Een goed recept voor kruimeldeeg mag niet ontbreken, je kunt er namelijk ontzettend veel lekkere recepten mee maken. Van appel-kaneel crumble tot een ijsdessert met knapperige kruimels.
Voor 4 ramekins of 1 grotere ovenschaal
Ingrediënten
50gramongezouten roomboter
50gramfijne kristalsuiker
100grambloem
Snuf zout
1tlvanille-extract
Instructies
Ik maak kruimeldeeg graag met mijn handen. Daarvoor doe je alle ingrediënten tegelijk in een kom.
Wrijf de boter tussen je vingers fijn en kneed het met overige ingrediënten tot een stevig, maar kruimelig deeg. Het deeg zal uiteindelijk net niet (of net wel) een stevig samenhangend deeg vormen. Dan is het goed.
Wil je de kruimels los bakken? Verspreid ze dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
Het kruimeldeeg gelijk in een recept verwerken? Dat kan natuurlijk ook. In het geval van een crumble met fruit doe je dit, afhankelijk van het formaat van de ovenschaal, in 20-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips
Je kunt kruimeldeeg ook met een mixer bereiden. Hoe langer je mixt, hoe groter de kruimels zullen worden.
Bewaren
Heb je het kruimeldeeg los afgebakken? Dan kun je het in een luchtdichte verpakking minimaal 1 week bewaren.