Combineer chocolate chip cookies met karamel en nog meer chocolade voor dit fantastisch lekkere resultaat waar je niet vanaf kunt blijven.
Porties: 16stuks
voor een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm
Ingrediënten
Bodem
100gramongezouten roomboter
150gramlichtbruine basterdsuiker
1eiM
1tlvanille-extract
200grambloem
Snuf zout
1tlbaking soda
100gramchocolate chips
Karamel
60gramongezouten roomboter
1blik gecondenseerde melk397 gram
4eldonkerbruine basterdsuiker
Chocolade
200grammelkchocolade
Decoratie naar keuzeoptioneel
Benodigdheden
Vierkante bakvorm 20 x 20 cm
Instructies
Koekbodem
Doe de boter en basterdsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra het bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips door het deeg. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de met bakpapier beklede bakvorm en druk stevig aan.
Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in 22-25 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen in de vorm.
Karamel
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de gecondenseerde melk en suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost.
Zet dan het vuur iets hoger en blijf roeren met een spatel of garde. Breng het mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft roeren.
De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Houd er rekening mee dat de karamel nog verder zal indikken tijdens het afkoelen. Ik stop met roeren zodra de karamel een soort net te zachte spread is. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. Laat de karamel afkoelen.
Chocolade
Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Haal daarna de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade toe. Blijf rustig roeren tot alle chocolade is gesmolten.
Giet de chocolade op de laag karamel en verspreid gelijkmatig in de vorm. Maak het af met decoratie naar keuze (of laat dit achterwege). Ik gebruikte ‘chocolate rocks’, maar je zou ook een reep chocolade in kleine stukjes kunnen hakken of chocolate chips gebruiken.
Bewaren
Afgedekt buiten de koelkast blijven deze repen zeker een week goed.