Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia's
Niet meer vechten om het lekkerste stukje van de sloffentaart, met deze mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia's krijgt iedereen zijn eigen taartje!
Porties: 12stuks
Voor kleine sloffenvormpjes
Ingrediënten
Sloffenbodem
180gramongezouten roomboter
150gramwitte basterdsuiker
half ei
snuf zout
rasp van een halve citroen
280grambloem
2tlbakpoeder
150gramamandelspijs
half ei
Macadamia's
150gramblanke macadamia's
80gramfijne kristalsuiker
30mlwater
Karamelroom
250grammascarpone
125mlslagroom
100gramdulce de leche
Instructies
Bereid de dulce de leche voor volgens het recept.
Bodems
Meng boter, suiker, een half ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg. Maak een platte plak van het deeg, dek af met folie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.
Leg de plak deeg op een vel bakpapier en rol het uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het aan je deegroller plakt. Steek met de mini slofjes de bodems uit en zet deze -met de sloffenring eromheen- op een met bakpapier beklede bakplaat.
Voor het spijsmengsel kneed je het resterende ei door het amandelspijs heen tot er een mooi egaal mengsel ontstaat. Je kunt de spijs met een lepel over de bodem verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je de vulling wat netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je een randje vrij laat van spijs.
Bak de slofjes in 18-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zodra ze uit de oven komen verwijder je gelijk de ringen. Laat de sloffenbodems helemaal afkoelen voordat je verder gaat met de topping.
Gekaramelliseerde macadamia's
Doe suiker en water in een steelpan en verhit op een laag tot medium vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het geleidelijk van kleur verandert. Roer niet tijdens dit proces!
Als de karamel een volle bruine kleur heeft bereikt, zet je het vuur uit en voeg je zo snel mogelijk de macadamianoten toe. Roer deze door de karamel en stort het op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat afkoelen.
Karamelroom
Mix de mascarpone los in een kom met de (afgekoelde) dulce de leche. Voeg de slagroom er in een dunne straal aan toe terwijl je blijft mixen. Blijf enkele minuten mixen tot er een stevige room is ontstaan.
Doe de room in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit een dunne laag room in een zigzaggende beweging op de slofjes.
Breek de gekaramelliseerde macadamia's in stukken en versier de mini sloffentaartjes hiermee. Serveer meteen!
Bewaren
Verpakt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar, maar decoreer de taartjes pas vlak voor het serveren met de gekaramelliseerde macadamia's.