Deze kue mangkok (gestoomde kokoscakejes) uit het Indonesische bakboek Manis hebben een groene kleur dankzij een vleugje pandan aroma.
Porties: 10cakejes
Ingrediënten
250grampatentbloem
1,5tlbakpoeder
mespunt zout
50gramgeraspte kokos
115gramfijne kristalsuiker
300mlbruisend bronwater
2tl vanille-extract
voedingskleurstofnaar keuze
pandan aromaoptioneel: naar smaak
Instructies
Neem een kom en meng hierin bloem, bakpoerde, zout, de geraspte kokos en de fijne kristalsuiker.
Roer het bruisende water, vanille-extract, kleurstof en/of het pandan aroma door het mengsel met droge ingrediënten.
Verwarm ondertussen water in een stoompan.
Spoel alle espressokopjes (of puddingvormpjes) om met water en vul de nattige vormpjes met het beslag, tot aan de rand. Zet ze in de stoompan.
Stoom de cakejes in 45 minuten gaar in de stoompan met de deksel erop. Haal 1 kue mangkok uit de pan en test of deze haar is. Ik moest de cakejes nog 10 minuten langer gaar stomen. Haal de cakejes hierna zo snel mogelijk uit de vormpjes.
Tips
Houd kokend water bij de hand zodat je de pan tussendoor kunt bijvullen met extra water, wellicht is dit niet eens nodig.
Ik voegde naast het pandan aroma geen extra kleurstof toe aan de cakejes, ik vond dat ze voldoende kleur kregen door het aroma.
In totaal voegde ik 2 tot 3 theelepels pandan aroma toe aan het beslag.
Volgens Francis kun je beter geen stoommandje gebruiken, maar enkel een echte stoompan. Dat wil zeggen: een pan met daarin een rvs stoompan inzet met gaatjes erin waardoor de stoom van het kokende water kan ontsnappen en een goed passende deksel waardoor de stoom gevangen blijft in de pan.
Bewaren
Bewaar de cakejes maximaal een week in een afgesloten bak buiten de koelkast.