resterende ei en bak in 20-25 minuten gaar en goudbruin op op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Tips
Ik gebruikte een vrij grote muffinvorm voor deze vegetarische feta-spinazie pies, als je een reguliere vorm gebruikt kun je misschien nog wel meer kleine taartjes met dit recept maken.
Bewaren
Als je de taartjes niet gelijk serveert kun je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Goed verpakt blijven ze in de vriezer wel 3 maanden goed. Opwarmen doe je in ongeveer 10 minuten op 180 graden.